FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Noticias sostenibles e Industria 4.0 (Mostrar tot)
Humana recupera 17.427 tones de tèxtil usat a Espanya per a donar-los una fi social

Humana recupera 17.427 tones de tèxtil usat a Espanya per a donar-los una fi social

La recollida selectiva de tèxtil suposa un estalvi important per a les administracions locals. La Fundació assumeix el cost d'aquest servei en honor de promoure la protecció ambiental.

Gener de 2019. Humana Fundació Poble per a Poble, organització que des de 1987 promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització de tèxtil i duu a terme programes de cooperació al desenvolupament a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia així com de suport local a Espanya, ha recuperat 17.427 tones de tèxtil usat a Espanya en 2018. Aquest registre equival a 36 milions de peces que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. No obstant això, les donacions dels espanyols encara estan lluny de les metes que imposa la Unió Europea (UE).

A Espanya rebutgem anualment un milió de tones de tèxtil, però només el 10% (100.000 tones), es recull selectivament per un gestor autoritzat per a promoure la seua reutilització o reciclatge. Aquestes xifres es troben molt lluny del 55% fixat per la UE per a l'any que ve per a reciclar els residus municipals, fins i tot la Comissió Europea ha advertit a Espanya i a 13 països més que corre el risc de no complir aquest objectiu: “Necessita fer més perquè la ciutadania i l'economia puguen beneficiar-se de l'economia circular”.

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartó, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els espanyols i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per damunt del 90%. D'ací la importància de conscienciar a administracions i ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l'optimisme és la importància creixent de l'economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que en 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència que és municipal.

Component social per damunt del mercantil

“Des d'Humana aplaudim la labor dels municipis que promouen la recollida selectiva de tèxtil”, valora Elisabeth *Molnar, directora general d'Humana, “i insistim en la importància d'impulsar un model de gestió sostenible que prioritze el component social per damunt del mercantil”. “Les administracions locals han d'entendre que tenen un compromís que complir a sis anys vista. Tots els agents implicats hem de redoblar els esforços per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no solament per a respectar l'objectiu imposat per Brussel·les sinó per a potenciar el benefici ambiental i social de la roba usada”, afig.

“Humana enforteix any rere any el seu compromís amb la ciutadania, basat en la transparència de la gestió, la traçabilitat del residu gràcies a estrictes mecanismes de control i la confiança en què les donacions es converteixen en recursos per a les nostres finalitats socials”, assegura la directora general de l'entitat, “el nostre model funciona perquè apostem per un model circular per al tèxtil, per la inserció sociolaboral, generem ocupació i lluitem contra la pobresa mitjançant els nostres projectes de cooperació al desenvolupament”.

Les peces recollides per Humana procedeixen dels contenidors verds situats en tota Espanya gràcies als acords amb més de 2.000 ajuntaments i entitats privades. En ells es deposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s'utilitzen per a donar-los una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

Mes informació en Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia