FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
¿Com poden les pimes escapar de l'espiral alcista de la llum?

¿Com poden les pimes escapar de l'espiral alcista de la llum?

Els generadors ofereixen terminis més llargs a preu fix
Però el risc d'aqueixos contractes és que la tendència es corregisca

Les ofertes d'una llum més barata per als pròxims dos o tres anys llançades recentment per les companyies elèctriques són temptadores per a qualsevol pime que s'haja vist sacsejada pels preus estratosfèrics dels últims mesos, però suposen assumir el risc que la tendència es corregisca en els pròxims anys. Llevat que s'actue amb cautela.


Encara que en els últims dies el preu de la llum ha frenat l'ascens meteòric que va registrar aquest estiu i s'allunya de la cota dels 200 euros que va superar a l'octubre, les tensions en el mercat internacional del gas, principal detonant de l'espiral alcista, subsisteixen, per la qual cosa s'espera que el megavat hora es mantinga car fins a ben entrat 2022 (entre els 100 i 120 euros, segons la patronal d'energies renovables *APPA).

L'alça d'aquest servei essencial, que va aconseguir el pic de 288 euros per *MWh el 6 d'octubre passat, ha retardat la recuperació de comerços i hotels i ha obligat a fàbriques com *Sidenor, *Fertiberia i *Ferroatlántica a parar diversos dies per a contindre el sobrecost. Fora d'aqueixa mesura extrema, davant aquesta situació només cal reduir el consum (per exemple, instal·lant bombetes, climatitzadors i calderes més eficients) o contractar plans a llarg termini i preu fix que donen estabilitat al negoci.

La majoria de pimes els tenen a un any i una mínima part, a dues. “Sempre han optat més pel curt termini”, confirmen fonts d'Endesa. “No obstant això, des de l'estiu i a causa de l'escalada del preu majorista, sí que s'està notant que les petites i mitjanes empreses estan reclamant terminis més llargs per a estar cobertes”, afigen.

Una demanda a la qual Endesa respondrà en les pròximes setmanes amb un producte a tres i cinc anys. Iberdrola i *Naturgy ja han llançat ofertes similars, aquesta última la setmana passada, al preu fix de 65 euros el *MWh per a tres anys, que se suma a una altra anterior de 60 euros per a dos anys.

Més informació

Font: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia