FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Els sis pecats capitals de les pimes espanyoles

Els sis pecats capitals de les pimes espanyoles

Pensar primer a petita escala. És l'eslògan que va il·luminar la '*Small *Business *Act' de la Unió Europea, un marc comunitari per a desenvolupar el potencial de les empreses amb menys de 250 treballadors. A Espanya, aquestes companyies van crear l'any passat 350.000 llocs de treball, el 72,4% del total de l'ocupació.

La Unió Europea pren tots els anys el pols a les petites i mitjanes empreses en cadascun dels seus Estats membres per a avaluar la implementació de la *Small *Business *Act (*SBA) o Llei de la Petita empresa. Aprovada fa poc més de deu anys, cerca incrementar la competitivitat de les companyies amb menys de 250 treballadors. A Espanya, amb un 25% de quota de mercat, Santander és el banc que lidera aquest segment, la qual cosa reflecteix la seua obstinació a contribuir al progrés de les persones i les empreses.

Però, ixen ben parades les nostres pimes enfront de les seues homòlogues comunitàries? Per a comprovar-ho cal acudir a les trucades *Fact *Sheets, unes fulles informatives on la UE publica anualment els resultats del seu examen.

Els punts forts
Segons la *Fact *Sheet de 2018, les petites i mitjanes empreses espanyoles “s'exerceixen per davall de la mitjana comunitària en sis de nou principis”. No obstant això, tenen els seus punts forts. D'acord amb l'informe, les pimes espanyoles generen el 62,2% del valor afegit total, la qual cosa supera al percentatge mitjà de la UE, situat en el 56,8%. També representen el 72,4% de l'ocupació, molt per damunt del 66,4% de la mitjana comunitària. A més, les microempreses espanyoles juguen un paper particularment important en el mercat laboral nacional, on representen el 41% de l'ocupació total de l'economia empresarial no financera, 11.5 punts percentuals per damunt de la mitjana de la UE.

En 2018, les pimes espanyoles van crear 350.000 llocs de treball, la qual cosa suposa el 63% de l'afiliació generada durant l'any. Així ho recull l'Informe Trimestral d'Ocupació en les Pimes corresponent a l'últim trimestre d'aqueix exercici elaborat per la Confederació Espanyola de la Petita i mitjana empresa (CEPYME) i *Randstad *Research. El dossier del primer trimestre de 2019 pronostica que les pimes “contribuiran amb més de 543.000 noves afiliacions al creixement total de l'ocupació durant 2019-2020”.

Encara que la Comissió Europea (CE) admet que “Espanya ha adoptat mesures polítiques crucials relacionades amb la *SBA en els últims anys”, identifica dues grans febleses al nostre país: l'esperit emprenedor i l'anòmal funcionament de la unitat de mercat. En total són sis els aspectes que les petites i mitjanes empreses espanyoles han de millorar.

Emprenedoria. Segons el rànquing de la *Fact *Sheet 2018, Espanya obté la segona pitjor puntuació en l'apartat d'intenció o vocació empresarial. Tampoc els emprenedors d'èxit aconsegueixen al nostre país el reconeixement social i l'estatus que aconsegueixen els seus homòlegs europeus en altres latituds. Per tot això, el document recomana a Espanya augmentar l'educació en emprenedoria i aprofundir en ella.

Unitat de mercat. El nostre país també puntua per davall de la mitjana europea en respecte a la unitat de mercat. La Comissió Europea subratlla que Espanya compta amb “el nombre més alt de directives de mercat únic no transposades de tota la UE” i també amb “el major nombre de procediments d'infracció pendents”.

Suport institucional. També obté mala nota en l'apartat de facilitats estatals i contractes públics. El nombre d'empreses que participen en licitacions públiques ha augmentat un 12%, encara que, segons la CE, “els requisits de licitació són desproporcionats per a les pimes”. A més, “la pràctica de presentar contractes grans, en lloc de dividir-los en lots més xicotets, fa que el procés de licitació siga més difícil per a la participació de les pimes”. No obstant això, la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic ha pal·liat en part aquesta situació.

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia