FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Els agricultors i ramaders espanyols que embenen al Regne Unit es veuran perjudicats per una nova taxa

Els agricultors i ramaders espanyols que embenen al Regne Unit es veuran perjudicats per una nova taxa

Agricultors i ramaders espanyols es veuran perjudicats per l'entrada en vigor d'una nova taxa per a exportar al Regne Unit. Segons els experts, comencen a ser més interessants mercats alternatius amb les facilitats del lliure comerç amb la UE.

A la primavera, el Regne Unit començarà a aplicar una nova taxa a la importació d'aliments (carns, peix i marisc, fruites i hortalisses...) des de la Unió Europea (UE). Serà a partir del pròxim dia 30 d'abril, i entre els agricultors i ramaders més afectats per esta mesura figuren els espanyols, els qui, al costat dels francesos, italians i holandesos, són els principals proveïdors de les illes britàniques a l'hora d'aprovisionar-se d'aliments.

Es tracta d'un nou aranzel que deriva directament del Brexit, i l'objectiu del qual és cobrir els costos públics d'inspecció en duanes. De manera que, depenent de cada tipus concret de producte, s'haurà de pagar dins d'un parell de setmanes un import que estarà d'acord amb el “risc” amb el qual siga relacionat per les autoritats duaneres britàniques. Segons van indicar els experts consultats, ascendirà a una mitjana de 29 lliures (33,85 euros). Si bé, pels productes “de baix risc” d'origen animal es pagaran 10 lliures (11,67 euros), mentres que per als vegetals i productes derivats “de baix risc” no hi haurà cost.

No obstant això, i atés que l'habitual en els carregaments és consignar diverses línies de producte, s'ha establit una quantitat màxima per enviament de 145 lliures (169,24 euros), tal com ha fet públic el Departament de Medi ambient, Alimentació i Agricultura britànic.

El nou recàrrec a les importacions des del Regne Unit no és l'últim sobrecost que s'espera
“Este nou recàrrec, que ja es coneix entre les empreses transitàries com *common *user *charge, està fent cada vegada més palesa la divergència de requisits exigits als productes a banda i banda del Canal de la Mànega”, va explicar a este diari Ricardo de Vera, professor de Logística en la *OBS *Business *School, qui al seu torn treballa en una firma intermediària entre l'exportador i la companyia de transport. “El Govern britànic l'aplicarà tant a productes animals com vegetals i derivats d'estos últims que arriben a les costes al Regne Unit des de països de la UE”. Tant si és en camió, a través del *Eurotunel, com en vaixell de càrrega al port de Dover, el punt geogràfic més pròxim a l'Europa continental.

“I ve a afegir-se a altres costos ja anunciats i algun altre que s'espera encara, i l'import del qual es desconeix de moment. El que es deriva del nou model duaner, sorgit després de la traumàtica eixida britànica de la UE, que es denomina *Border *Target *Operating *Model (*BTOM), i que en realitat es ve aplicant de manera progressiva. El que fa que estos costos vagen augmentant”, va continuar Ricardo de Vera. “I que fa que el Regne Unit estiga deixant de ser un mercat tan interessant com abans. “Des del Brexit, hi ha hagut més d'un 50% de baixada entre els clients que exporten allí. Ja no existix lliure comerç i això ha complicat els tràmits i les gestions documentals i encarit els aranzels duaners”.

Segons investigadors de la *London *School *of *Economics, les exportacions de productes britànics a la UE han caigut un 30% des de la volta dels controls fronterers i duaners. “Si eres una micropime, i el contenidor se't posa per damunt dels 15.000 dòlars, t'oblides del *RU i busques mercats alternatius a la UE amb les facilitats del lliure comerç”, va concloure Ricardo de Vera.

El Brexit està elevant els costos econòmics de les pimes exportadores fins a fer-los inviables
No obstant això, encara cal interpretar l'acabat de legislar. Per exemple, per enviament o carregament s'entén cada certificat emés per l'importador, de tal forma que, en un mateix camió que transport varis, eixe topall de 169,24 euros pot veure's multiplicar pel nombre de certificats, en funció de la càrrega transportada. O, dit d'una altra manera, a major nombre de punts de destí que haja d'aconseguir este vehicle, major serà el pagament d'este nou aranzel.

Este sobrepreu s'abona exclusivament pel pas del camió pel punt fronterer de torn, amb independència que, a més, el vehicle puga ser detingut per a una inspecció física, la qual cosa encarix encara més el transport. Així, que estes noves barreres duaneres han convertit el *RU en un mercat més restrictiu, dona bon compte Fidel Delgado, *CEO de *Neoalgae, una pime tecnològica asturiana dedicada a la biotecnologia de microalgues en àrees tan diverses com l'alimentació, la *nutricosmética i la salut. “La nostra aposta exportadora ha sigut i continuarà sent molt forta. No obstant això, existixen moltes dificultats i barreres de certificació de productes arran del Brexit, la qual cosa eleva els costos econòmics fins a fer-los inviables”.

Malgrat estar venent molt bé en sòl britànic el seu gel per a hidratar i protegir tatuatges, Fidel Delgado va explicar que, entre unes coses i altres, donar d'alta un producte supera els 2.000 euros. “La nova reglamentació, que ja no és el Registre de Marca Europeu, t'exigix tindre un laboratori acreditat allí, a més d'un magatzem i una sèrie de despeses, que són inversió factible si saps que tens venuda per endavant una certa quantitat de producte; però i si no? Millor buscar mercats menys problemàtics”.

El Brexit ha afectat negativament els xicotets negocis exportadors espanyols
Hi ha els qui assenyalen que no ha passat encara temps suficient, perquè un canvi de règim de comerç és un fenomen molt estructural que necessita una perspectiva temporal major per a comprendre la seua verdadera dimensió. Però el Brexit si que ha afectat negativament els xicotets negocis exportadors espanyols. Com sempre, molt més com menor és la seua grandària.

Més informació en Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia