FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Pessimisme empresarial per a 2021: els principals sectors econòmics no parlen de recuperació fins a 2022

Pessimisme empresarial per a 2021: els principals sectors econòmics no parlen de recuperació fins a 2022

Patronals com l'hotelera adverteixen que la situació *pre-pandèmia no s'aconseguirà fins entrat l'any 2023

Arrere van quedar aquells pronòstics que confiaven en una recuperació econòmica en forma de V. És a dir, que després del brusc enfonsament de l'activitat pel confinament de la primera ona de la pandèmia, el creixement seria ràpid i vertiginós en la mesura en què desapareixerien totes les restriccions. Els pitjors auguris, no obstant això, s'estan complint.

Amb una tercera ona desbocada i un ritme de vacunació no tan ràpid com seria desitjable, els pronòstics dels diferents sectors econòmics valencians per a aquest 2021 són més aviat pessimistes. Així es desprén del nou informe de Conjuntura i perspectives econòmiques de la patronal autonòmica *CEV, que confirma que molts sectors no parlen de recuperació econòmica fins a 2022.

La indústria "va tocar fons el mes d'abril i, des de maig, s'està consolidant una millora", destaca la *CEV, que fins i tot parla de "remuntada intensa" sobretot després de l'estiu. De fet, l'evolució del sector industrial valencià és "menys adversa" que la del conjunt d'Espanya.

Ara bé, en la patronal del metall, *Femeval, les expectatives de cara al futur adverteixen d'un "entorn pessimista" respecte a la situació del negoci i l'ocupació, sent fins i tot pitjor si parlem d'inversions. En el sector tèxtil impera també la incertesa, amb el que no s'espera que el volum d'activitat previ a la crisi es recupere abans del primer semestre de 2022.

I el mateix val per al sector del moble, que en 2021 no contempla una millora en el curt termini. Ni tan sols se salva el joguet que, segons l'informe de la patronal, espera "tancaments de comerços i una major contracció del consum". En la pràctica, això pot suposar en aquest primer semestre de l'any una caiguda del 20% de la xifra de negocis per vendes nacionals.

Una altra dada: en la indústria del calçat el 67% de les empreses considera que la recuperació del nivell d'activitat previ a la crisi no es produirà abans del primer semestre de 2022. En la construcció es contempla una "tendència a la pèrdua de dinamisme".

Tampoc la patronal *azulejera *Ascer es deixa arrossegar per la confiança per a enguany. "Es preveu un escenari menys positiu, marcat per la tercera ona de la pandèmia en el tancat nacional, l'evolució en els principals mercats internacionals, la incertesa generada pel *Brexit, i el bloqueig a les importacions a Egipte".

En el sector serveis, la situació del xicotet comerç és crítica. La patronal autonòmica *Confecomerç adverteix que "els tancaments prolongats durant el gran confinament van tindre conseqüències adverses sobre el 70% del xicotet comerç". Ni tan sols la campanya de rebaixes va ajudar a millorar la situació, perquè la caiguda de les vendes en 2020 se situa entre el 40 i el 60%. Aquest enfonsament de la facturació ve acompanyat d'una "notable pèrdua de llocs de treball", segons *Confecomerç.

La patronal hotelera *Hosbec certifica la situació de coma induït del turisme. Estima que l'enfonsament de la xifra de negocis durant el segon semestre de 2020 va ser del 70% i que el nivell d'ocupació en el sector va caure un 55%. De cara a 2021, les expectatives eleven la caiguda de xifra de negocis en el primer semestre fins al 98%. Amb aquest panorama, la situació *pre-pandèmia no s'espera per a abans de finals de 2023.

Més informació

Font: elmundo.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia