FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Pimes en l'era COVID19

Pimes en l'era COVID19

Claus per a la supervivència a una crisi sense precedents

La crisi actual ha portat alguns canvis a les Pimes, encara que depenen de la indústria o sector en el qual ens trobem, atés que l'impacte de la COVID19 en el nostre teixit empresarial està sent asimètric. Mentre alguns tenen dificultats a atendre l'excés de demanda, com per exemple els fabricants de piscines, uns altres tenen dificultats per a garantir la sostenibilitat del negoci degut a l'impacte en els ingressos, com per exemple els restaurants. El repte és igual de complex, per a no morir d'èxit en un cas o per asfíxia per l'altre.


Davant moments de canvi inesperat, el consumidor té por. Això està provocant que en la majoria dels casos s'erosione la confiança que les companyies han aconseguit amb els seus clients al llarg dels anys i de manera instintiva reduïsquen la seua disposició a gastar i consumir. En aquest cas, la dificultat és mantindre relacions estables i duradores amb els nostres millors clients.

Des de la perspectiva del client, les restriccions de la mobilitat, siga local o entre països, i les mesures per a contindre la malaltia mitjançant bloquejos i quarantenes, està canviant certs hàbits i preferències. Això crea una dificultat d'adaptació i actualització per a poder continuar atenent el client en el nou entorn.

Diferències d'aquesta crisi a unes altres
Aquesta crisi té dues característiques comunes amb les anteriors, que tenien un fonament més financer, i dues característiques que converteixen la crisi de la COVID19 en única en la nostra història recent.

Les dues característiques comunes són: l'impacte en la demanda i la floració d'oportunitats. En general, veiem que la demanda es contrau si ho analitzem de forma agregada, com en qualsevol recessió. D'altra banda, els canvis profunds comporten noves necessitats i problemes que representen una oportunitat per als més innovadors, ràpids i proactius.

La pandèmia està tenint un doble impacte addicional que la fa única. És una crisi d'oferta en haver disminuït la capacitat productiva de moltes indústries mitjançant restriccions i noves mesures i, conseqüentment, això ha afectat els seus ingressos. A més, és una crisi sanitària i, per primera vegada per a tots els que estem en edat laboral, hem vist amenaçada la nostra salut i integritat física.

Aquest últim tret és ben curiós, atés que està provocant que moltes decisions de consum latents s'activen. El risc de la salut i les restriccions que configuren la nova normalitat, ens porten a reflexionar profundament sobre el nostre futur. Aquest factor, combinat amb les poques opcions d'inversió disponibles, fa que vegem pics de demanda inesperats en indústries específiques, com per exemple els automòbils esportius d'alta gamma.

Estratègies de negoci

Les estratègies que han d'adoptar les pimes per a progressar han de ser des de l'òptica positiva. Davant un canvi dràstic, haurem de ser flexibles per a adaptar-nos, i això comporta reduir costos, però cura amb fer-ho en excés. No podem caure en un cercle de reducció i retallada contínua en mans dels financers, deixem que els de desenvolupament de negoci i innovació també juguen un paper rellevant. No ens podem permetre el luxe de desfer-nos de recursos clau per al futur o del talent que ens fa únics.

Més enllà d'explorar totes les ajudes, hem d'acudir a la potenciació de les vendes, els ingressos de les quals són la millor font de finançament per a l'empresa. I com ho fem?: innovant, buscant altres línies de negoci, creant nous models de negoci. No hem de tindre por de “envair” algun altre àmbit desconegut. Les fronteres entre sectors són cada vegada més difuses, i els hotels es converteix en oficines mentre els bancs venen cotxes. En definitiva, siguem valentes per a eixir de la nostra zona de confort per a fer-nos competitius i resilients en el nou escenari.

En el camí a l'adaptació a la nova situació, el teletreball i la digitalització també representen dues propostes que augmenten la productivitat i obrin camí a l'organització a un desenvolupament sostenible. És una autèntica prova per al líder de l'organització, que haurà d'evolucionar de l'orientació al control a l'orientació a resultats, independentment de l'horari i la ubicació.

Objectius en el curt-mitjà termini

El primer, és conéixer de debò als nostres clients. Hem de realitzar una anàlisi prèvia de l'entorn per a detectar tendències i deduir els nous factors clau d'èxit.

Més informació

Font: cincodias.elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia