FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
La productivitat de les pimes, per davall de la mitjana d'Europa

La productivitat de les pimes, per davall de la mitjana d'Europa

Espanya acumula una pèrdua de competitivitat empresarial de quasi 8 punts
Venen per un valor quasi tres vegades menor que les grans empreses a Espanya

La productivitat de les pimes espanyoles es col·loca un 62% per davall de les vendes per ocupat en les grans empreses i per davall de la mitjana europea. Així, en l'economia espanyola un treballador d'una empresa amb major grandària vine't per valor d'uns 315.000 euros, mentre en una pime ho fa per valor de 122.000 euros. És a dir, la productivitat d'una pime està quasi tres vegades per davall d'una societat de major grandària.

En tots els països europeus la teoria econòmica prediu que les empreses grans tenen una mitjana de venda més elevat. En l'entorn les societats es mouen en un rang d'entre 1,3 al Regne Unit i 2,9 a Itàlia, on major diferència de productivitat existeix. Espanya té una bretxa de 2,6, entre les més altes, i a més és la segona economia per la cua, únicament per davant de Portugal. De fet, la mitjana de la Unió Europea (UE) presenta una bretxa entre de productivitat entre tipus d'empresa de 2,3 vegades.

Tindre un teixit empresarial xicotet és un dels mals de l'economia espanyola, màximament enfront de la mitjana europea que superem. Això suposa una sèrie de conseqüències negatives a més de la menor productivitat enfront de les grans societats. El principal derivat de productivitat són els salaris mitjans menors, al costat de la dificultat per a atraure talent, la capacitat per a exportar o el propi menor desenvolupament professional.

Així, una de les solucions que ofereix la patronal d'empresaris en el si de la negociació col·lectiva és vincular les pujades salarials a l'increment de productivitat en comptes de la inflació per a evitar una espiral que retroalimente la inflació a través dels salaris. Usant aquest factor per a mesurar la recuperació de poder adquisitiu s'evitaria prendre com a referència la volatilitat de l'IPC.

De base, la tendència negativa de l'acompliment productiu espanyol pràcticament duplica a la mitjana europea (descens mitjà del 3,9%), mentre que entre les grans economies únicament Itàlia (amb una caiguda del 7,1%) s'assembla a la pèrdua de capacitat productiva del teixit espanyol.

Més informació

Font: eleconomista.es



Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia