FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
El preu de l'energia, les Pimes i l'Agenda 2030: els tres punts clau del canvi climàtic

El preu de l'energia, les Pimes i l'Agenda 2030: els tres punts clau del canvi climàtic

La CEO de *We Pixen Business Coalition reflexiona sobre el repte energètic que han d'afrontar les pimes per a aconseguir que els seus negocis siguen sostenibles en el temps

La comunitat empresarial ha fet grans esforços per recuperar-se de la pandèmia del COVID-19, alhora que lídia amb la inflació i la interrupció de la cadena de subministrament. Ara un dels reptes més apressants és, sens dubte, els costos de l'energia. I això afecta, sobretot, a més del 95% del teixit empresarial espanyol, conformat per pimes, amb menys recursos per a fer-li front.

Amb recursos limitats per a gestionar l'augment dels costos energètics, les pimes es troben entre els grups més vulnerables a l'hora d'afrontar la crisi energètica mundial. Les pimes solen tindre una base de clients local i operen amb cadenes de subministrament xicotetes, per la qual cosa en moments d'interrupció de serveis, augment dels costos o canvis en la demanda dels consumidors, tenen menys possibilitat d'adaptar-se.

A mesura que augmenten les pressions de la crisi energètica, les pimes poden sentir la necessitat de prioritzar altres qüestions i relegar la inversió en els seus plans d'acció climàtica mentre se centren en les necessitats immediates. Tanmateix, això només perpetua un cicle d'inestabilitat. Adoptar mesures climàtiques i canviar a fonts d'energia netes ajudarà les pimes a ser més resistents i a capejar crisis sistèmiques similars en el futur.

És essencial que les empreses de totes les grandàries continuen invertint en solucions climàtiques fins i tot enmig de la crisi. No obstant això, no s'ha d'esperar que les pimes facen aquesta transició soles. Els governs, les organitzacions climàtiques i les empreses que depenen de les pimes per a la seua activitat han de proporcionar-los els recursos que necessiten per a actuar.

Les emissions relacionades amb l'energia representen el 76% de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle. Per a mantindre l'objectiu de 1,*5oC hem d'incorporar a les pimes en el recorregut cap a l'objectiu zero, començant per la transició cap a una energia neta. Per a les empreses, la transició cap a l'energia neta i la reducció de les emissions ofereixen oportunitats per a reduir costos, accedir a incentius financers, aconseguir nous clients i gestionar el risc empresarial. Abordar simultàniament les crisi climàtica i energètica aportarà una major estabilitat econòmica, més llocs de treball i una millor salut pública.

Per a beneficiar al seu negoci tant a curt com a llarg termini, les pimes han d'agilitar tres accions clau. D'una banda, és necessari establir objectius nets per a reduir les emissions a la meitat en 2030 i prendre mesures immediates. Per a això, iniciatives com el PIMES *Climate *Hub reconeguda per la campanya *Race *to *Zero de Nacions Unides, simplifiquen el procés per a les petites empreses, amb eines de càlcul de petjada de carboni que desglossen les principals fonts d'emissions, els recursos per a reduir les mateixes i eines que permeten mesurar el progrés de la seua reducció anual.

D'altra banda, una vegada que les pimes s'han fixat un objectiu, la millor manera de reduir els costos i les emissions és limitar els residus a l'origen. Des del control dels residus de materials i l'ús de materials reciclables, fins a l'apagat dels sistemes de calefacció i refrigeració quan no s'utilitzen. Amb aquests canvis senzills s'obté un impacte financer i climàtic substancial.

Finalment, limitar la dependència dels combustibles fòssils. Això inclou intervencions menors, com l'ús d'envasos sense plàstic, plans d'ús de la bicicleta en el treball o la subvenció de l'ús del transport públic.

També hi ha diferents formes en què les grans empreses i els governs poden fer costat a les pimes a afrontar aquest repte energètic com, per exemple, ajudant a facilitar l'accés a energia renovable a gran escala. Si una empresa pot accedir a energies renovables per a alimentar les seues pròpies operacions, però les empreses de la seua cadena de subministrament i les fàbriques continuen depenent dels combustibles fòssils, els objectius climàtics tant corporatius com nacionals quedaran fora del seu abast. A Europa ja hi ha empreses com IKEA, per exemple, que ofereix als seus proveïdors, pimes, suport perquè adopten solucions d'energies
renovables.

La coalició *We Pixen *Business *Coalition va publicar recentment un estudi sobre les oportunitats econòmiques que oferia l'eliminació dels combustibles fòssils i establir una política que accelere la transició cap a una energia més neta. L'estudi conclou que adoptar polítiques cap a fonts d'energia més netes pot suposar un estalvi de 2.000 dòlars a l'any per a una família de quatre membres. Atés que les petites empreses solen tindre tarifes similars a les de les llars, aquestes polítiques suposaran sens dubte un estalvi per a les pimes.

En definitiva, tant les pimes, com les grans empreses i els governs, han de treballar en una ràpida transició a un sistema energètic net, diversificat i fiable, ja que és la forma més rendible de construir comunitats més estables, reduir la volatilitat dels preus de l'energia i reduir les emissions. Atés que les empreses s'enfrontaran a una major incertesa en els mesos i anys esdevenidors, és imperatiu donar prioritat a mesures que promoguen això i fer que les empreses de totes les grandàries se sumen a un futur de zero emissions.

Encara que ja hi ha pimes que lideren aquesta transició, és important que moltes més se sumen i que les grans empreses i governs ho secunden, ja que correm el risc de no aconseguir els objectius climàtics globals i de continuar amb un cicle de volatilitat energètica i climàtica que afecte a totes les nostres comunitats. Junts, hem de defensar que les pimes de tot el món disposen dels recursos que necessiten perquè els seus negocis tinguen èxit i siguen sostenibles en el temps.

Més informació

Font: elespanol.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia