FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
La formació també és per a les pimes, i ara més que mai

La formació també és per a les pimes, i ara més que mai

La digitalització de l'economia, accelerada per la pandèmia, exigeix noves capacitats professionals. L'aprenentatge continu i el talent universitari també estan a l'abast de les petites i mitjanes empreses.

És temps de noves ocupacions, però també de noves habilitats. La digitalització de l'economia, accelerada per la pandèmia de la *Covid 19, està provocant canvis en el mercat laboral, deixant en una situació complicada als qui no tenen unes competències tecnològiques bàsiques. Però no és només una qüestió de coneixements tècnics; la complexitat de l'entorn, volàtil i ple d'incertesa, també requereix d'un tipus d'habilitats més socials, com la flexibilitat, l'empatia i la capacitat de treballar en equip. Els experts les criden ‘*soft *skills’, i no s'estudien en cap manual.


En aquest nou entorn, les empreses no sols necessiten captar talent i retindre-ho, sinó també assegurar-se que els seus professionals són capaços d'adaptar-se a un escenari que els va exigint diferents habilitats. Són assumptes que se solen lligar a les grans companyies, però també concerneixen a tota pime amb ambició. Per això, el quart panell de debat de Radar Pime, la iniciativa de Retina i Banc Santander per a analitzar els reptes de les petites i mitjanes empreses en el nou context socioeconòmic, es va centrar en el talent i la formació.

Una necessitat de tota mena de perfils
El món de l'ocupació viu moments convulsos, i no sols en termes quantitatius. Les transformacions del mercat laboral derivades de la pandèmia ja són, segons es va afirmar en el panell online, una realitat. “Sense oblidar la demanda creixent, molt important, de professionals de noves tecnologies que amb un vessant més de consultor ajuden a la transformació digital, hi ha àrees de negoci que estan patint una digitalització accelerada, com a màrqueting i atenció al client”, va explicar Mercedes *Valcárcel, directora general de *Generation *Spain.

Però el canvi impacta ja a tota mena de perfils professionals. La responsable del capítol espanyol de *Generation -una xarxa global sense ànim de lucre creada per la consultora *McKinsey per a fomentar l'ocupabilitat dels joves- va assenyalar que el personal d'hostaleria s'està digitalitzant per a labors tan prosaiques com agafar la comanda o apuntar una reserva.

La necessitat de formació també és apressant en els llocs directius de les pimes. Les escoles de negoci han detectat la necessitat de formar-los, especialment en les mitjanes empreses, segons va relatar Teresa Martin-*Retortillo, Presidenta Executiva de *IE *Exponential *Learning en *IE *University. “El nostre repte és com fem costat al gestor de la pime perquè tinga una visió més de 360 graus, integral, amb un coneixement suficient de cada àrea. No es tracta de centrar-se només en temes tècnics”, va afirmar. *IE *University ha desenvolupat juntament amb *Amazon cursos de formació gratuïta per a pimes i emprenedors i, a més, ofereix un programa de beques en col·laboració amb *Tresmares i Santander per a potenciar a directius de pimes d'alt creixement.

Però, per què és bona idea tornar a les aules des del despatx d'una pime? “La crisi ha posat de manifest alguna cosa que estava subjacent: tots tenim la necessitat de continuar formant-nos. I és cert que cal saltar un primer obstacle, que a vegades costa i fa por, però els directius i empleats de pimes són tan capaces de fer-ho com els de qualsevol empresa”, va explicar Martín-*Retortillo. “Si alguna cosa ens han demostrat els últims mesos en què mai saps el que tens per davant. La capacitat d'aprenentatge ha de ser contínua”, va assenyalar Lucía *Rabade, directora global d'ocupabilitat de *Universia, plataforma de cooperació universitària impulsada per Santander que treballa amb unes 800 universitats de vint països.

Més enllà de la formació, l'altra clau de la cerca del millor capital humà possible està en la captació. *Rabade va emfatitzar que les universitats són “una gran font de talent, i a vegades les pimes no són conscients que poden recórrer a ella, amb diferents opcions com els convenis de col·laboració”.

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia