FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11

Àrea associats

Banco Sabadell

Notícies / Actualitat (Mostrar tot)

Salvar La *Surera d'Almedíjar: una anomenada a l'acció pel futur del món rural

Actualitad Salvar La *Surera d'Almedíjar: una anomenada a l'acció pel futur del món rural

La cooperativa Canopia impulsa una campaña de financiación colectiva para asegurar la propiedad comunitaria y ampliar su base social.

En el cor del Parc Natural de la Serra d'Espadà, en el xicotet municipi d'Almedíjar (Castelló), batega un projecte singular que porta quasi una dècada demostrant que una altra manera de viure, crear i treballar en el medi rural és no sols possible, sinó profundament necessària. Es tracta de La *Surera, un espai de trobades rurals impulsat per la cooperativa *Canopia, que hui llança una ambiciosa campanya de compra col·lectiva per a assegurar la seua continuïtat i consolidar el seu model comunitari sostenible.

La *Surera no és només un alberg o un centre cultural. És un laboratori d'innovació rural, un node de cooperació i emprenedoria, una escola de sabers locals i un punt de trobada per a artistes, artesanes, formadors, cooperativistes i ciutadania compromesa amb el futur dels territoris rurals. Des de 2016, la cooperativa ha gestionat este espai sota principis d'autogestió, participació horitzontal, sostenibilitat ambiental i relocalització econòmica. Tot això en una comarca, l'Alt Palància, que patix els efectes de la despoblació, però que també alberga una enorme riquesa cultural, natural i humana.

*Canopia naix com una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre amb la vocació de posar en pràctica noves maneres d'habitar i treballar el territori. El projecte s'inspira en la idea que el món rural no pertany al passat, sinó que pot oferir respostes innovadores, inclusives i resilients a molts dels desafiaments contemporanis: canvi climàtic, exclusió social, desconnexió comunitària o crisi econòmica.

Amb eixe objectiu, La *Surera s'ha consolidat com un espai col·lectiu i obert d'experimentació, estructurat entorn de diversos eixos: residències artístiques, escola de sabers locals, activitats agrícoles, transformació de productes agroalimentaris, turisme sostenible, educació ambiental, participació ciutadana i formacions. Tot això es materialitza en una xarxa d'espais integrats: tallers de ceràmica, arts gràfiques, artesania, cotreball, espai sonor, sala de ioga, obrador compartit, forn morú, hortes ecològiques, camps d'oliveres i galliner.

La *Surera ha aconseguit generar un impacte real en el seu entorn, ha consolidat el teixit socioeconòmic local mitjançant aliances amb persones, entitats i administracions i ha impulsat projectes de vida en el medi rural, atraient noves pobladores

Gràcies a esta diversitat d'accions, La *Surera ha aconseguit generar un impacte real en el seu entorn: Ha consolidat el teixit socioeconòmic local mitjançant aliances amb persones, entitats i administracions, ha impulsat projectes de vida en el medi rural, atraient noves pobladores, ha diversificat l'economia local i ha donat lloc a iniciatives de referència com el programa de residències artístiques DE LLANA, un laboratori de narratives rurals centrat en la creació artística i el compromís comunitari.

La *Surera en risc de desaparéixer
No obstant això, este projecte exemplar enfronta ara un repte decisiu: la compra de l'edifici de La *Surera. Des dels seus inicis, l'espai ha sigut gestionat sota un contracte de lloguer amb opció a compra que expira al gener de 2026. Si la cooperativa no aconseguix reunir els fons necessaris, el projecte podria desaparéixer o veure's profundament debilitat.

Per això, *Canopia ha posat en marxa una campanya de finançament col·lectiu amb un objectiu clar: assegurar la propietat comunitària de l'espai i garantir la seua pervivència com ben comuna. Esta campanya no sols busca recaptar fons, sinó obrir el projecte a una comunitat més àmplia, fomentar la participació activa de les usuàries de l'espai i consolidar una base social que el sostinga a llarg termini.

La campanya de compra col·lectiva s'articula entorn de dos mecanismes principals. El primer és un préstec ètic amb garanties col·lectives a través de *Coop57. *Canopia ha sol·licitat un préstec d'inversió a esta cooperativa de servicis financers solidaris, que dona suport a projectes d'economia social i transformadora. Funciona amb un sistema d'avals mancomunats, cosa que significa que qualsevol persona física o entitat pot convertir-se en avaladora, comprometent-se a recolzar una part del préstec amb la seua confiança en el projecte.

El segon mecanisme és mitjançant l'obertura del capital social voluntari de la cooperativa: s'oferix la possibilitat d'incorporar-se a *Canopia *Coop. V. com a persona associada mitjançant l'aportació de capital voluntari. Esta fórmula no sols permet secundar econòmicament la compra de l'edifici, sinó també participar en la vida de la cooperativa, enfortint així la seua governança democràtica i el seu arrelament social.

Els dos mecanismes estan oberts a qualsevol persona interessada, ja visca a la comarca o en un altre lloc. L'important és compartir la visió d'un món rural més just, cooperatiu i sostenible. En un context on el tancament d'escoles rurals, la desaparició de servicis i l'èxode juvenil amenacen l'equilibri del món rural, La *Surera representa just el contrari: un espai que genera vida, oportunitats i futur. Per això, des de *Canopia fan un anomenat a tota la ciutadania, especialment als qui creuen en l'economia solidària, la cultura comunitària i la justícia territorial.

Aportar a la compra col·lectiva de La *Surera és molt més que un gest econòmic: és un compromís amb una forma de vida digna en el món rural. Cada suport compta, perquè el que es defén és un model basat en la cooperació, la justícia i la cultura compartida. No parlem sol d'un edifici, sinó d'una visió viva i concreta. Una realitat que florix gràcies a l'esforç col·lectiu.

Autònoms i micropimes perden temps i diners en les reclamacions de factures impagades

Actualitad Autònoms i micropimes perden temps i diners en les reclamacions de factures impagades

Els autònoms i els xicotets negocis empren excessiu temps i diners a reclamar factures impagades. I les grans empreses continuen abusant de la seua posició de domini.

Les empreses espanyoles, especialment les més xicotetes, propietat d'autònoms, dediquen de mitjana més de 10 hores setmanals a reclamar pagaments endarrerits. La font de la dada és l'última edició de l'Informe Europeu de Pagaments, elaborat per la multinacional sueca *Intrum.

Este cost ocult, que en 2025 se situa exactament en l'equivalent a 10,12 hores setmanals per autònom i negoci, convertix a Espanya en el quint país europeu en el qual major esforç es destina a esta ingrata però imprescindible tasca, per darrere de Suïssa, Eslovàquia, Països Baixos i Àustria.

I la situació, lluny de corregir-se, s'ha tornat especialment preocupant en el cas dels autònoms i micropimes, la capacitat de les quals per a absorbir tensions de liquiditat és limitada. Del fet, els autors l'informe advertixen que quasi un terç de les petites empreses creu que podria tancar en menys de dos anys si l'economia no millora, i la morositat figura entre les causes clau.

La pressió sobre la tresoreria, la pèrdua de temps productiu i la deterioració de les relacions comercials estan provocant el tancament silenciós de milers de negocis cada any.

Els impagaments es continuen gestionant internament, i això penalitza a l'autònom i a la micropime
Per als experts, el problema no és nou, i s'agreuja per falta de mesures sancionadores
Els autònoms que s'acullen al règim especial de caixa de l'IVA perden clients
Els impagaments es continuen gestionant internament, i això penalitza a l'autònom i a la micropime
Encara que la mitjana d'hores destinades a gestionar impagaments ha baixat lleugerament respecte a anys anteriors (en 2023 era de 11,31 hores setmanals i en 2024, de 10,61), el volum de treball continua sent alarmant.

*Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana 2025 se celebrarà a Alacant el pròxim 25 de novembre, a la Sala *VB *Spaces

Actualitad *Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana 2025 se celebrarà a Alacant el pròxim 25 de novembre, a la Sala *VB *Spaces

34 agents de l'ecosistema dissenyaran el programa d'este nou esdeveniment

Este matí s'ha celebrat la primera reunió del Comité Organitzatiu del *Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana 2025. En ella, s'ha començat amb la planificació d'esta acció territorial de la Xarxa *CEEI de la Comunitat Valenciana, emmarcada en el projecte *Focus Pime i Emprenedoria.

En esta primera reunió s'ha donat a conéixer la data en la qual es realitzarà l'esdeveniment, així com el lloc que l'albergarà. *Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana 2025 serà el 25 de novembre de 2025, a la Sala *VB *Spaces d'Alacant.

L'objectiu de l'esdeveniment és atendre les necessitats dels emprenedors i les pimes del territori. La temàtica girarà entorn de les noves tendències de consum i com estan canviant el comportament i les necessitats dels clients.

Els participants del comité han aportat diferents idees per a l'enfocament de la jornada i s'ha obert un període de propostes per a continuar donant-li forma entre tots els agents de l'ecosistema de la Comunitat Valenciana.

A la trobada han assistit els agents de l'ecosistema col·laboradors de l'organització d'este *Focus Pime. En esta reunió han participat 34 representants d'IVACE+i, Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització, *CEEI Elx, *CEEI València, *CEEI Castelló, *AECTA, IDEES UPV, Diputació de València, *FEVECTA Comunitat Valenciana, *AVALNET, Entitat Urbanística de Conservació d'Elx Parc Industrial, Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, *FECAP, *GRIDET, *AEPA, Parc Científic de la UMH d'Elx, Diputació Provincial de Castelló, Observatori Ocupacional de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Associació Juvenil Alacant Emprén, *PEAKS *Business *School, Fundació Parc Científic d'Alacant, *CEV, LLIGA CV, *CONVEGA, *SECOT i Pacte Territorial *per l’*Ocupació de la Marina Baixa.

Iniciativa coordinada per la Xarxa *CEEI CV, promoguda i finançada per la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i), dins de la seua política de suport a l'emprenedoria innovadora.

Esdeveniments / Agenda

Nous associats (Mostrar tot)

Vicente Moliner SAMarjos SolucionesTRATTORIA MESONTESOROS DEL PALANCIASOLUCIONES METALICASFECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia