FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
El procés de millorar la productivitat en les pimes es basa en l'anàlisi

El procés de millorar la productivitat en les pimes es basa en l'anàlisi

El procés de millorar la productivitat en les pimes es basa en l'anàlisi

Les petites i mitjanes empreses sostenen des de fa temps l'economia espanyola, representant més del 95% del teixit empresarial del país. Consultant les últimes dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme corresponents al mes de març de 2021 podem apreciar que la pandèmia ha afectat principalment aquest tipus d'empreses. Així i tot, les pimes continuen constituint la principal font del creixement econòmic i de la creació d'ocupació.

La importància de la productivitat és essencial en qualsevol tipus d'empresa, però especialment en les pimes, ja que els empresaris no disposen de grans recursos econòmics, comptant normalment amb pressupostos ajustats i treballant amb plantilles reduïdes i recursos materials també xicotets.

Augmentar la productivitat, per tant, es torna essencial per a la supervivència i el creixement de la pime, augmentant així la seua rendibilitat.

L'anàlisi: factor imprescindible per a millorar la productivitat

La correcta gestió de tots els elements que constitueixen l'empresa, és a dir, el capital, els treballadors, els mètodes i tècniques de producció i els recursos físics permetran al negoci millorar la seua productivitat. Un bon punt de partida és comptar amb un pla d'empresa que definisca els objectius tant a llarg com a curt termini. Planificar les metes i establir-les en un calendari dona una clara visió de quins són els objectius i després permet avaluar si s'han complit, quins ha funcionat i, en el seu cas, quins ha fallat.

Per a augmentar la productivitat i que després es traduïsca en una major rendibilitat, és a dir, l'obtenció d'un benefici major respecte a les inversions realitzades, és imprescindible un estudi i anàlisi concisa de tots els elements que formen part del negoci. La recol·lecció de dades i l'observació i l'examen d'aquests permetrà a l'empresari saber en quina mesura contribueixen cadascun dels recursos aportats a la consecució dels objectius marcats en el seu pla d'empresa.

Les dades obtingudes podran llançar llum sobre aquelles àrees que fa falta millorar. Potser fa falta una millora tecnològica de les màquines amb les quals es treballa, ja que són antigues i no funcionen del tot bé, potser el temps invertit en reunions és excessiu o els programes amb els quals treballa l'empresa s'han quedat obsolets, perjudicant la productivitat i la paciència dels empleats.

Per tant, una bona anàlisi serà imprescindible per a optimitzar els recursos i aconseguir un major rendiment de tots ells.

Identificar avantatges competitius i problemes

La competència amb altres empreses forma part de l'entorn operatiu de les pimes. Sovint es podran identificar altres negocis que posseeixen productes o ofereixen serveis semblants, per la qual cosa s'entra en una pugna pels clients i els recursos.

Serà imprescindible conéixer els competidors i analitzar-los per a poder identificar els avantatges competitius però també les dificultats i problemes que el negoci presenta. A través d'un estudi minuciós es podrà extraure el valor diferencial d'aquella empresa analitzada, establint allò en què destaca, però també els problemes que presenta.

Existeixen nombrosos casos d'avantatges competitius, per exemple, un producte de major qualitat, més barat, un servei superior i adaptat a les necessitats del client o la simple ubicació del negoci. L'estudi de les dades obtingudes també ens permetrà identificar els problemes de l'empresa. Potser altres competidors utilitzen sistemes operatius més moderns o nova maquinària que els permet un augment de la productivitat.

Més informació

Font: rrhhdigital.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia