FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
 9 de cada 10 petites empreses no tenen un pla de successió

9 de cada 10 petites empreses no tenen un pla de successió

A penes l'11% de les petites empreses i autònoms tenen un pla de successió, posant en risc la seua continuïtat a mitjà i llarg termini.

El teixit econòmic espanyol està compost en la seua major part per petites i mitjanes empreses, per la qual cosa la successió i el relleu generacional suposen un autèntic desafiament.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya hi ha 3,2 milions d'empreses. No obstant això, menys de 5.000 tenen 250 treballadors o més. És a dir, el 99,8% són pimes. I la majoria són micropimes. Al nostre país hi ha més de 3 milions de companyies amb menys de 9 empleats, la qual cosa suposa més del 95% del total.

A més, quasi 9 cada 10 d'elles (89%) són propietat d'un grup familiar, totalment o parcialment, d'acord amb les xifres que maneja en Institut d'Empresa Familiar.

Les empreses no aborden la successió.

Estes empreses de menor grandària són les que més dificultats tenen a l'hora d'afrontar la successió. En primer lloc, perquè el talent intern és limitat. I en segon lloc, perquè no és fàcil reclutar a la persona apropiada procedent de fora de l'organització.

Malgrat això, sembla que la majoria de les companyies no estan prenent les mesures oportunes per a garantir la seua continuïtat a mitjà i llarg termini. Segons el ‘Informe *Hiscox de pimes i autònoms a Espanya’, tan sols l'11% de les petites empreses i autònoms consultats tenen establit un pla de successió. Si ens centrem en les micropimes (0-9 empleats) el percentatge de companyies que compten amb este pla és del 12,4%.

La situació millora en organitzacions de major grandària, però encara dista molt de ser la situació ideal. Així, si parlem d'empreses d'entre 10 i 249 empleats, el 37,5% d'elles disposa d'este pla.

Si atenem el nivell de facturació, l'informe de l'asseguradora revela que 3 de cada 10 (29,3%) de les companyies amb més de 2 milions d'euros de facturació afirmen que disposen d'un pla de successió. El preocupant és que el percentatge disminuïx en 5,8 punts percentuals respecte a l'any passat, quan ascendia al 35,1%.

En el cas d'aquelles que facturen menys de 2 milions d'euros, el percentatge és del 13%, un punt percentual mene que en 2022.

El sector que mostra una millor preparació per a la successió és la indústria, tal com es desprén de l'enquesta de *Hiscox. D'esta manera, 1 de cada 5 empreses industrials (19,3%) asseguren disposar d'un pla de successió. A més, és el sector en el qual més augmenta la preparació, ja que el percentatge de companyies que declarava tindre'l en 2022 era del 13,8%.

Per contra, el sector menys diligent en este aspecte és el comerç, ja que el percentatge d'empreses que diuen tindre un pla de successió ha caigut 1,5 punts percentuals en l'últim any, situant-se en el 9,9% en 2023, enfront del 11,4% registrat en l'anterior informe.

“Tindre un pla de successió en una empresa amb caràcter familiar és imperatiu a l'hora de garantir la seua continuïtat en el temps, ja que la seua falta implica mancar de les ferramentes necessàries per a això. Tanmateix, com hem vist, són molt poques les que compten amb un i, per tant, la seua capacitat de competir en el mercat es veu afectada”, afirma Miguel Ángel Aguilar, director de Distribució i Vendes de *Hiscox España.

“Per això, en el complicat context actual és necessari recordar que, des del lideratge de l'organització, ha de fomentar-se en primer lloc la conscienciació sobre la importància de perpetuar el llegat com a base perquè perdure en el temps”, afig.

Com afrontar la successió?
Dur a terme la successió mai és fàcil. I menys encara en la petita empresa, que sol estar marcada pel lideratge d'un director general o gerent que també és fundador de la mateixa o hereu de la família que la va crear.

I el relleu pot ser encara més complicat en les empreses familiars si no disposen d'un pla de successió apropiat, ja que la presa de decisions es pot veure influïda pels llaços de sang, sentiments i fins i tot picabaralles familiars.

Si estàs pensant a elaborar un pla de successió, et recomanem que dones una ullada a este article, on oferim alguns consells.

Font: emprendedores.es
Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia