L'Agència Tributària va publicar aquesta setmana el seu balanç de les actuacions realitzats en 2022 a tots els contribuents, en el seu major parteix autònoms i petites empreses. Durant aqueix any, com ja va avançar aquest diari, els funcionaris d'Hisenda van dur a terme ni més ni menys que 1,9 milions de visites i comprovacions, de les quals almenys unes 700.000 haurien sigut exclusivament a treballadors per compte propi i xicotets negocis.
Segons es desprén del balanç publicat per l'Agència Tributària, el total d'actuacions dutes a terme en 2022 per a "el control de tributs interns" hauria augmentat un 5,2% aqueix any, de quasi 1,8 milions de comprovacions i inspeccions en 2021 a prop de 1,9 milions l'any passat. No obstant això, aquest total d'actuacions engloba diversos plans de comprovació, visites i inspeccions d'Hisenda als negocis i altres contribuents.
Dins de totes les actuacions que fa cada any Hisenda, hi ha darrere desenes d'objectius fixats pel Pla d'Actuació, des de comprovacions per a lluitar contra l'economia submergida o l'ocultació de vendes, fins a requeriments per a esmenar defectes formals en les factures, paral·leles per deduccions mal aplicades o ingressos que no es reflecteixen en declaracions i fins a macrooperacions per a lluitar contra trames de programes de doble facturació o estafes a les arques públiques a través de l'IVA.
Tots aquests objectius porten diferents rubriques i es poden agrupar de moltes formes ja que, dins de l'apartat de control d'activitats econòmiques pot estar la lluita contra l'economia submergida que, no obstant això, sol tindre un pla específic. Enguany, l'Agència Tributària ha resumit en huit apartats o àrees diferents les seues actuacions als autònoms, negocis i altres contribuents. Aquestes tipologies "han canviat respecte a les que apareixien en el pla d'actuació per a 2022, segurament en un esforç de l'Agència Tributària de visibilitzar les actuacions que millor han funcionat i les que han augmentat respecte a l'any anterior", va advertir José María *Mollinedo, secretari del sindicat de tècnics d'Hisenda, *Gestha.
En tot cas, aquestes huit àrees d'actuació -en quasi totes elles han augmentat el nombre de comprovacions- poden servir com a mostra per a veure en quines àrees s'està centrant l'Agència Tributària per a vigilar als autònoms.
Huit tipus d'actuació que duu a terme Hisenda per a vigilar als autònoms
Aquestes huit àrees d'actuació, com apareix en la captura a continuació, es desglossen del total d'actuacions de control de tributs interns, un calaix de sastre que engloba tot tipus de comprovació a empreses, grans mitjanes i xicotetes o particulars en qualsevol impost.
Captura
Font: Agència Tributària
Com es pot observar en aquesta captura, les huit àrees d'actuació en les quals Hisenda ha dividit el seu treball són: Grans empreses, multinacionals i grups fiscals; Anàlisi patrimonial i societària; ocultació d'activitat i abús de formes societàries; Control d'activitats econòmiques; Control de l'aplicació de la normativa; Comprovacions formals; Actuacions d'anàlisis de la informació i altres actuacions de comprovació
Enguany, segons la divisió que ha fet l'Agència Tributària, hauria augmentat el control en totes aquestes àrees, excepte en control d'activitats econòmiques -amb un descens d'un 1,8%- i altres actuacions de comprovació -un 9,1% menys-. Tanmateix, això no significa que l'Agència Tributària haja vigilat menys als autònoms i empreses, ja que les inspeccions a negocis es fan en pràcticament totes les àrees, especialment en ocultació d'activitat i anàlisi societària o en comprovacions formals -vigilància de declaracions presentades fora de termini, per exemple- , on les actuacions van augmentar un 54,4%.
Control d'activitats econòmiques: 614.584 actuacions en 2022
El Control d'activitats econòmiques és el segon apartat més important de les huit àrees que divideixen l'actuació de l'Agència Tributària. En ell, s'engloben pràcticament totes les comprovacions, requeriments i visites que fan els funcionaris d'Hisenda per a vigilar l'economia submergida, els ingressos no declarats o fins i tot les deduccions en IVA o IRPF mal aplicades pels autònoms i xicotets negocis.
Segons van explicar fonts de l'Agència Tributària d'aquestes 614.584 actuacions, la immensa majoria van dirigides a pimes i treballadors per compte propi. Per tant, aquest apartat fa referència a actuacions de comprovació d'Inspecció i de Gestió d'activitats econòmiques d'autònoms.
En ell, s'engloben totes les actuacions de comprovació sobre contribuents amb activitats econòmiques que no hagueren sigut incloses en els grups anteriors. "Inclou el control sobre les diferents figures tributàries (IRPF, IVA i Impost de Societats) i actuacions de control selectiu sobre contribuents que no tinguen la consideració de gran empresa (< 6 milions). Són programes de caràcter genèric (de vigilància a pimes o sectors) i altres específics sobre sectors econòmics concrets. Per exemple, per a controlar a les activitats que fan molt ús de diners en efectiu", va explicar José María *Mollinedo, secretari general del Sindicat de Tècnics d'Hisenda (*Gestha).
Control de l'aplicació de la normativa: 1.068.341 actuacions
El bloc que més actuacions engloba de les huit àrees és el de control de l'aplicació de la normativa, una espècie de "calaix de sastre" on es poden incloure quasi totes les comprovacions de l'àrea de gestió i que pot afectar autònoms o a qualsevol altre contribuent. De fet, ací s'englobarien la majoria de requeriments i paral·leles que es fan a les persones físiques per l'IRPF, per exemple.
Segons va explicar José María *Mollinedo, "aquestes són les actuacions de comprovació de Gestió sobre IRPF, control de no residents sense establiment permanent, control de retencions i altres impostos, així com les actuacions de comprovació de la Unitat de Gestió sobre vigilància de retencions i altres impostos".
Es tracta d'un bloc que pot englobar quasi qualsevol procediment genèric als contribuents. De fet, "algunes d'aqueixes actuacions es desenvolupen amb posterioritat, com les Comprovacions d'obligacions formals que són l'execució de les actuacions del pla de visites d'Inspecció i de verificació d'obligacions formals -per exemple, per declarar fora de termini els impostos-", va dir el secretari general de *Gestha.
Comprovacions formals: 61.233 actuacions
Les comprovacions formals són el tercer tipus d'actuació més freqüent per part de l'Agència Tributària i van augmentar més d'un 50% respecte a 2021. Aquest és, segons José María *Mollinedo, l'apartat de comprovacions on es tracten totes les qüestions de defectes de forma en el compliment i pagament dels impostos. Per exemple, "les fallades de forma en les factures, en els llibres comptables o per la presentació de tributs fora de termini".
En l'àrea de comprovacions formals una bona part de les actuacions d'Hisenda van també dirigides als autònoms i xicotets negocis.
Anàlisi patrimonial i societària: 2.971 actuacions
L'apartat d'anàlisi patrimonial i societària engloba totes les actuacions de vigilància que fa l'Agència Tributària sobre el patrimoni i qualsevol de les pertinences que tinguen els empresaris que operen a través d'entitats jurídiques.
Amb les actuacions d'aquest bloc, els funcionaris de la *AEAT busquen "controlar que no hi haja persones que vinculen el seu patrimoni personal al de les seues societats per a evadir impostos", va dir el secretari general de *Gestha.
Ocultació d'activitat i abús de formes societàries: 5.594 actuacions
En la mateixa línia que l'anterior apartat, el bloc d'ocultació d'activitat i abús de fórmules societaris s'enfoca als autònoms que fan un mal ús de les entitats jurídiques per a evadir, en aquest cas, els impostos que haurien de pagar pels seus ingressos.
Segons va explicar José María *Mollinedo, és el mateix tipus d'actuació que en el cas anterior, només que en aquest es busca destapar l'ocultació de rendiments obtinguts com a persona física però declarats com a persona jurídica per a tindre més avantatges fiscals". Seria el cas de molts artistes, locutors de ràdio o futbolistes que declaren de manera il·legal a tipus més baixos els seus ingressos a través de societats
Actuacions d'anàlisis de la informació: 17.040 actuacions
En l'àrea d'actuacions d'anàlisis de la informació s'engloben les comprovacions que s'han dut a terme gràcies a la detecció d'alguna irregularitat -en el pagament d'impostos, en l'ocultació de vendes,...- a través dels sistemes informàtics de l'Agència Tributària.
Amb l'encreuament de dades, Hisenda pot verificar que hi ha ingressos no declarats, deduccions mal aplicades o qualsevol infracció. "Això no significa que en els altres blocs no s'utilitze l'encreuament de dades i l'anàlisi d'informació, només que en aquest cas es tracta d'actuacions sobre la base d'un seguiment informàtic més profund", va dir el secretari general de *Gestha
Grans empreses, multinacionals i grups fiscals: 29.394 actuacions
En aquest grup s'engloben totes les actuacions i macrooperacions a empreses de gran grandària per a destapar qualsevol infracció en IVA, ocultació d'ingressos i altres irregularitats. Això sí, "cal tindre en compte que encara que el bloc es diga grans empreses, per a l'Agència Tributària, una gran empresa és qualsevol que ingresse més de sis milions d'euros. Això significa que fins i tot en aquest àrea hi hauria una bona part de comprovacions i inspeccions a pimes que tenen una elevada facturació", va apuntar José María *Mollinedo
Altres actuacions de comprovació: 2.494 actuacions
En aquest últim bloc s'inclouen totes les actuacions que no estan englobades en les anteriors àrees. Ací hi ha "altres actuacions que també afecten els autònoms com els requeriments, informes, anàlisis de denúncies i actuacions d'anàlisis dels obligats tributaris que tenen per objecte assegurar el compliment tributari. També sobre sol·licituds de devolució o aplicació de beneficis fiscals.", va explicar el secretari general de *Gestha.
Més informació
Font: autonomosyemprendedor.es