FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
El finançament 'verd' és essencial per a aconseguir un demà sostenible

El finançament 'verd' és essencial per a aconseguir un demà sostenible

Banc Santander s'ha marcat com a objectiu destinar o mobilitzar en aquesta àrea 120.000 milions d'euros per a 2025

Més de la meitat del Producte Interior Brut (PIB) mundial depén, en gran part, dels recursos naturals, sent aquest un motiu més que afegir a la llista per a virar cap a una economia sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Una meta que requereix del compromís dels ciutadans, les institucions públiques i les privades. És en aquest punt on entren en joc les finances sostenibles, en les quals es tenen en compte factors ambientals, socials i de govern corporatiu. És el que es coneix com a criteris *ASG (ambientals, socials i de bon govern), també denominats *ESG per les seues sigles en anglés.

Referent a això, en 2018 la Comissió Europea va aprovar un pla d'acció de finances sostenibles el principal objectiu de les quals és facilitar la canalització de capital públic i, fonamentalment privat, cap a inversions sostenibles. Per a això, l'actuació de les entitats financeres és clau.

Conscients d'això, en els últims anys els bancs han anat desenvolupant instruments innovadors i adaptant productes financers tradicionals que han posat sobre la taula un ampli ventall de possibilitats: des de bons verds, fins a inversions de capital, passant per préstecs.

Bona prova d'això és Banc Santander, membre fundador de la *Net *Zero *Banking *Alliance, que compta amb una àmplia oferta de productes financers per a ajudar als clients, tant particulars com empreses, en la seua transició cap a una economia verda.

Per exemple, les hipoteques verdes, per les quals els clients reben uns certs avantatges en aquesta mena de préstecs per l'adquisició d'habitatges amb certificat d'eficiència energètica A o A+. Altres productes verds són els préstecs per a l'eficiència energètica, arrendaments per a la instal·lació d'energies renovables, préstecs per al transport net o per a l'agricultura baixa en carboni.

Així mateix, l'entitat disposa de línies de finançament amb organismes multilaterals, per a projectes d'eficiència energètica i energia renovable, com el Banc Europeu d'Inversions (*BEI), el Banc de Desenvolupament d'Amèrica Llatina (*CAF) o el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (*BERD). A més, per a 2030, Banc Santander deixarà de prestar serveis financers a clients de generació d'energia elèctrica els ingressos de la qual depenguen del carbó tèrmic en més d'un 10% i eliminarà per complet la seua exposició a la mineria de carbó a tot el món.

D'altra banda, a Espanya el banc ha sigut impulsor, al costat de *AENOR, del primer segell sostenible dirigit a les petites i mitjanes empreses del país, amb la finalitat d'aportar un valor diferencial als seus grups d'interés.

Compromís amb el medi ambient
El compromís de Banc Santander en matèria de finançament verd queda reflectit en el fet que s'ha marcat com a objectiu destinar o mobilitzar en aquesta àrea 120.000 milions d'euros per a 2025 i 220.000 milions d'euros per a 2030. Entre 2019 i 2021, ja ha facilitat 65.700 milions d'euros.

Això és part del full de ruta de Banc Santander, que continua treballant per a aconseguir les zero emissions netes en 2050 tant en la seua pròpia activitat com per a totes les emissions dels seus clients, derivades de qualsevol dels serveis de finançament, assessorament o inversió que ofereix.

En aquest context, fa ja 20 anys que Banc Santander va començar a finançar les primeres plantes fotovoltaiques a Espanya i actualment, segons les *Dealogic *League *Tables, l'entitat és líder mundial en finançament de projectes d'energies renovables. En 2021 l'entitat va ajudar a finançar o assessorar projectes *greenfield d'energies renovables amb una capacitat total instal·lada de 13,604 *MW, evitant l'emissió de 251 milions de tones de CO? i va contribuir a l'ampliació, millora i manteniment de projectes d'infraestructura d'energies renovables existents (*brownfield), amb una capacitat instal·lada total de 1,776 *MW.

En paral·lel, Banc Santander ha dut a terme tres emissions de bons verds per valor de 1.000 milions d'euros cadascuna des de 2019, enquadrades en el seu marc global de bons sostenibles per a finançar projectes que contribuïsquen a la transició verda. Així mateix, l'entitat acaba d'anunciar la creació de Santander Green *Investment, una nova plataforma per a invertir en projectes d'energies renovables a Espanya.

D'altra banda, Banc Santander ofereix als inversors la possibilitat de tindre un impacte en la societat a través de vehicles com els fons d'inversió. Per a construir les carteres, els experts del banc valoren que les companyies desenvolupen la seua labor sobre la base de quatre eixos: sostenibilitat financera, mediambiental, social i de govern corporatiu.

Més informació

Font: eleconomista.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia