FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
ESTRATÈGIA DE DIAGNÒSTIC, VIGILÀNCIA I CONTROL EN LA FASE DE TRANSICIÓ DE LA PANDÈMIA DE *COVID-19 INDICADORS DE SEGUIMENT

ESTRATÈGIA DE DIAGNÒSTIC, VIGILÀNCIA I CONTROL EN LA FASE DE TRANSICIÓ DE LA PANDÈMIA DE *COVID-19 INDICADORS DE SEGUIMENT

Aquest document ha sigut revisat per la Ponència de *Alertas i Plans de Preparació i Resposta i per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial i presentat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i està en revisió permanent en funció de l'evolució i nova informació que es dispose de la infecció pel nou *coronavirus (*SARS-*CoV-2)

L'objectiu de la vigilància en l'etapa de transició és la detecció precoç de qualsevol cas que puga tindre infecció activa i que, per tant, puga transmetre la malaltia.

Es considera cas sospitós d'infecció per *SARS-*CoV-2 a qualsevol persona amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada de qualsevol gravetat que cursa, entre altres, amb febre, tos o sensació de falta d'aire. Altres símptomes atípics com la *odinofagia, anòsmia, *ageusia, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre altres, poden ser considerats també símptomes de sospita d'infecció per *SARS-*CoV-2 segons criteri clínic.

A tot cas sospitós d'infecció pel *SARS-*CoV-2 se li realitzarà una *PCR (o una altra tècnica de diagnòstic molecular que es considere adequada) en les primeres 24 hores.
Si la *PCR resulta negativa i hi ha alta sospita clínica de *COVID-19 es repetirà la *PCR amb una nova mostra del tracte respiratori. Si la *PCR continua sent negativa i han transcorregut diversos dies des de l'inici dels símptomes, es podrà plantejar la detecció de *IgM mitjançant una prova serològica tipus ELISA o altres tècniques d'immunoassaig d'alt rendiment.

Segons l'evidència actual, l'OMS recomana l'ús de test ràpids per a determinades situacions, estudis i amb finalitats d'investigació. En general, aquests no han d'usar-se per al diagnòstic ni per a la presa de decisions clíniques, fins que estiga disponible l'evidència que recolze el seu ús per a aquestes indicacions.

Classificació dels casos:
Cas sospitós: cas que compleix criteri clínic de cas sospitós fins a obtindre el resultat de la *PCR.
Cas confirmat amb infecció activa:
- Cas amb o sense clínica i *PCR (o una altra tècnica de diagnòstic molecular que es considere adequada), positiva.
- Casos que compleix criteri clínic, amb *PCR negativa i resultat positiu a *IgM per serologia (no per test ràpids).
Els casos d'infecció respiratòria aguda greu amb criteri clínic i radiològic compatible amb *COVID-19 amb resultats de *PCR negatius o els casos sospitosos amb *PCR no concloent, es consideraran casos probables.
Els casos sospitosos amb *PCR negativa i *IgM també negativa, si aquesta prova s'ha realitzat, en els quals no hi ha una alta sospita clínica, es consideraran descartats.

Maneig dels casos de *COVID-19 en l'àmbit laboral
Tots els casos sospitosos es mantindran en aïllament a l'espera del resultat de la *PCR i s'iniciarà la cerca dels seus contactes.
Els treballadors que no siguen sanitaris o sociosanitaris, que siguen casos confirmats i que no requerisquen ingrés hospitalari seran manejats de la mateixa forma que la població general quant a l'aïllament. El seguiment i l'alta seran supervisats pel seu metge d'atenció primària o del treball, de la forma que s'establisca en cada comunitat autònoma.
Els treballadors que requerisquen ingrés hospitalari es gestionaran com en la població general tant per a considerar la fi de l'aïllament com per a la seua reincorporació a l'activitat laboral.

Estudi i maneig de contactes
Es classifica com a contacte estret:
- Qualsevol persona que haja proporcionat cures a un cas: personal sanitari o soci-sanitari que no han utilitzat les mesures de protecció adequades, membres familiars o persones que tinguen un altre tipus de contacte físic similar.
- Qualsevol persona que haja estat en el mateix lloc que un cas, a una distància menor de 2 metres (ex. convivents, visites) i durant més de 15 minuts.
- Es considera contacte estret en un avió, als passatgers situats en un radi de dos seients al voltant d'un cas i a la tripulació que haja tingut contacte amb aquest cas.

En el moment que es detecte un cas sospitós s'iniciaran les activitats d'identificació de contactes estrets. El període a considerar serà des de 2 dies abans de l'inici de símptomes del cas fins al moment en el qual el cas és aïllat. En els casos asimptomàtics confirmats per *PCR, els contactes es buscaran des de 2 dies abans de la data de diagnòstic.
Qualsevol persona asimptomàtica que complisca la definició de contacte estret d'un cas confirmat haurà de ser informada i s'iniciarà una vigilància activa o passiva, seguint els protocols establits en cada CCAA. En cas de convivents s'iniciarà el seguiment des del moment de la detecció del cas sospitós.

Els contactes estrets de casos confirmats realitzaran quarantena domiciliària durant 14 dies des de la data d'últim contacte amb el cas (en cas de convivents es podrà plantejar la quarantena a l'espera del resultat diagnòstic del cas sospitós). En cas de ser convivents i no poder realitzar un aïllament del cas en les condicions òptimes, la quarantena es prolongarà 14 dies des del final de l'aïllament del cas.
Si durant els 14 dies de quarantena desenvolupara símptomes, passarà a ser considerat cas sospitós, haurà de fer autoisolament immediat en el lloc de residència i contactar de manera urgent amb el responsable que s'haja establit per al seu seguiment.
Si el contacte continua asimptomàtic en finalitzar el seu període de quarantena podrà reincorporar-se a la seua rutina de manera habitual.

Detecció de casos amb infecció resolta de *Covid-19
Aquells pacients que estiguen asimptomàtics i que hagen tingut símptomes compatibles amb la malaltia més de 14 dies abans de la data de la presa de la mostra als quals no se'ls haja realitzat una *PCR o aquesta haja sigut negativa, se'ls considerarà casos amb infecció resolta si s'obté un resultat positiu d'infecció passada en una prova de diagnòstic serològic

Més informació

Fonts: *CEV - mscbs.gob.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia