FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El Comerç i l'Agricultura no paren de perdre autònoms: les associacions expliquen les causes

El Comerç i l'Agricultura no paren de perdre autònoms: les associacions expliquen les causes

Enguany hi ha 20.000 autònoms menys dedicats al Comerç i l'Agricultura que l'any passat. Els negocis no poden assumir els costos salarials i existeix un gran problema de relleu generacional, van explicar les associacions.

Activitats com el Comerç i l'Agricultura porten temps en caiguda lliure. Així ho demostren les últimes dades d'afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), corresponents a juliol, en els quals s'aprecia una reducció de més de 20.000 autònoms dedicats a aquestes activitats en l'últim any.

Es tracta d'una situació preocupant, pel fet que es tracta de sectors que tradicionalment han sigut pilars de l'economia espanyola, al costat de l'hostaleria. Davant aquesta situació, els economistes van explicar a aquest diari que l'alentiment en el creixement del PIB podrien haver-se del tancament de milers de negocis.

L'increment dels costos, la falta de relleu generacional o el baix import de les ajudes directes aprovades pel Govern són les principals causes que les associacions sectorials van identificar com a motius de la deterioració d'aquesta part del teixit empresarial. Segons van valorar a aquest diari, la situació podria, fins i tot, empitjorar en els pròxims mesos si el nou Govern no pren mesures sobre aquest tema.

En finalitzar juliol, 1,2 milions d'autònoms estaven dedicats al Comerç, la Indústria i l'Agricultura. Es tracta d'uns 24.000 menys que fa un any. Per sectors, les activitats comercials són les que més s'han ressentit en l'últim any, amb una caiguda interanual del 2,4%, segons les dades recollides per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA).

Les ajudes a l'agricultura no funcionen i fan falta autònoms joves
L'Agricultura ha sigut una de les activitats que més professionals autònoms han perdut en l'últim any. En concret, a la fi de juliol 2.500 autònoms havien abandonat les seues explotacions agràries si es té en compte el nombre d'agricultors que hi havia en el mateix mes de l'any passat. Tal com van explicar des de l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders (*Asaja), la situació podria continuar empitjorant en els pròxims mesos.

Per al seu secretari d'organització, Juan José Álvarez, els agricultors “estan abandonant moltes explotacions a causa de l'innombrable nombre de traves que estan tenint, algunes d'elles anteriors a la pandèmia.” Per exemple, respecte als preus que cobren pels seus productes, un problema que no s'ha solucionat després de l'entrada en vigor de la Llei de la Cadena Alimentària.

D'altra banda, “la reforma laboral també ha afectat molt a les contractacions, perquè tots els assalariats han de ser indefinits o fixos discontinus. Davant aquesta situació i l'escassa rendibilitat de les explotacions, molts autònoms estan veient-se obligats a abandonar l'activitat.”

Davant aquesta situació, els agricultors i ramaders van denunciar que les ajudes directes posades en marxa en els últims mesos per a pal·liar els efectes de la sequera i la guerra d'Ucraïna són insuficients. “Per exemple, l'últim pla d'ajudes per a agricultors i ramaders està dotat amb 712 milions d'euros, enfront dels 10.000 milions que hi ha de pèrdues.”

A més d'aquests problemes, el secretari d'organització de *Asaja va esmentar un altre problema que podria traduir-se en una pèrdua encara major per al sector en els pròxims anys: la falta de relleu generacional. “Cal fer polítiques perquè els joves s'incorporen al camp i hi haja un relleu generacional, perquè a aquest pas el més probable és que el camp es quede buit”, va explicar Juan José Álvarez a aquest diari.

El comerç porta diversos anys en caiguda lliure per la falta de relleu i l'excés de regulació
El Comerç és l'activitat on més s'està notant la caiguda del nombre d'afiliats al RETA entre juliol d'enguany i el mateix mes de 2022. En l'actualitat hi ha al voltant de 18.000 autònoms menys en el sector, un 2,4% menys que en el seté mes de l'exercici passat. No obstant això, el nombre d'assalariats ha augmentat uns 65.000, demostrant que "l'autònom és el que està patint", va assenyalar a aquest diari Rafael Torres, president de la Confederació Espanyola de Comerç (*CEC).

"Som la baula més feble de la cadena, i s'espera que el sector continue caient a causa de la caiguda de la demanda que s'espera per als pròxims mesos", va explicar Rafael Torres. Aquesta baixada en el nombre d'autònoms, segons va assenyalar, es concentra en la seua major part als xicotets comerços dedicats a l'alimentació i al tèxtil. "No poden competir amb les grans superfícies ni en preu ni en la capacitat d'arribar als consumidors. Al final, els autònoms pateixen més."

Com a principals motius d'aquesta caiguda, Rafael Torres va identificar la falta de relleu generacional, que també pateixen altres activitats com l'agricultura. “Té a veure amb la sensació que està traslladant el xicotet comerç. No és atractiu perquè algú jove decidisca agafar un negoci, adaptar-lo i modernitzar-lo als nous models i hàbits de consum”, va valorar a aquest diari.

A més, l'excés de regulació que pateixen els autònoms del xicotet comerç està fent-los molt difícil la competència amb el comerç electrònic, on existeixen menys normes. Així, des de la *CEC van recordar que aquests negocis estan subjectes a unes 3.000 normes diferents. “No pot ser que uns anem per un camí de terra i un altre vagen per una autopista de quatre carrils sense límit de velocitat. Hem de competir amb les mateixes regles”, va valorar Rafael Torres.

Per a solucionar aquests problemes, el president de la *CEC va demanar al Govern que "deixen de tindre bones paraules i passar a bons fets", tractant millor fiscalment als autònoms. "No es pot pujar els impostos a tots per igual, perquè els treballadors per compte propi i xicotets negocis són els que més estan patint", va concloure Rafael Torres.

L'augment de costos i els salaris estan ofegant als autònoms i microempreses, segons els economistes
Tal com va explicar a aquest diari el president de la Comissió Financera del Consell General d'Economistes (*CGE), Antonio Pedraza, la caiguda del nombre d'autònoms en sectors tan estratègics com l'agricultura o el comerç ha tingut una evident relació amb l'alentiment del creixement del PIB en els últims mesos. En aquest sentit, entre abril i juny “s'esperava créixer en un 0,6% i finalment ha sigut del 0,4%, per davall de les expectatives”, va valorar.

Atesos els problemes que estan experimentant els autònoms i els negocis més xicotets, Antonio Pedraza va destacar diversos factors que estan “ofegant” als treballadors per compte propi. “D'una banda, l'increment dels costos de l'energia; i el creixement dels costos salarials amb el nou SMI, ja que en aquestes activitats se sol pagar als empleats segons el salari mínim”, va explicar.

A més, “la pujada dels tipus d'interés que els autònoms i xicotets negocis estan pagant pels seus préstecs també està complicant la seua activitat”, va recordar el president de la Comissió Financera del *CGE. Tot, sense comptar amb l'accés al finançament, “que s'està ressentint entre les pimes pel fet que les entitats bancàries estan veient que moltes empreses no són viables en el moment actual”, va concloure a aquest diari Antonio Pedraza.

Més informació

Font:autonomosyemprendedor.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia