FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Economia circular: sostenibilitat i eficiència

Economia circular: sostenibilitat i eficiència

El sistema d'economia circular és considerat com un dels més eficients i sostenibles per a produir i consumir. Molts experts sostenen, que podria ser de les bases més sòlides possibles, amb vista a la recuperació econòmica, social i mediambiental que necessita el planeta.


Què significa economia circular?

Economia circular: sostenibilitat i eficiència. El model actual d'economia lineal es basa en l'extracció de recursos, la utilització dels mateixos i una vegada finalitzada la vida útil de l'objecte, la seua eliminació com a deixalla. Per això se'l coneix col·loquialment com ‘usar i tirar’. I hui dia resulta insostenible. Perquè empra recursos finits, només recupera un ínfim percentatge del que gasta i genera massa fem.

Per oposició a això, l'economia circular pretén redefinir el creixement, sense deixar de generar beneficis positius. Per a fer-ho, preveu un desacoblament progressiu i gradual de les activitats econòmiques vinculades al consum de recursos finits. Al mateix temps que redueix la generació de fem del sistema, amb un objectiu clar: zero desaprofitaments.

Aquest procés de transició des de l'economia de producció i consum indiscriminat i sense control cap al de l'Economia Circular, ha d'estar recolzat per un fort increment en l'ús de les energies procedents de fonts renovables. Amb la finalitat de preservar i generar un capital, que incloga factors socials, naturals i econòmics.

L'economia circular té tres grans pilars. El disseny i/o redissenye dels productes amb la finalitat de reduir els nivells de deixalla i per tant de contaminació del medi ambient. A més del manteniment dels recursos dins del sistema productiu durant el major temps possible. I la regeneració dels sistemes que ens proveeixen de recursos naturals.

Avançant cap a la reinvenció
L'expressió en anglés referida al nou concepte de disseny és “Re-*Thinking *Progress”, és a dir repensar el progrés. Aquesta és una de les idees bàsiques de l'economia circular. I apunta al fet que les possibilitats de replantejar-nos la manera en la qual fem les coses són pràcticament infinites. Només hem de proposar-nos un canvi en la perspectiva que permeta la reinvenció.

L'economia circular vol ser una alternativa restauradora, basada en un decidit foment a la innovació i la creativitat. Comptant per a això amb l'aportació de les tecnologies. La idea és dissenyar productes, que després de fabricar-se i utilitzar-se permeten una re fabricació. És a dir, que puguen reconvertir-se dins del mateix sistema econòmic evitant l'ús de nous recursos. I alhora generant menys deixalles i sent sostenibles. Economia circular: sostenibilitat i eficiència.

Un concepte fascinant i possible
En una economia circular les activitats econòmiques són part dels pilars de la salut del propi sistema. Com que ajuden en la seua construcció, desconstrucció i reconstrucció. I resulta imprescindible que l'economia funcione eficaçment, no sols a nivell local, sinó també nacional i global. Incloent a totes les organitzacions i individus. I resulta fonamental conéixer els cicles i abast de l'economia circular.

Embarcar-se en un procés de transició cap a una economia circular podria ser la fórmula més eficaç per a superar els majors problemes mundials. Però també implicarà enfrontar-se a un canvi sistèmic resilient i generador d'oportunitats econòmiques i comercials. I aquest haurà d'aportar beneficis socials, econòmics, culturals i mediambientals. Economia circular: sostenibilitat i eficiència.

Més informació

Font: ecoticias.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia