La Confederació Nacional de Pimes (*CONPYMES) ha expressat el seu rebuig a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, argumentant que suposarà un cost insostenible per a les petites i mitjanes empreses, especialment per a les micropimes i autònoms. L'organització, que representa a més de 2 milions de pimes i autònoms a Espanya, estima que la mesura podria generar un gasto de fins a 20.000 milions d'euros en el sector.
El president de *CONPYMES, José María Torres, ha criticat que esta reforma s'haja pactat únicament entre el Ministeri de Treball i els sindicats, sense comptar amb l'opinió dels sectors més afectats. “Esta mesura no té en compte les especificitats de cada sector ni la realitat empresarial a Espanya, ja que és evident que les més afectades seran les microempreses”, ha assenyalat.
Un colp per a les petites empreses
Segons *CONPYMES, la reducció de la jornada laboral impactarà directament en el 99,8% del teixit empresarial, compost per pimes, micropimes i autònoms, que generen el 75% de l'ocupació a Espanya. A més, destaquen que estes empreses ja enfronten problemes greus com:
Un absentisme laboral disparat, que en l'última dècada s'ha triplicat, aconseguint un cost de 13.961 milions d'euros anuals.
Pèrdues i endeutament: en 2023, 700.000 xicotets i mitjans negocis van tancar en pèrdues, 600.000 afronten problemes de liquiditat i el 26% va augmentar el seu endeutament.
Impacte de la crisi econòmica: moltes pimes han sobreviscut amb dificultats després de la pandèmia de COVID-19 i l'increment dels costos a causa de la guerra a Ucraïna.
Torres ha advertit que la capacitat de resistència de moltes petites empreses està al límit, i que 2025 podria suposar “la punta” per a moltes d'elles si no es prenen mesures que afavorisquen la seua competitivitat.
Pressió fiscal i falta de competitivitat
Un altre factor que *CONPYMES considera clau en esta crisi és l'elevada pressió fiscal i l'augment de les cotitzacions socials, que han encarit els costos operatius i dificulten la viabilitat de les empreses.
Torres ha subratllat que Espanya es troba a la cua en competitivitat fiscal dins dels països de l'OCDE, la qual cosa dificulta encara més la capacitat de les empreses per a créixer i generar ocupació. “Esta pressió fiscal és superior a la mitjana europea, i així difícilment podrem ser un país competitiu”, ha afirmat.
Crítica a la confrontació entre empreses i treballadors
Des de *CONPYMES consideren que l'estratègia del Govern de fomentar mesures com la reducció de la jornada laboral sense consens amb el sector empresarial genera un enfrontament innecessari entre empreses i treballadors.
“Cometem un greu error com a país fomentant des d'alguns àmbits del Govern una guerra entre empreses i treballadors que perjudica a tots”, ha assenyalat Torres. En la seua opinió, en lloc d'imposar mesures sense diàleg, s'hauria de dignificar la figura de l'empresari i fomentar l'emprenedoria, perquè cada vegada més persones s'animen a crear negocis i generar ocupació a Espanya.
Crida al diàleg
Davant esta situació, *CONPYMES insta el Govern a replantejar la mesura i obrir un diàleg real amb els sectors afectats, amb l'objectiu de trobar solucions que afavorisquen tant als treballadors com a les empreses sense comprometre la viabilitat d'estes últimes.
“Necessitem mesures que equilibren els drets laborals amb la realitat empresarial, no imposicions que només agreugen els problemes del teixit productiu”, ha conclòs el president de *CONPYMES.
Més informació