FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Els costos de les pimes creixen el doble que les seues vendes

Els costos de les pimes creixen el doble que les seues vendes

Amb la factura energètica disparada un 100%, les petites i mitjanes empreses gasten un 25% més quan les vendes només creixen un 14%. «Estem congelats», denúncia *Cepyme

Les pimes no aguanten més. Porten set trimestres consecutius, des de mitjan 2021 fins a l'últim trimestre del passat any, en els quals els costos creixen al 25% i les vendes a penes a la meitat, un efecte encara més demolidor si es descomptes els efectes de la inflació. «Llavors les vendes es queden congelades», indiquen fonts de *Cepyme a aquest diari. Mancant oficialitzar les dades de tancament del passat any, l'indicador que elabora la patronal del sector corresponent al tercer trimestre de 2022 mostrava que els costos totals de les petites i mitjanes empreses havien accelerat el seu ritme de creixement fins a un 23,3% més en taxa interanual, mentre que la facturació de les empreses s'incrementava un 14,3%.

Aquest increment més ràpid en els costos que les vendes provoca una reducció dels marges de les empreses que redunda, finalment, en una «menor liquiditat i pèrdua de competitivitat», adverteix *Cepyme. Descomptant l'efecte de la inflació, l'indicador mostrava un descens del 1,2% interanual en els volums venuts per les pimes, la qual cosa trencava la tendència de recuperació de les vendes que s'havia iniciat en el segon trimestre de 2021.

Entre els costos que més estan llastrant a les pimes es troba l'energètic, que segueix disparat, amb un increment del 100% (99,8% en el tercer trimestre). Però a més estan els costos dels béns intermedis, que van augmentar un 20,2% en el tercer trimestre, encadenant quatre trimestres amb un ritme d'increment entorn del 20% interanual, o el preu dels serveis i els costos laborals, disparats també a conseqüència de l'increment del Salari Mínim Interprofessional i l'alça de les bases de cotització a la Seguretat Social.

Referent a això, l'SMI de 1.000 euros vigent l'any passat equivalia al 65% del salari mitjà de les empreses xicotetes, al 52,6% de la remuneració de les signatures mitjanes i al 47,3% del de les grans companyies.

Hui, l'SMI està ja en 1.080 euros i les dades dels costos laborals no deixen de créixer. El cost per hora treballada va augmentar un 3,6% interanual en l'últim trimestre de 2022. Segons l'índex de cost laboral harmonitzat (*ICLA) publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'indicador no pujava tant des del segon trimestre de 2020 i suma cinc trimestres a l'alça. Si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, la variació anual del cost per hora va ser del 3,3%.

Més informació

Font: larazon.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia