FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Tot sobre els fons europeus per a pimes i autònoms

Tot sobre els fons europeus per a pimes i autònoms

Així serà el repartiment del Fons de Recuperació Europeu per a arribar als negocis més xicotets

Ja està més a prop el moment en el qual es donarà el tret d'eixida a una part dels 140.000 milions d'euros que conformen el Fons Europeu de Recuperació assignat a Espanya, dels 750.000 milions per a tota Europa.

Si tot va segons el que es preveu, a la fi de juny la Comissió donarà per fi el vistiplau al Pla que ha presentat el Govern espanyol per a repartir aquestes ajudes, de les quals quasi la meitat, 72.700 milions d'euros, seran subvencions a fons perdut per a empreses amb projectes capaços d'impulsar i transformar l'economia del nostre país cap a un model més verd, més digital i amb menys desigualtats, socials i territorials.

El Pla europeu és que tots aquests fons es repartisquen d'ací a 2026, per a accelerar la recuperació. Enguany Espanya rebrà 27.000 milions: 25.000 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (*MRR) i altres 2.000 milions del programa *REACT-EU, els dos principals fons que conformen *NextGeneration *Eu que és com es diu al fons global de recuperació europeu.

I és important aclarir molt bé les diferències entre l'un i l'altre perquè el seu mecanisme de distribució és molt diferent, especialment en el que toca a les pimes.

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (*MRR) acapara 672.500 milions d'euros (el 90% del total dels fons europeus); del *MRR a Espanya li corresponen 69.500 milions d'euros. Amb aquests diners es donarà suport a projectes que tinguen un impacte durador en l'economia i la societat com la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l'ocupació i la seua adjudicació dependrà en la seua major part del vistiplau del Govern i els ministeris afectats (encara que també participaran en la seua distribució definitiva les Comunitats Autònomes i altres organismes com *CDTI, Red.es, *IDAE, etc.).

Amb aquests fons no es finançarà a empreses amb problemes de liquiditat. Estaran destinats exclusivament a despeses no recurrents i que tinguen a veure amb inversions en capital humà (educació, formació, salut, protecció social…), capital fix (infraestructures, I+D+i…) i capital natural (fonts d'energia renovable natural, protecció i restauració del medi ambient, adaptació al canvi climàtic…).

La majoria (46.600 milions) són subvencions a fons perdut que han d'estar compromeses entre enguany i el següent. Una vegada arribe els diners, es repartirà ràpid pel que convé estar preparats.

La resta (22.900 milions), es destinarà a finançar els projectes que ja s'hagen posat en marxa i també s'assignaran prompte: estaran disponibles en 2022, ja que el Govern ha anunciat que s'anticiparan en un any. La manera de repartir-los i les seues quanties s'establirà en funció dels plans posats en marxa i s'estendran fins a 2026.

El segon gran pla és *REACT-UE. Està dotat amb 47.500 milions d'euros a nivell europeu dels quals 12.400 corresponen a Espanya. És un fons molt diferent a l'anterior. Es desenvoluparà entre enguany i el pròxim i el 80% del seu pressupost (10.000 milions d'euros) el repartiran les Comunitats Autònomes segons les necessitats de cadascuna.

És un programa per a finançar la recuperació a curt termini: es destina a la despesa addicional sanitària, educatiu i de suport a empreses, fonamentalment per a reforçar la liquiditat i solvència de les pimes. És doncs, un programa ben diferent al primer. Ací parlem d'ajudes per a suplir els problemes financers que les empreses han patit per la seua baixa activitat o tancament durant el *Covid, mentre que el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (*MRR)contempla ajudes per a inversions estratègiques a llarg termini.

Aqueixes són les dues principals línies, però *NextGeneration EU inclou també ajudes de menor quantia: Horitzó Europa (5.000 milions d'euros per a tota Europa), *InvestEU (5.600 milions d'euros), Desenvolupament Rural (7.500 milions), Fons de Transició Justa (10.000 milions) i *RescEU (1.900 milions).

Quins projectes reals donaran suport als fons europeus?
La UE ha marcat 7 línies clau per a la recuperació però cada país adapta el seu propi pla d'inversions i reformes, segons les seues pròpies necessitats. A Espanya, el Pla de Recuperació i Resiliència s'ha batejat com Espanya Pot i està dissenyat entorn de quatre eixos claus:

Transició ecològica. És la línia que acapara el major volum de fons (el 40% del total) i el seu objectiu és impulsar la transició de la nostra economia cap a un model més verd. El pla contempla impulsar primer projectes madurs i amb un fort potencial tractor, perquè els fons arriben com més prompte millor a l'economia real. En aquesta línia, les ajudes més immediates seran per a empreses que faciliten l'estratègia de mobilitat sostenible, la rehabilitació d'habitatges i regeneració urbana, el desplegament d'energies renovables, el sanejament i depuració i infraestructures de gestió de residus en municipis de menys de 5.000 habitants i la rehabilitació de costes i la biodiversitat.

De fet, ja s'ha donat a conéixer el Pla *MOVES III, la primera línia d'actuació del Pla de Recuperació en matèria de mobilitat. Compta amb 400 milions d'euros ampliables almenys a 800 per a subvencionar la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables i instal·lar infraestructures de recàrrega per a particulars, comunitats de propietaris i pimes. Aquest pla serà gestionat per les CCAA i forma part d'un paquet més ampli que inclourà actuacions en transport públic, mobilitat no motoritzada i zones de baixes emissions.

També s'ha anunciat ja un programa per a la Rehabilitació d'habitatges: un programa que contempla invertir 6.820 milions d'euros per a millorar l'eficiència energètica d'edificis i habitatges. Anirà destinat fonamentalment a habitatge social, la restauració d'entorns residencials, edificis públics i projectes en localitats de menys de 5.000 habitants. L'objectiu és reduir un 60% el consum energètic d'uns 500.000 habitatges d'ací a 2023.

En paral·lel amb aquesta mena de programes s'aniran donant suport a projectes que requereixen un major temps de maduració, com el full de ruta de l'hidrogen renovable. “Es tracta de donar resposta a tota la transformació de qualsevol model de negoci pel cap alt sostenible possible. Ací entren conceptes d'economia circular, d'energies renovables, d'eficiència energètica, de com entenem l'energia a les illes Balears i Canàries, de comunitats energètiques locals, de la flexibilització del sistema energètic, de mobilitat sostenible, és a dir, parlem de diferents camps d'actuació que realment donaran resposta a la transició ecològica”, comenta Gerard *Brinquis, responsable de l'àrea de *Next *Generation en la consultora *FI *Group.

Transició digital.

Més informació

Font: emprendedores.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia