FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
"El codi obert hauria de ser una part fonamental de l'estratègia de TU de qualsevol pime"

"El codi obert hauria de ser una part fonamental de l'estratègia de TU de qualsevol pime"

En aquesta entrevista, Pilar Bravo, Principal *Solution *Architect de Xarxa *Hat, analitza per a *BYZness la trajectòria del programari lliure i de codi obert, i comparteix les claus per a la seua implantació en les petites i mitjanes empreses

L'ús de programari exclusivament propietari era la tònica general en les companyies fins a la dècada dels anys 80 del segle passat. A partir de llavors, va tornar a recobrar protagonisme el desenvolupament de programari lliure i de codi obert, amb l'impuls de nombroses innovacions a través de la col·laboració. Apatxe Web *Server, Linux o *MySQL són només alguns d'aquests projectes que segurament li seran familiars a més d'un.

Hui, 19 de setembre, se celebra el Dia Internacional del Programari Lliure i, aprofitant l'ocasió, hem xarrat amb Pilar Bravo, Principal *Solution *Architect de Xarxa *Hat, amb el propòsit d'analitzar la trajectòria d'aquest model de col·laboració i què és el que pot aportar a una companyia, així com els passos a donar per a la seua implementació.

En línies generals, de què estem parlant quan parlem de programari lliure i codi obert?

El programari lliure i de codi obert (*FOSS, per les seues sigles en anglés) és un model de col·laboració per a desenvolupar programari en el qual participen totes aquelles persones i organitzacions que tenen un interés comú, sense tindre en compte fronteres, cultures ni qualsevol altra barrera que puguem imaginar. La idea és compartir coneixement per a obtindre millors resultats a l'hora d'innovar. Podríem dir que es tracta d'una forma d'acord global per a desenvolupar programari en el qual preval la transparència i la col·laboració.

Ja des de principis del segle XX, l'intercanvi d'informació tècnica ha contribuït enormement al desenvolupament de diferents sectors. La primera iniciativa que podríem considerar de 'codi obert' és la creació d'una associació de fabricants d'automòbils, impulsada per Henry Ford, per a compartir la tecnologia que desenvolupaven per als cotxes de manera oberta, sense cap benefici econòmic.

I quan va començar a guanyar pes realment?

L'expansió d'Internet en la dècada dels 90 va permetre tancar el cicle de retroalimentació que necessitava el programari lliure i de codi obert per a créixer. Internet va fer possible que la col·laboració fóra global. Projectes com, per exemple, Linux van nàixer i van créixer en aqueixa dècada, gràcies a la col·laboració de persones de tot el món.

El programari lliure i de codi obert ha crescut en onades des dels anys 80 amb alguns alts i baixos, però com podem veure en l'informe de Xarxa *Hat 2020 'L'estat del *open *source empresarial', el codi obert continua creixent a mesura que l'ús de la tecnologia propietària disminueix.

Quins serien els principals avantatges que té per a les empreses? Per què haurien de llançar-se a usar-ho?

El codi obert proporciona un accés immediat a les tecnologies més capdavanteres i al desenvolupament d'aquestes tecnologies. El codi obert està liderant la innovació tecnològica i, per tant, la seua adopció ajuda les empreses a ser més innovadores. A més, ajuda a atraure talent. Ara són els desenvolupadors els qui decideixen quines tecnologies desitgen utilitzar i tenen molta més informació sobre les eines i solucions que han d'utilitzar-se, i fins i tot poden col·laborar activament en el desenvolupament d'aquestes, si ho desitgen.

Més informació

Font: byzness.elperiodico.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia