FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El 43% de les pimes espanyoles troba molt difícil contractar personal qualificat, 5 punts més que les europees

El 43% de les pimes espanyoles troba molt difícil contractar personal qualificat, 5 punts més que les europees

La Comissió Europea planteja la creació d'una plataforma per a atraure treballadors de tercers països i afavorir la migració legal.

Espanya és un dels països amb la taxa de vacants laborals més baixes de la Unió Europea (UE), en el 0,9% en el segon trimestre de 2023, enfront del 2,7% de la UE, i 146.069 llocs de treball sense cobrir, segons les dades d'Eurostat. Malgrat això, el 43% de les petites i mitjanes empreses espanyoles (pimes) considera molt difícil contractar personal qualificat, cinc punts per damunt de la mitjana europea.

La preparació dels candidats és el principal problema de les pimes que busquen ampliar la plantilla, amb un 54% de les respostes, tant a Espanya com a la UE. A més, les pimes espanyoles es queixen en grau més alt de la regulació i la càrrega administrativa (49% enfront del 34% de la UE) i la competència deslleial (38% enfront del 19% de la mitjana europea), segons reflecteix l'Eurobaròmetre publicat esta setmana.

Les pimes espanyoles busquen, amb poc èxit, perfils tècnics i experts en recerca i desenvolupament. En menor mesura, també necessiten personal d'atenció al client i venda al públic o experts en *IT.

La contractació de talent estranger per a suplir estes mancances encara no sembla una opció entre les pimes europees. Només el 14% ha apostat per incorporar professionals d'altres països europeus. Un percentatge que en el cas d'Espanya puja 2 punts percentuals, fins al 16%.

Per a les pimes espanyoles, l'experiència en l'atracció de talent europeu ha resultat positiva. El 53% de les respostes dels enquestats apunta que no han tingut problemes en la contractació d'europeus.

No obstant això, sí que existeixen algunes dificultats com la falta de candidats adequats, amb el 22% de les respostes, o problemes amb l'idioma, segons un 22%.

A l'hora d'eixir a buscar treballadors fora de la UE, a Espanya només el 13% de les pimes s'ha plantejat eixa opció, enfront del 16% de la mitjana europea, com recull l'Eurobaròmetre.

Canvi demogràfic
Espanya i la Unió Europea mostren tendències diferents en el seu mercat de treball. La taxa de desocupació europea continua sent baixa mentre que la de vacants va en augment. A Espanya, ocorre el contrari. La taxa d'atur és la més alta de tots els països de la UE i la taxa de vacants és de les més baixes, a pesar que els empresaris asseguren que existeix un problema amb la falta de treballadors.

Les perspectives, almenys en el cas europeu, no són falagueres. La població en edat de treballar passarà dels 265 milions de l'any passat a 258 milions en 2030, segons les estimacions de la Comissió Europea.

Al mateix temps, la transició verda crearà entre 1 i 2,5 milions de llocs de treball addicionals per a 2030. En el cas de la transició digital, l'objectiu és comptar amb 20 milions de professionals dedicats a la tecnologia de la informació i les comunicacions, dels quals falten actualment uns 11 milions.

Davant un desacoble entre oferta i demanda que, segons les previsions, sembla que s'aguditzarà en les pròximes dècades, els països europeus necessitaran contractar persones de tercers països per a cobrir els llocs de treball vacants en els seus mercats laborals.

[Estos són els llocs de treball més demandats a la Unió Europea]

"Hem de ser francs, Europa necessita la immigració (...). Hem de conéixer el talent dels nostres migrants i treballar amb els nostres socis", va dir esta setmana la comissària d'Interior, *Ylva Johansson, durant la reunió de la Xarxa Europea de Migracions (*REM), celebrada a Madrid.

Esta mateixa setmana, la Comissió Europea ha presentat un paquet d'idees per a afavorir l'arribada legal de migrants i atraure talent exterior per als sectors amb més escassetat de treballadors.

[Espanya busca esportistes professionals i entrenadors esportius fora del país]

La mesura principal és una "reserva de talents de la UE per a posar en contacte als ocupadors de la UE amb demandants d'ocupació de tercers països", com assenyala la Comissió en un comunicat.

Esta "reserva de talents" es materialitzarà a través d'una plataforma que agilitze la contractació internacional i permeta als ocupadors accedir a una reserva més àmplia de capacitats i talent. També aportarà informació sobre els procediments de contractació i migració en els Estats membres.

El paquet de mesures inclou un reconeixement més fàcil de les qualificacions obtingudes en països de fora de la UE, per a modernitzar el sistema actual i simplificar els tràmits, de manera que la incorporació dels estrangers al mercat laboral siga més ràpida i, alhora, genere confiança entre els ocupadors.

Més informació

Font:elespanol.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia