FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Com garantir la salut i seguretat en una pime

Com garantir la salut i seguretat en una pime

Passos per a elaborar un pla de prevenció de riscos laborals en una pime.

Tots els que formen part d'una empresa tenen responsabilitat en prevenció de riscos laborals. No obstant això, l'empresari és qui assumeix la major responsabilitat i és qui ha de posar en marxa els mecanismes necessaris per a comptar amb una entitat segura i saludable.


En aquest sentit, des de l'Institut Nacional de Seguretat, Salut i Benestar en el Treball han publicat un document en el qual s'inclouen deu accions per a promoure la integració de la prevenció de riscos laborals, especialment en les petites i mitjanes empreses. L'objectiu d'aquest informe és prestar a l'empresari unes directrius que l'ajuden a millorar les condicions de treball de la seua empresa i els seus empleats. Posar en marxa aquestes accions dota a l'empresa, per xicoteta que siga, d'una major competitivitat.

Les deu accions preventives a posar en marxa els empresaris

És important que l'empresari s'implique en el procés i a l'hora de dur a terme les mesures integrades per a, així, també comptar amb la participació dels treballadors. Especialment en les microempreses, és competència directa de l'empresari.

1. Organitzar la prevenció. Abans de res, és important que l'autònom organitze el pla, en funció del sector al qual pertanga l'empresa, la seua activitat, les seues característiques pròpies, així com el nombre d'empleats. Amb tots aquests punts estudiats, cal crear un Servei de Prevenció Propi (*SPP). És a dir, un departament dins de l'empresa que s'ocupe de desenvolupar les accions preventives. En el cas de microempresa en les quals hi haja menys de 3 empleats, aquesta tasca haurà d'assumir-la el propi empresari.

2. Comptar amb els treballadors. Per xicoteta que siga la pime, l'empresari ha d'implicar i fer partícips als seus empleats d'aquests aspectes que afecten directament la seua salut i seguretat.

3. Actuar enfront dels riscos. Per a poder actuar enfront dels possibles riscos, i definir les mesures preventives, primer s'han d'avaluar. Per això, el primer és identificar els possibles riscos que implica treballar en aqueix lloc en concret. S'entén com a risc laboral la possibilitat que un treballador patisca un determinat mal derivat del treball. Aquestes revisions hauran de realitzar-se de manera periòdica.

4. Informació i formació als treballadors. Informar els treballadors sobre les mesures preventives així com dels riscos als quals s'exposen és la millor manera de fer-los conscients i aconseguir que s'impliquen en elles. La formació per a l'acompliment de les pròpies mesures preventives és fonamental perquè el pla funcione. És la forma en la qual els treballadors aprenen a exercir el seu treball de manera segura.

5. Anticipar-se als canvis. Incorporar canvis a l'entorn de treball pot portar amb si nous riscos. Des de modificar processos, contractar nous empleats o fer canvis d'equips poden suposar l'aparició de nous riscos o agreujar els que ja hi haguera. Per a evitar-ho, és vital analitzar-los abans per a poder intervindre amb antelació. D'aquesta manera es poden controlar els canvis i minimitzar els seus possibles riscos.

6. Cuidar la salut. Dins de les mesures preventives sempre haurà d'incloure's una vigilància de salut. És a dir, un reconeixement mèdic per als treballadors inicial, quan comencen a treballar, i periòdic, en funció dels terminis que es marquen des de l'empresa. Les dades d'aquests reconeixements es poden utilitzar per a millorar l'avaluació dels riscos així com per a la planificació de les mesures preventives.

7. Investigar els danys per a evitar que es repetisquen. En cas d'accident o malaltia professional, és important que s'investiguen les causes que ho han produït per a poder detectar l'origen. Amb fi de corregir els possibles errors o factors que hagen provocat un accident de treball o una malaltia, s'ha de dur a terme una investigació on es determinen les causes perquè no torne a repetir-se.

8. Previsió de l'actuació enfront d'emergències. Aquest punt tracta de tindre una planificació quan es dona un esdeveniment inesperat en el qual puguen produir-se danys a persones, materials o altres factors que afecten a a el procés de treball. És a dir, comptar amb un pla d'actuació en cas d'emergències per a actuar ràpidament i poder minimitzar els possibles danys.

9. Verificació. Segons s'exposa en el document, el pla d'activitats preventives ha de sotmetre's a una auditoria, que haurà de repetir-se de manera periòdica. Aquesta eina permet verificar de manera objectiva que s'ha realitzat una anàlisi de riscos correcte, s'han plantejat unes mesures adequades, i, en definitiva, s'ha implantat un sistema de prevenció de riscos laborals eficaç.

10. Documentació del pla. Tot el pla de prevenció de riscos laborals, així com les seues mesures acordades hauran d'estar degudament documentats. Segons l'informe de l'Institut Nacional de Seguretat, Salut i Benestar en el Treball, la documentació no ha de prendre's com una fi, sinó com el mitjà per a aconseguir la inclusió idònia del pla preventiu en l'empresa.

Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia