FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Cinc raons per les quals ser una empresa sostenible és competitiu

Cinc raons per les quals ser una empresa sostenible és competitiu

Del finançament a la plantilla, existeixen arguments suficients per a considerar que aquest factor dona avantatge a empreses i organitzacions

Ens reincorporem al treball sabent que hem viscut unes vacances i un estiu diferents. Hem passat una calor sufocant i comencem a entendre que estem experimentant els impactes directes del canvi climàtic.

Recordem els incendis, la sequera, les altes temperatures , els baixos nivells d'aigua dels pantans. Despertem amb la notícia que a Espanya l'última llacuna permanent del parc nacional de Doñana , símbol de la biodiversitat europea, està quasi seca.

Comencem a notar això que anomenen *ecoansiedad .

Amb angoixa per l'emergència climàtica i por al futur tornem al treball i ens preguntem:

Què passaria si anàrem més sostenibles?

Per què no busquem un propòsit per a la nostra empresa que tinga un impacte mediambiental, social o econòmic més positiu?

Per què no invertim a canviar el model de producció, a consumir energies més netes o a aplicar principis d'economia circular, optimitzant els recursos?

Llavors, sorgeix una *vocecilla, a vegades en el nostre equip, a vegades és la veu del cap/a o la d'accionistes, o a vegades és la resistència al canvi que tots tenim, que ens diu:

“Tot això sona molt bé però això ens farà menys competitius. La sostenibilitat no és més que una moda que ens farà perdre temps i diners. Quan ho facen a la Xina llavors sí que ho farem nosaltres però, si no, és impossible competir”.

Les raons
En les meues classes veig que, encara que cada vegada més persones treballen convençudes de la necessitat de ser més sostenibles, unes altres continuen amb aqueixa última frase gravada en el cervell. Per això, sempre comence el curs donant una llista d'arguments que demostren que la sostenibilitat és un avantatge competitiu per a les empreses i organitzacions.

Per a començar, hui dia la sostenibilitat ens dona un millor accés al finançament. D'una banda, a la pública, a través de fons que poden ser europeus (*NextGenerationEU o Pla *REPowerEU), multilaterals (Banc Mundial, …) o els que obri específicament cada país.

D'altra banda, també al finançament privat: cada vegada hi ha més bancs que ofereixen bons verds, donant millors condicions de finançament a empreses sostenibles o amb projectes mediambientals. A més, cada vegada hi ha més fons d'inversió que incorporen els criteris *ESG a l'hora de triar les seues inversions.

La regulació també és important i avança progressivament. A nivell europeu, a través del Pacte Verd de la UE i la nova taxonomia europea d'activitats sostenibles, o de les noves normatives sobre sostenibilitat o informació no financera que han de reportar cada vegada major nombre d'empreses.

A nivell país, molts han aprovat noves figures jurídiques per a les empreses amb propòsit que, a més d'un retorn econòmic, generen un benefici social i ambiental: a Espanya es denomina societat de benefici d'interés comú, als EUA, '*benefit *corporation'; a França, '*société *à missió'; a Itàlia, '*società *benefit' i, en alguns països llatinoamericans, societat comercial de benefici i interés col·lectiu.

L'atracció i retenció del talent també millora. Molts professionals prefereixen treballar en empreses sostenibles. Els estudis mostren que els treballadors i treballadores són més propensos a sol·licitar una ocupació en una empresa sostenible, a vegades fins i tot guanyant menys diners, i que fins i tot podrien renunciar al seu treball si la seua empresa té una mala reputació corporativa.

Alguna cosa semblança succeeix amb la demanda de productes: els consumidors globals se senten més atrets per empreses sostenibles. Al gener de 2020, quasi la meitat dels ciutadans europeus i tres de cada quatre ciutadans xinesos consideraven el canvi climàtic com la major amenaça per a la societat.

Això es trasllada al fet que, segons una enquesta realitzada per IBM, més de la meitat dels consumidors globals estan disposats a pagar més per productes més sostenibles, o ho tenen en compte a l'hora de triar una marca. Un 70% dels consumidors insta els seus familiars o amistats a no relacionar-se amb marques o empreses que es perceben com no sostenibles.

Molts altres factors també relacionats amb la sostenibilitat, com la inclusió i la diversitat en el personal i en la direcció, promouen la productivitat i la innovació. La sostenibilitat deu també anar acompanyada d'un pensament a mitjà i llarg termini, on major impacte tindran els beneficis.

Tot aquests factors fan que les empreses sostenibles siguen cada vegada més competitives. No en va, el càrrec de responsable de sostenibilitat d'una empresa és un dels 20 que, segons *LinkedIn, més han crescut a Espanya en 2022 i que més demanden les empreses.

Tornem llavors al retorn al treball, a les ganes de fer alguna cosa per la *ecoansiedad i de transformar l'empresa o institució en una organització més sostenible.

Si així ho és, no cal dubtar-ho, no sols és un deure envers la societat i el planeta sinó que també això ens donarà major competitivitat. Que aqueixa *vocecilla que genera resistència al canvi no ens apague la il·lusió.

Més informació

Font: abc.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia