FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El Banc d'Espanya veu “ineficients” les ajudes directes a pimes en dificultats després de la pandèmia

El Banc d'Espanya veu “ineficients” les ajudes directes a pimes en dificultats després de la pandèmia

Les empreses més afectades pel *covid van percebre el 15% dels recursos, mentre que les menys necessitades van accedir a huit de cada deu euros

La pandèmia va tancar a calç i cant l'economia i Espanya no va tardar a traure la cartera per a evitar la desfeta. Entre altres fons, les autoritats van aprovar ajudes directes a empreses amb caigudes en la seua facturació per damunt del 30%, però el Banc d'Espanya va denunciar en un informe publicat aquest dilluns que només el 15% dels 3.200 milions d'euros destinats a quasi un milió de petites i mitjanes empreses (pimes) van recalar en companyies realment en dificultats derivats de la malaltia. D'altra banda, la resta de fons es va dirigir, majoritàriament, a aquelles que no el necessitaven tant, per la qual cosa el supervisor conclou que el model “no va ser eficient”.

Encara que la suma total de línies d'ajuda directa aprovades va ser de 7.000 milions d'euros, les autonomies, responsables de la gestió de les línies de suport directe, van desemborsar 5.000 milions, dels quals 4.300 milions es van concentrar en societats mercantils, en la seua majoria pimes, que haurien de destinar aqueixos fons a l'eliminació de deute generat durant l'any de la pandèmia. No obstant això, el Banc d'Espanya analitza les dades d'aquelles pimes que van rebre els fons i pertanyien a la Central de Balanços del supervisor (*CBI), el servei de l'autoritat bancària que analitza la informació econòmica i financera de les empreses, i que aglutinaven el 75% dels fons (3.200 milions).

El dèficit de capital d'aquestes companyies ascendia a 4.300 milions d'euros, per la qual cosa els fons destinats podrien haver cobert entorn de tres de cada quatre euros dels desajustaments. No obstant això, a l'hora d'analitzar la distribució dels recursos, l'equip d'anàlisi del Banc d'Espanya explica que les empreses que no s'enfrontaven a problemes de solvència –ja que la seua ràtio de capital era positiva en 2019 i no s'havia reduït en 2020 o, si ho havia fet, se situava per damunt del 10%– haurien rebut la major part d'aquestes ajudes: 2.600 milions d'euros (el 80%). És a dir, les empreses sense problemes de solvència a causa de la pandèmia es van beneficiar de la major part de les ajudes.

Mentrestant, les que van presentar desordres de capital tan sols van percebre 500 milions d'euros (el ja esmentat 15%). Finalment, s'haurien destinat 100 milions d'euros a empreses la ràtio de capital de les quals ja era 0 o negativa en 2019.

Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia