FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Les pimes: la pitjor situació des de 2014

Les pimes: la pitjor situació des de 2014

Descendeix la seua rendibilitat i augmenten els costos als quals han de fer front

Les petites i mitjanes empreses travessen la seua pitjor situació des de l'any 2014. L'indicador CEPYME sobre la Situació de la Pime revela que l'empresa pateix una forta reducció de marges pel fet que les vendes creixen menys que els costos.


Només l'any 2021 els costos laborals de les pimes es van disparar en un 5,1%, provocant que la situació s'agreujara al llarg d'enguany, on el cost laboral va pujar fins al 5,7% durant el primer trimestre.

Aquesta circumstància ha provocat que la rendibilitat de les pimes disminuïra al 3% durant 2021, situant-se, segons indiquen des de CEPYME, en nivells de 2016. Abans de la pandèmia la rendibilitat es trobava en el 3,7%.

Les causes d'aquests problemes es deuen, principalment, a l'augment dels costos de subministraments i energia. Aquests costos s'han incrementat en un 23% en el primer trimestre de 2022, mentre que les vendes han crescut només un 19,8%. Aquesta circumstància ha provocat una reducció dels marges empresarials.

Demanen una actuació urgent

D'altra banda, aquests anys també s'ha produït un increment dels costos laborals. Les petites empreses són les més afectades pels costos laborals i han hagut de fer front a un augment del 6,3% enfront del 4,1% d'increment patit per les mitjanes empreses. A això s'afig l'increment de les cotitzacions socials en els últims anys.

Així mateix, els nivells d'endeutament de les empreses són majors. Tan sols en 2021, el patrimoni net va créixer en 10 punts percentuals aconseguint el 96%, la qual cosa suposa una feblesa enfront de la pujada de tipus i l'enduriment del crèdit.

A aquestes circumstàncies se li afig el problema de rendibilitat de les pimes. La rendibilitat neta sobre l'actiu ha retrocedit amb motiu de la pandèmia. De fet, en els últims anys ha descendit fins al 3%.

Aquestes circumstàncies han provocat que des de CEPYME urgisquen a una actuació “urgent” que facilite l'adaptació de les pimes a “un entorn econòmic que tendirà a complicar-se per l'evolució de la situació financera, la fi de la moratòria concursal o la cronificació de la inflació”.

Més informació

Font: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia