FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Aquests són els sis sectors que poden frenar el canvi climàtic

Aquests són els sis sectors que poden frenar el canvi climàtic

Hi ha sectors que podrien evitar fins a 30 gigatones de gasos d'efecte d'hivernacle anuals en 2030. Avançar cap a la sostenibilitat en l'agricultura, alimentació, transport, indústria, energia o construcció és la clau per a reduir l'emergència climàtica.

Reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, canviar els hàbits de consum o fomentar l'economia circular. Existeixen múltiples vies per a fer del món un lloc més sostenible i frenar el canvi climàtic. No obstant això, no tots els esforços són igual d'eficaços.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient ha identificat els sis sectors que tenen major potencial per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i aconseguir, així, els objectius de l'Acord de París. És a dir, mantindre la pujada de temperatures el més a prop possible de 1,5 °C tenint en compte els nivells preindustrials.

Aquests són els sis sectors en els quals, amb les polítiques i les accions adequades, es poden evitar les emissions de fins a 30 gigatones de gasos d'efecte d'hivernacle anuals en 2030:

Agricultura i alimentació

El sector de l'alimentació s'enfronta a un triple repte: nodrir a una població en creixement, reduir el seu impacte mediambiental i acabar amb el desaprofitament alimentari. Gran part de les opcions per a reduir les seues emissions –com promoure pràctiques sostenibles o alinear les recomanacions alimentàries amb els objectius climàtics– depenen dels governs i els organismes internacionals.

No obstant això, també és possible marcar una diferència a nivell personal. Aquestes són algunes maneres d'aconseguir-ho:

Adoptar dietes riques en vegetals i productes de temporada i proximitat.
Reduir el desaprofitament alimentari en planificar millor les compres i els menús.
Donar suport a projectes sostenibles.

Transport

El sector del transport està darrere de quasi una quarta part dels gasos d'efecte d'hivernacle que s'emeten a l'atmosfera cada any, i s'estima que aquestes emissions podrien arribar a doblegar-se en 2050.

Els governs i les empreses privades tenen la possibilitat de mitigar aquest problema. Per exemple, promovent l'electrificació dels vehicles, afavorint les reunions a distància per damunt dels desplaçaments i creant espais per als vianants a les ciutats.

A nivell personal, es tracta d'un dels sectors en els quals és més senzill adoptar hàbits sostenibles:

Caminar, desplaçar-se amb bicicleta i usar el transport públic.
Canviar els avions pels trens.
Donar suport a iniciatives que fomenten la mobilitat sostenible.
Edificis, ciutats i construcció
En 2020, el 37% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle relacionades amb l'energia van provindre de l'àmbit de la construcció. No és d'estranyar, per tant, que siga un dels sectors amb més potencial per a reduir-les.

Una de les principals opcions és millorar la legislació i la regulació. La planificació urbanística és crucial per a integrar zones verdes, sistemes energètics sostenibles i sistemes de mobilitat, il·luminació o gestió més eficients.
També és possible reduir les emissions dels habitatges en l'àmbit amb xicotets gestos:

Canviar les bombetes convencionals per les de baix consum.
Instal·lar sistemes d'il·luminació i climatització intel·ligents.
Millorar l'aïllament per a optimitzar l'eficiència energètica.

Més informació

Font: *bbva. *com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia