FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Falten treballadors per a cobrir les vacants de moltes empreses, així s'explica en un país amb més de tres milions d'aturats

Falten treballadors per a cobrir les vacants de moltes empreses, així s'explica en un país amb més de tres milions d'aturats

Les empreses han d'oferir millors condicions laborals per a contractar els professionals, i no és només una qüestió de salari

Si mirem les estadístiques de demandants d'ocupació podem dir que hi ha al voltant de tres milions de persones que volen treballar però que no troben acomodament en el mercat laboral. No obstant això, les empreses es queixen que tenen moltes vacants que no poden cobrir per falta de personal. Sembla un contrasentit, però la realitat s'obstina a desmentir-lo.

I podríem pensar que són els sectors tecnològics aquells que tenen més problemes per a cobrir les seues vacants, però no són només aquestes empreses. La veritat és que hi ha problemes per a cobrir llocs de treball en diferents empreses del sector agrari des de fa anys, en sectors turístics o industrials. Les estadístiques indiquen que una de cada dues empreses té problemes per a trobar treballadors i són les pimes les més afectades per aquesta qüestió.

Formació dels demandants d'ocupació
Podríem pensar que els problemes estan per a trobar treballadors qualificats, on existeix una disfunció entre els perfils de les persones que busquen treball i les ofertes existents de les empreses que necessiten treballadors.

Això és només una part del problema. En un país on els cursos de formació a aturats porten anys gastant quantitats molt importants de diners, és clar que alguna cosa s'està fent malament. Hi ha problemes per a trobar personal en molts sectors, des de cuiners per al sector turístic a programadors informàtics o experts en assessoria fiscal o laboral.

Les empreses han d'oferir millors condicions laborals per a contractar els professionals, i no és només una qüestió de salari
El problema és en molts casos de base. I també d'expectatives de futur. Hi ha professions que fa uns anys podrien resultar atractives per a altres generacions, però que ara ja no ho són tant. Els camioners és el clar exemple. Una fórmula que abans suposava l'oportunitat d'eixir i conéixer altres països, no estar lligat a un treball sempre en el mateix lloc, etc. Hui dia els més joves no veuen l'atractiu de passar-se moltes hores al volant d'un camió, i conéixer altres països amb l'abaratiment dels viatges i el turisme de baix cost està al seu abast. I el futur dels camions autònoms no és el més encoratjador com per a formar-se en aquest sector.

I tenim un clar problema de mobilitat agreujat pel model d'habitatge

D'altra banda, existeixen ofertes de treball en llocs on no es cobreixen per falta de personal, especialment si són estacionals. L'exemple més clar el tenim en sectors turístics i agraris. En tots dos casos la temporalitat no ajuda a fixar població.

Si a això li sumem un mercat d'habitatge amb escassa oferta de lloguer i poques possibilitats d'accedir a un allotjament en bones condicions. De res serveix oferir un salari elevat, si la meitat s'anirà a pagar un lloguer disparat per l'escassa oferta o el transvasament d'un lloguer de llarga estada en turístic de curta estada, tipus *airbnb.

En el sector agrari no existiria tant de problema d'allotjament, però es topa amb l'inconvenient de l'escàs atractiu de desplaçar-se per a una campanya de curta duració. És necessari fixar població, ja que d'una altra manera és molt complicat que l'oferta siga atractiva per a moure's d'una ciutat al camp, per a fer un treball dur i exigent físicament en la majoria dels casos.

Més informació

Font: pymesyautonomos.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia