FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Així es renoven les pimes per a tractar de ser més competitives

Així es renoven les pimes per a tractar de ser més competitives

Una quarta part estan disposades a implantar la setmana laboral de 4 dies

La flexibilitat horària, el teletreball, la formació o les assegurances de salut són altres reclams de les pimes

Les pimes espanyoles s'actualitzen per a tractar d'aconseguir major competitivitat i la retenció del talent sembla ser el que més les motiva.

Ocorre també amb la resta d'empreses, encara que les pimes el tenen en principi més difícil per a mantindre els seus equips estables i crear unes condicions atractives per als seus treballadors, donada la gran competència que existeix dins del mercat laboral.

Així, entre les mesures que les petites i mitjanes empreses estan prenent destaca que el 25,4% d'elles es mostren disposades a implantar la setmana laboral de 4 dies. Així ho deixen patent les dades de l'Informe de Pimes i Autònoms 2023 elaborat per l'asseguradora internacional *Hiscox amb l'objectiu d'analitzar la situació i perspectives de les pimes i els autònoms del nostre país.

El que moltes d'aqueixes empreses desconeixen és que, per a afavorir aquesta mesura, el Govern va posar en marxa el mes d'abril passat un programa d'ajudes destinades a pimes que, com a part d'un projecte pilot, té la finalitat "assajar" la jornada laboral de 4 dies. El programa passa per subvencionar a empreses amb fins a 200.000 euros perquè puguen reduir l'horari de treball sense retallar el sou dels seus treballadors.

La mesura, no obstant això, no ha aconseguit l'èxit esperat i només 41 empreses van presentar la seua sol·licitud, segons les dades publicades pel Ministeri d'Indústria. La veritat és que més de la meitat de les pimes espanyoles, el 54,8%, no havien sentit parlar d'aquestes ajudes, i entre les pimes que sí que coneixien les ajudes (44,4%), quasi la meitat (45,2%) no les ha considerades gens interessants, raó per la qual no tenien pensat sol·licitar-les el 60,5%. Entre els qui sí que les veuen interessant (8,5%), la majoria anava a sol·licitar la subvenció, un 80,5%.

"El context actual, marcat per la crisi climàtica i la reordenació de les prioritats dels treballadors, necessita d'un nou model productiu i empreses que conceben el benestar dels treballadors com a part del seu propòsit. La setmana laboral de 4 dies respon a aquest desafiament, però alhora planteja nous reptes per a les pimes del nostre país", assegura Miguel Ángel Aguilar, director de Distribució i Vendes de *Hiscox Espanya.

Un repte més per a les pimes
El model de setmana laboral de 4 dies suposa tot un repte per a les companyies, ja que implica una reorganització del treball, l'augment dels costos i possibles conflictes pel greuge comparatiu, ja que no tots els llocs dins d'una mateixa companyia podrien reduir el seu treball setmanal a 4 dies. En el cas de les pimes, que disposen de menys personal i menor pressupost que les grans empreses, el desafiament augmenta i per això un 66,3% d'elles aposten per altres mesures complementàries en el seu afany, sobretot, per retindre talent.

El 76,6% de les petites i mitjanes empreses aposta per la flexibilitat horària com un altre dels atractius de la jornada laboral, mentre que el 30,9% d'elles ofereix l'opció del teletreball, percentatge que augmenta fins al 52% entre les companyies que facturen més de dos milions d'euros a l'any. Els plans de formació (23,1%) i les assegurances de salut (14,1%) són uns altres dels reclams de les pimes per a tractar de *fidelizar als seus empleats més talentosos.

Més productivitat i menys estrés
La setmana laboral de 4 dies pretén afavorir un model laboral en línia amb la conciliació i el respecte de l'activitat del treballador fora de l'entorn laboral, al mateix temps que s'aconsegueixen rutines de treball més sostenibles. Moltes empreses han dut a terme programes pilot i destaquen els beneficis que té tant per als treballadors com per a les seues pròpies empreses.

En aquests plans pilot s'ha constatat que la setmana reduïda contribueix a minorar l'estrés dels treballadors i incrementa la seua productivitat, es millora la conciliació familiar i personal, es redueixen les emissions de CO? i la contaminació en zones d'alta concentració poblacional gràcies a la reducció del trànsit, i fins i tot s'aprecia un augment augmente mitjà en els ingressos.

Preocupa la recessió
Altra de les conclusions que es desprén de l'Informe Pimes i Autònoms 2023 és que el 39,2% de les pimes espanyoles no podria fer front a una recessió econòmica, després de ser les principals afectades per l'augment dels preus i l'estancament de les vendes.

Gran part d'aquestes pimes "s'han vist castigades per la situació econòmica, encara que el període de recuperació no està sent igual per a totes", i les perspectives davant una possible recessió econòmica varien en funció de la grandària i volum de facturació. Les empreses pitjor parades són les micropimes (d'1 a 9 empleats), ja que el 43,4% d'elles creu que no està tampoc preparada per a afrontar una recessió, mentre que en la resta de pimes (10 a 250 empleats) aquest percentatge descendeix al 22,9%. Per part seua, entre les pimes la facturació de les quals és superior a dos milions d'euros, un 77,7% creu que sí que tiraria avant.

Baixa l'optimisme
L'informe també reflecteix que l'optimisme ha caigut enguany, ja que el 31,9% del total de les pimes enquestades creu que la seua facturació i ingressos descendiran en 2023, enfront del 29,4% que ho feia en 2022. A més, el 31,7% creu que millorarà molt enguany en comparació amb el 34,7% que ho feia en 2022, mentre que un altre 33,1% creu que seguirà igual enguany, únicament 0,8 punts menys respecte al percentatge de l'any anterior.

Les micropimes, per part seua, tenen perspectives menys optimistes quant a ingressos, ja que baixa en més de 14 punts el percentatge d'aquelles que creuen que milloraran, passant del 42,3% registrat en 2022 a un 27,9% enguany.

Més informació

Font:eleconomista.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia