FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Cinc reptes de la pime espanyola en un context d'incertesa global

Cinc reptes de la pime espanyola en un context d'incertesa global

La democratització de la tecnologia, l'accés al crèdit i l'obtenció de la credibilitat del client són factors que poden llastrar la competitivitat de les pimes en el context d'incertesa internacional.

El teixit empresarial espanyol està compost majoritàriament per petites i mitjanes empreses que generen el 65% de l'ocupació i que, hui dia, estan enfrontant un context d'incertesa marcat per l'encariment de matèries primeres i previsions inflacionistes, i canvis de paradigma en la gestió del talent, el teletreball o la tecnologia empresarial.

*Trinios, plataforma *Fintech per a pimes que incorpora *big data i intel·ligència artificial per a facilitar l'accés al finançament a la petita i mitjana empresa, ha identificat aquests reptes i ofereix les pautes per a abordar-los.

Guanyar grandària i sostindre el creixement
La pime té dificultats per a superar barreres de facturació i tendeixen a quedar-se en tan grans mitjans. La majoria ambiciona créixer de manera sostinguda fins a aconseguir una dimensió que permeta economies d'escala. Pel camí, el creixement genera necessitats i tensions que no sempre és fàcil resoldre: infraestructures, matèries primeres, maquinària, equip, logística, finançament, etc.

Segons Rafael Camacho, director de Vendes de *Trinios, “tan important com créixer és fer-ho de manera sostenible. Moltes d'aquestes pimes són d'origen familiar, i necessiten professionalitzar i solidificar la seua estructura financera, diversificar actius i capacitar-se per a atendre aquestes necessitats derivades del creixement. Més encara en moments de volatilitat econòmica, una estructura financera sòlida proporciona a la pime flexibilitat per a escometre els seus plans de negoci i creixement”.

Captar i gestionar talent conforme a nous criteris
La batalla pel talent és una realitat que afecta nombroses organitzacions i que es veu aguditzada en les pimes, ja que no solen comptar amb els recursos econòmics ni *reputacionales que sí que tenen les grans empreses. Les palanques de gestió del talent s'han reformulat i les noves generacions valoren molt més el teletreball, la conciliació, el clima laboral...

Els empleats assumeixen el canvi com a part de la naturalesa incerta de la societat i els més joves ja no aspiren a passar tota la seua vida en la mateixa empresa. Això obliga la pime a adquirir velocitat i nous hàbits en la incorporació de talent. Les nostres empreses necessiten mantindre's prop dels espais de formació locals i les iniciatives de col·laboració públic-privada són clau per al desenvolupament i la gestió òptima del talent.

A més, en el dia a dia, la pime pot explotar la seua condició d'empresa pròxima per a buscar una aproximació més emocional, personalitzada i humana amb l'empleat. “El talent jove persegueix adquirir un rol més actiu i no solen voler veure's encotillats en una posició. Se senten més còmodes transitant entre departaments, la qual cosa ofereix a les petites i mitjanes empreses la possibilitat de trencar jerarquies que en les grans empreses és més difícil derrocar”, explica Camacho.

Incorporar tecnologia de gestió empresarial i *fintech
La tecnologia suposa un impuls al desenvolupament i professionalització per a la pime en múltiples àmbits, des de la gestió del client i del procés productiu, fins a l'elecció de proveïdors o la presa de decisions financeres.

En aquest context les empreses *fintech estan ja molt assentades en les grans empreses per a incrementar la seua eficiència mitjançant mecanismes d'automatització de processos, molts basats en algorismes de *Big Data, *machine *learning o intel·ligència artificial, que proporcionen capacitats analítiques superiors a les eines tradicionals.

Posar aquesta tecnologia a la disposició de les nostres pimes pot ser de gran ajuda per a augmentar la seua intel·ligència financera i la seua competitivitat. Per exemple, una pime pot automatitzar processos de facturació i guanyar eficàcia, però també triar millor els seus projectes, els seus clients i els seus proveïdors.

“L'auge del moviment *Fintech està ajudant a democratitzar aquestes i altres possibilitats de la tecnologia financera. Posar aquests avanços a la disposició de les pimes, i l'exercici d'aquestes a obrir-se a incorporar-les, és hui determinant per a l'èxit de les nostres petites i mitjanes empreses”, assegura Camacho.

Buscar alternatives d'accés al finançament
Les pimes espanyoles troben més dificultats que les grans empreses a l'hora d'accedir al finançament i una vegada aconseguit, ho fan en condicions menys favorables. Aquest problema afecta a la seua liquiditat, la qual cosa sumat als problemes de morositat de la nostra economia, genera tensions de tresoreria que llastren la competitivitat de les empreses.

El Govern va anunciar recentment una nova línia de crèdits ICO i l'ajornament dels avals *COVID com a mesures per a dotar de liquiditat a les pimes. “En un mercat global marcat per la incertesa, és necessari estudiar les perspectives de negoci abans de sol·licitar finançament per a fer-ho de manera correlativa al pla de creixement. A més, la concessió d'aquests crèdits no és immediata, la qual cosa pot acabar portant al límit a les empreses”, apunta el directiu.

Entre les opcions alternatives de finançament, les noves tecnologies analítiques permeten obtindre crèdits automatitzats per a operacions de venda específiques; assegurar el cobrament de les factures de major risc o anticipar el seu cobrament per a cobrir els pagaments més urgents. “Avancem cap a models de finançament individualitzats i que poden assegurar exclusivament aquelles operacions a crèdit que més risc generen, conforme a les capacitats predictives que llancen les noves tecnologies de mesurament del risc”, afig.

Entrar en nous clients i guanyar la seua credibilitat
La pime no sol disposar dels mecanismes de desenvolupament de negoci de les grans empreses, i els resulta complicat competir sota les mateixes circumstàncies de visibilitat, reconeixement i reputació que les grans marques. No obstant això, un dels elements diferencials de les empreses mitjanes i xicotetes és el de la proximitat amb el client. Cuiden molt d'aquestes relacions, i això sol proporcionar entorns més favorables a la prescripció. Especialment en moments d'incertesa on es busquen *partners fiables i les garanties de les quals estan contrastades per persones de confiança.

A més, com a fruit d'aquesta relació estreta, les pimes solen demostrar més capacitat d'adaptació i poden trobar més comprensió en els clients. “És crucial que en moments d'incertesa com els viscuts sota els problemes d'aprovisionament, existisca una relació estable i sòlida amb els clients, i per tant més favorable a la negociació”, conclou Camacho.

Més informació

Fuente; ituser.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia