FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
 Molts autònoms encara desconeixen la seua futura obligació d'implementar la factura electrònica

Molts autònoms encara desconeixen la seua futura obligació d'implementar la factura electrònica

A pesar que serà una obligació per a tots els autònoms i pimes, molts encara desconeixen que ja poden implementar la factura electrònica en els seus negocis. Els experts van recordar que ja poden fer-ho, utilitzant fins i tot les ajudes del Kit Digital per a reduir el seu cost.

A pesar que la seua utilització serà obligatòria per a milers de negocis a partir del pròxim any, molts autònoms encara no saben que hauran de començar a utilitzar la factura electrònica al juliol de 2025. Un problema, segons els experts consultats per este diari, que té la seua causa en el costum d'una part del col·lectiu d'emetre les seues factures en paper, així com per l'escassa publicitat que el Govern ha fet d'esta nova obligació.

Les dates d'aplicació de la factura electrònica per als autònoms i negocis s'arreplega en la Llei Crea i Creix, en la qual s'establix un període d'un any des de la publicació del reglament per a aquells negocis que facturen més de huit milions d'euros, i de dos per a aquells que ingressen menys d'eixa xifra. Pel que, de publicar-se enguany, la majoria dels autònoms i microempreses no estaran obligats a comptar amb un programari de facturació electrònica fins a 2026.

No obstant això, la Llei Antifrau podria avançar l'obligatorietat de la factura electrònica per a molts negocis, com va explicar a este diari Marcos de la Cova, *CEO de *Billin. Això és pel fet que, a partir de l'1 de juliol de 2025, tots els autònoms que ja utilitzen sistemes informàtics de facturació hauran de comptar amb un programari homologat que incorpore els nous requisits.

Per això, els experts van recordar que els sistemes de facturació electrònica poden ser una ferramenta positiva per a agilitzar el treball que, a vegades, realitzen els propis autònoms a mà. I que, a més, són una de les solucions en les quals poden emprar-se els bons del Kit Digital, “per la qual cosa la seua implementació seria gratuïta durant aproximadament els tres primers anys”, va assegurar Marcos de la Cova.

Estos són els factors que estan alentint l'arribada de la factura electrònica als negocis
Molts autònoms no coneixen esta futura obligació
En primer lloc, Marcos de la Cova va explicar a este diari que “molts autònoms encara ni tan sols saben que estaran obligats a utilitzar la factura electrònica pròximament.” Alguna cosa que l'expert en programari de facturació electrònica per a microempreses i treballadors per compte propi atribuïx al fet que “el Govern, malgrat tindre clar que aplicarà la norma, no li ha donat massa publicitat”, la qual cosa podria provocar que molts no ho facen a temps quan arribe el moment.

En este sentit, un recent estudi elaborat per *Sage, i que va arreplegar este diari fa uns dies, va xifrar en un 80% la proporció de pimes que desconeixen els detalls rellevants sobre la factura electrònica i ignoren els passos que han de seguir per a la seua adopció.

Els autònoms creuen erròniament que la facturació electrònica serà complicada
D'altra banda, el *CEO de *Billin va afirmar que un altre factor que està alentint l'adopció de la factura electrònica en molts xicotets negocis és que “els autònoms el veuen com una mica de ciència-ficció o molt complicat d'implementar.”

No obstant això, “la missió de les empreses de programari és la contrària: posar-li-ho fàcil perquè amb els menys clics possibles es puga emetre una factura amb totes les dades exigides, en els nous formats obligatoris, i que es puga remetre a Hisenda immediatament, com s'establix en la llei”, va afirmar Marcos de la Cova.

Per a explicar-ho, l'expert va posar l'exemple d'un autònom dedicat a les reformes, que realitza les factures els diumenges a la seua casa, després d'estar tota la setmana treballant. Este tipus de treballadors per compte propi, en la seua opinió, “continuen fent les factures en un document de text, apuntant-les després en un full de càlcul, enviant-les una a una per correu electrònic… Els programes de facturació electrònica automatitzen estes tasques, i permeten als treballadors per compte propi tindre major control dels seus negocis.”

Este exemple ocorre, segons l'estudi de *Sage citat anteriorment, en el 39% dels casos de les pimes, mentres que a penes un 24% dels negocis enquestats per la companyia van afirmar emprar sistemes de facturació professionals.

La majoria de les pimes consideren que la factura electrònica tindrà un efecte positiu
Malgrat estos factors que estan dificultant l'adopció de la factura electrònica en els xicotets negocis, aquells que ho han fet ja valoren positivament la seua implementació. Així ho va afirmar Marcos de la Cova, posant com a exemple el cas del País Basc -on ja és obligatòria en una part del territori-, valorant que “a pesar que al principi els autònoms van tindre una certa resistència al canvi, el procés sembla haver-se agilitzat i el col·lectiu està, en general, content.”

Més informació: Més informació


Font: autonomosyemprendedor.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia