FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El 26% de les pimes espanyoles té problemes de liquiditat després del *Covid

El 26% de les pimes espanyoles té problemes de liquiditat després del *Covid


Un 27% dels negocis amb clients morosos

L'impacte de la crisi del coronavirus en les pimes espanyoles avança malgrat la reobertura econòmica. El 26% de les pimes travessa problemes de liquiditat. El 8% presenta impagaments davant la Seguretat Social i Hisenda. El 14% troba problemes per a pagar els lloguers, mentre un 27% dels negocis té clients morosos. El 13% de les petites i mitjanes empreses no està pagant als seus creditors i el 10% està en mora amb les entitats financeres.

Així ho reflecteix el Baròmetre de setembre dels Gestors Administratius. L'informe també destaca que 130.000 empreses estan en situació de fallida tècnica. D'aquesta manera, només la moratòria concursal evita que hagen hagut de presentar ja el concurs de creditors.

L'últim informe d'estabilitat financera del Banc d'Espanya reforça aquestes dades, indicant que observa un increment notable en el risc d'impagament associat als préstecs ICO pel *Covid. El volum d'operacions que han sigut classificades per les entitats financeres en "vigilància especial" s'ha duplicat fins al 16%. S'inclouen en vigilància especial els deutors que, mantenint encara el pagament de les seues operacions, mostren símptomes de feblesa per a poder afrontar en el futur el pagament de les seues quotes.

"No hi ha recuperació"
"Diem des de fa molts mesos que la recuperació micro no s'està produint, almenys en tots els sectors, a la velocitat que ens volen fer veure; moltes pimes es van haver de sobre endeutar per a fer front als compromisos de pagaments durant els mesos que se'ls va prohibir vendre o es va restringir la mobilitat, i encara no han recuperat els seus nivells d'ingressos", assenyala Fernando Santiago, president dels Gestors Administratius.

"El Codi de Bones Pràctiques, que ha pretés ser un alleujament per a les pimes que compten amb un préstec ICO pel *Covid no ha sigut més que un nou fiasco. Les dificultats administratives per part dels bancs i de l'ICO per a la seua gestió, han sigut part del problema, però no l'únic", continua Santiago. "Han deixat en mà dels bancs una gran part de les operacions a renovar. Si, després de complir l'extens marc de condicions establit en l'RD Llei que regula el Codi de Bones Pràctiques, la pime o l'autònom no va tindre una caiguda del 30% d'ingressos entre 2020 i 2019, el banc decideix si vol o no ampliar".

El president dels Gestors Administratius apunta que "ens estem trobant amb tota mena de problemes. I si en les ampliacions que haurien de ser automàtiques els estan posant (arribant fins i tot a aconsellar als clients que no sol·liciten les ampliacions), poden imaginar-se en aquelles que no ho són. I el límit pot estar a haver descendit les vendes en un 20%".

"I, el pitjor de tot", assenyala Santiago, "és la desinformació en les oficines, processos centralitzats que avorreixen a qualsevol, però que per a empreses que no disposen d'un departament administratiu fan quasi impossible materialitzar totes les sol·licituds d'informació que reben. Sovint, hem suportat reexpedir els mateixos documents tres, quatre o cinc vegades. I, per si no fos prou, cada banc duent a terme el procés de forma molt diferent".

Més informació

Font: eleconomista.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia