FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El Govern vol canviar la definició de pime i micropime, la qual cosa afectarà les ajudes

El Govern vol canviar la definició de pime i micropime, la qual cosa afectarà les ajudes

El Govern ha presentat l'avantprojecte de llei per a canviar els requisits que definixen a les microempreses i pimes. En modificar estos criteris, un major nombre de negocis podran beneficiar-se d'avantatges mercantils o accedir a determinades ajudes, entre altres conseqüències.

Fa uns dies, el Govern va iniciar el tràmit d'audiència pública per a l'avantprojecte de llei que canviarà els requisits que definixen a les microempreses i a les pimes. La pròpia Comissió Europea ja els ha transformats per a adaptar-los a la inflació que han patit milions de negocis en el continent durant els últims anys.

Es tracta d'una qüestió important, ja que la definició de microempresa o pime permet accedir a estes a uns certs avantatges mercantils per la seua reduïda grandària. També és un criteri que es té en compte per a concedir algunes ajudes destinades als autònoms o negocis més xicotets, prenent com a referències el nombre d'assalariats o la seua facturació anual.

Segons s'arreplega en l'avantprojecte de llei, els nous llindars que definixen a les microempreses i a les pimes s'aplicaran amb caràcter retroactiu des del passat 1 de gener. Per a això, es reformarà el Codi de Comerç i la Llei de Societats de Capital, on s'arrepleguen les definicions de cada tipus de negoci vigents fins ara.

Davant els canvis proposats pel Govern en esta matèria, els economistes van explicar a este diari que la principal conseqüència serà que un major nombre de negocis podrà beneficiar-se del model simplificat de presentació dels seus comptes anuals. Encara que també hi haurà altres avantatges, com l'accés a determinades ajudes o línies específiques de finançament.

El Govern amplia els limites per a considerar a un negoci microempresa o pime
Així, l'avantprojecte elaborat pel Govern amplia els límits per a considerar a un negoci microempresa o pime. Sobretot, en l'apartat de la seua facturació. Sobre aquest tema, Jorge *Capeans, secretari tècnic del Registre d'Economistes *Constables del Consell General d'Economistes (*CGE), va afirmar a este diari que la principal conseqüència serà que “un major nombre de negocis podran beneficiar-se del procediment abreujat de presentació de comptes anuals.”

*sto és degut, com és lògic, al fet que “si s'augmenta el segment, s'amplia el nombre d'empreses que s'acolliran als models, per la qual cosa se simplificaran un poc les seues obligacions mercantils”, va explicar l'economista. En definitiva, un major nombre d'empreses podran beneficiar-se d'este avantatge pensat per als negocis més xicotets.

Així, a partir d'ara, i segons arreplega l'avantprojecte que el Govern ha llançat a consulta pública, per a poder acollir-se al model simplificat de presentació de comptes anuals, els negocis hauran de complir almenys dos dels següents requisits durant dos exercicis consecutius:

Presentar uns actius totals inferiors a cinc milions d'euros.
No comptar amb un import net de xifra de negocis (facturació) superior a deu milions d'euros.
Comptar amb una plantilla mitjana durant l'any inferior a 50 empleats.
En paral·lel, l'avantprojecte modifica la definició d'entitat xicoteta i mitjana. A partir de la seua entrada en vigor, i amb efectes retroactius des de l'1 de gener de 2024, s'hauran de complir dos de les següents condicions durant dos exercicis consecutius:

Microempresa
El balanç s'incrementa de 350.000 a 450.000 euros anuals.
No comptar amb una facturació neta superior a 900.000 euros. Anteriorment, este límit estava fixat en 700.000 euros.
Comptar amb una plantilla inferior a deu treballadors.
Petita empresa
Presentar uns actius totals inferiors a cinc milions d'euros.
No comptar amb un import net de xifra de negocis (facturació) superior a deu milions d'euros. Anteriorment, era de huit milions d'euros.
Comptar amb una plantilla mitjana durant l'any inferior a 50 empleats.
Mitjana empresa
Comptar amb uns actius inferiors a 25 milions d'euros.
La xifra de negoci haurà de ser inferior a 50 milions d'euros. Fins ara, este límit se situava en els 30 milions d'euros.
Comptar amb menys de 250 empleats.
Segons arreplega l'avantprojecte i van confirmar a este mitjà els economistes, el canvi es produïx a instàncies de la Comissió Europea, que també ha incrementat estos límits a causa de la inflació que han patit milions de negocis en tota la UE en els últims temps. Sobretot, durant els últims dos exercicis, a causa de la guerra d'Ucraïna.

En este sentit, la Comissió Europea estima que al voltant del 6% de les societats de la UE es beneficiaran d'esta mesura, que també afectarà els informes de sostenibilitat que han de realitzar alguns negocis. Esta proporció podria ser fins i tot més elevada en el cas d'Espanya, tenint en compte que presenta un major nombre de petites i mitjanes empreses que la resta dels països de la Unió Europea.

Per a més informació: Més informació

Font *autonomosyemprendedor

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia