FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
10 claus perquè les pimes aprofiten la transformació digital

10 claus perquè les pimes aprofiten la transformació digital

La pandèmia i les noves tecnologies han canviat dràsticament la forma en què comprem, ens comuniquem, ens formem i informem i ens divertim, convertint la digitalització de les empreses en la clau per a l'èxit de les organitzacions.

La pandèmia i les noves tecnologies han canviat dràsticament la forma en què comprem, ens comuniquem, ens formem i informem i ens divertim, convertint la digitalització de les empreses en la clau per a l'èxit de les organitzacions. No obstant això, segons l'estudi Adaptació Digital 2022 de *IEBS Digital *School, només 1 de cada 4 empreses està a l'avantguarda de la digitalització. Per això és important que de cara a futur, com a eix del teixit econòmic del país, les pimes sàpien aprofitar els beneficis que ofereix la transformació digital per a impulsar el seu propi desenvolupament.

Aquesta revolució tecnològica ha fet que noves tecnologies com la intel·ligència artificial, el *blockchain o el *cloud *computing estiguen generant una realitat digital diversa. A més, la pandèmia ha sigut un punt d'inflexió i ha posat de manifest que la digitalització és un factor clau per a fer possible una transformació de models socials i economies que asseguren la recuperació d'aquesta.

La importància de la transformació digital en les pimes
Tal com indica Telefónica, Espanya ocupa una posició privilegiada en infraestructures de connectivitat d'última generació, gràcies a una planificació i inversió intel·ligents per part del sector. El país se situa en el primer lloc a la UE en termes de penetració de fibra fins a la llar (*FTTH) amb un 70,6% i també estem entre els tres primers països de la Unió Europea amb millor connectivitat de la regió.

No obstant això, existeix una situació asimètrica quant a la maduresa digital en diferents sectors, especialment entre les empreses. A Espanya, les pimes estan per davall de la mitjana de maduresa digital d'Europa. Durant la pandèmia, les petites empreses van patir l'impacte de l'aturada provocada pels confinaments. Això va suposar que les pimes que no van utilitzar el núvol, no van digitalitzar els seus serveis o que no van poder moure l'oficina a casa no van poder treballar.

A llarg termini això suposaria un problema, ja que l'asimetria entre les grans empreses i les pimes podria suposar una pèrdua de valor i de solvència del teixit empresarial de les petites empreses. Per això, la transformació digital de les pimes és l'eix estratègic per a la recuperació econòmica i la tecnologia és l'eina clau per a aconseguir-lo.

Tenint en compte aquestes dades, cada 12 de maig se celebra el Dia Europeu de les pimes, per a commemorar la labor de les petites i mitjanes empreses, que suposen més d'un 99% del teixit empresarial a Espanya, *IEBS dona les *calves per a encarar la transformació digital en aquestes organitzacions:

Analitzar als clients digitals
Moltes organitzacions comencen la seua transformació digital centrant la seua atenció en la competència, no obstant això, per a obtindre avantatges competitius el focus d'atenció hauria d'estar en els hàbits digitals dels seus clients. Descobreix com, quan i on s'informen per a prendre una decisió de compra.

Transformar la cultura de l'empresa
Des de dins, és necessari adoptar una nova manera de fer les coses, nous processos i models organitzatius perquè els propis treballadors es comprometen a plantar cara els desafiaments de la digitalització. En aquest escenari, les oficines flexibles es posicionen com els espais laborals del futur.

Definir un pla d'acció
És a dir, definir la forma en què es treballarà, reclutar a les persones clau que permetran a les empreses seguir aquesta línia de treball i buscar ajuda externa, com consultar assessors i experts o concertar reunions amb *startups.

Formació
Per a encarar la transformació digital d'una empresa és important conéixer l'entorn digital. En aquest sentit, és recomanable compartir temps amb emprenedors i *startups, ja que creen idees innovadores i poden ser de gran ajuda per a les companyies. És necessària una capacitació digital a través de programes de formació àgils perquè les persones clau tinguen els coneixements bàsics i una visió digital. Aquesta formació ha de ser contínua i adoptar les novetats que vagen sorgint.

Metodologies àgils
En la digitalització s'ha d'apostar per metodologies àgils que ajuden a crear organitzacions més líquides capaces d'adaptar-se ràpid a entorns *VANI i que permeten provar diferents mètodes, prototips i productes mínims viables (*PMV), i obtindre dades i millorar els productes i serveis segons el feedback dels consumidors.

El domini del *big data
Es podria dir que les dades són com el petroli de la informació, es tradueixen en oportunitats econòmiques. Les empreses es troben buscant dades per a no quedar-se a un costat en la transformació digital i els especialistes en la digitalització de la informació cobren protagonisme en aquest boom digital. La interpretació d'aquestes dades porta a saber on està la demanda i l'oferta. No obstant això, perquè no es produïsca una intrusió en les dades dels usuaris és necessari oferir un producte amb un valor afegit i controlar al màxim la informació a la qual es té accés.

La innovació
És important trobar un esperit innovador en tots els departaments de l'empresa, apostant per noves idees i sense témer al fracàs, perquè la innovació més efectiva és la que sorgeix de la cultura de prova i error en què tot fallada serveix per a millorar.

La reputació en línia
S'entén la reputació en línia com el reflex o el prestigi d'una persona o una marca en Internet. A diferència del model tradicional en el qual la marca pot generar la seua reputació a través dels mitjans publicitaris, la reputació en línia no està sota el seu control, sinó que es va creant a partir de la resta de persones que es comuniquen i aporten les seues opinions. En aquest sentit, h *acobrado molta importància el concepte de marca personal.

Adaptar el contingut
El problema de moltes empreses és que creguen estratègies estàtiques que deixen d'avançar. Per això és necessari adaptar el contingut al format digital. Les persones ja no volen llegir, sinó rebre xicotetes càpsules d'informació (preferiblement en format audiovisual), que pot ser convertit en contingut viral compartit en les xarxes socials.

Mesurar resultats
Molt lligada a la fase anterior, és bo dotar a les empreses de capacitat d'emmagatzemar dades (tant interns com externs) que permeten prendre les millors decisions per a l'organització i així fer-la més competitiva.

“La transformació digital està cada vegada més present en els negocis i està aconseguint millores radicals i disruptives que converteixen aquesta digitalització en un avantatge competitiu”, explica Oscar *Fuente, Director i Fundador de *IEBS. “No obstant això, ens trobem en un entorn de canvi constant a velocitats inimaginables que provoquen que el que hui és un avantatge, demà siga un requisit indispensable per a sobreviure en el mercat. Per això, mantindre's actualitzat és imprescindible”, afig.

Més informació

Font: contactcenterhub.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia