L'aprovació de la Llei de transposició de directives de la UE, que inclou la digitalització d'actuacions notarials, “suposa un abans i un després per als negocis”, va afirmar el Consell General del Notariat. A partir de la pròxima tardor, els treballadors per compte propi podran realitzar telemàticament “contractes davant el notari que trien sense necessitat de desplaçar-se, però amb la mateixa seguretat jurídica que quan acudeixen a una notaria”, van afegir.
El Consell General del Notariat va explicar que els documents que es podran autoritzar telemàticament – a través del Portal Notarial del Ciutadà, eina creada ex *professor per a formalitzar les actuacions fedatàries - seran: les pòlisses mercantils; tots els actes societaris; les cartes de pagament i les cancel·lacions de garanties; testaments; declaracions d'obra nova o testimoniatge de legitimació de signatures.
“Perquè aqueixos serveis es puguen realitzar de manera en línia el notari requereix de l'existència del protocol electrònic, que conviurà amb el protocol notarial en paper”, van aclarir des del Consell.
Quins actes actuacions notarials podran autoritzar-se telemàticament?
Gràcies a la nova normativa, van explicar des del Consell General del Notariat, “també possible constituir societats limitades davant un notari per via en línia”. Tanmateix això només és la punta de l'iceberg. A continuació t'expliquem – i traduïm – quines són les actuacions notarials que els autònoms i negocis podran realitzar telemàticament el mes vinent de novembre:
Constitució de societats
Actualment la constitució d'una societat anònima o limitada es formalitza a través d'un notari presentant els documents necessaris i el mateix dia de la signatura de l'escriptura es podrà emportar una còpia de la mateixa i obtindre el NIF provisional.
“Però el procés de constitució de la societat no sols exigeix l'atorgament de l'escriptura notarial, sinó també la seua inscripció en el Registre Mercantil. Es requereixen a més tràmits posteriors, inherents a l'inici de l'activitat empresarial”, va explicar la notaria Pablo *Carbajo. A partir de novembre, tot aquest procés es podrà formalitzar telemàticament.
Nomenament de càrrecs
És el document notarial mitjançant el qual una societat formalitza la decisió dels seus socis de cessar i/o nomenar un nou administrador, “a l'efecte d'inscriure aquest canvi en el si de l'òrgan d'administració en el Registre Mercantil, perquè així desplegue tots els seus efectes”, va aclarir la notària Jesús *Benavides Lima.
Apoderaments mercantils
Es tracta d'un altre document notarial pel qual “una empresa confereix una autorització a favor d'una persona (que pot ser física o també jurídica), que rep la denominació d'apoderat, perquè aquesta, en nom i representació de la societat, puga realitzar tota classe d'actes i contractes en el marc de l'objecte social d'aquesta companyia”, va agregar la notaria Jesús *Benavides Lima.
Ampliació i reduccions de capitals
En aquest cas, va matisar la notaria, “és el document notarial mitjançant el qual els socis d'una societat mercantil poden reduir la seua aportació en la mateixa minorant en conseqüència el capital de la companyia”.
Trasllat de domicili social
També, van assenyalar des de la notaria, es podran tramitar el trasllat de domicili social d'una empresa. “És el document notarial mitjançant el qual una societat deixa constància formal del canvi d'ubicació del lloc en el qual es troba el seu centre efectiu d'administració i direcció, fent constar aqueix canvi al seu torn en el Registre Mercantil corresponent per a donar-li la publicitat pertinent enfront de tercers”, van afirmar.
Dissolució i/o liquidació d'una societat
És el text notarial “al qual ha de recórrer una societat que vulga posar fi a la seua activitat i veure extingida la seua personalitat jurídica, perquè mitjançant la mateixa podrà, des d'un punt de vista legal, cessar la seua activitat econòmica de forma ordenada, saldant els deutes que, en el seu cas, tinguera amb els seus creditors i, en última instància, si n'hi haguera, reintegrant el patrimoni social restant als seus socis”, van assenyalar.
Pòlisses mercantils
Una pòlissa, en general “és el document fedatari en el qual es recull un contracte de caràcter financer (normalment un préstec o crèdit) entre una entitat bancària i un particular o empresa. Aquesta intervenció notarial dota al contracte de força executiva davant un eventual o possible incompliment”.
Quins altres actes jurídics podran autoritzar-se de manera en línia?
Els notaris podran autoritzar en la seu electrònica notarial els següents negocis i actes jurídics:
Les actes de junta general i les de referència en sentit estricte.
Els poders de representació processal per a l'actuació davant les administracions públiques, així com els electorals i els poders per a actes concrets.
La revocació de poders, excepte els preventius.
Les cartes de pagament i les cancel·lacions de garanties.
Els requeriments inicials de les actes i aquelles diligències que foren susceptibles de practicar-se per videoconferència.
Els testimoniatges de legitimació de signatures.
Les declaracions d'obra nova sense extinció de condomini, ni adjudicació de propietat, i la divisió de la propietat horitzontal.
Els testaments en situació d'epidèmia declarada mentre dure l'obligació de confinament.
La conciliació en els casos que el notari el considere convenient.
Actes i negocis jurídics per als quals, conforme a la seua naturalesa, s'establisca reglamentàriament.
Els notaris entregaran còpies electròniques dels documents
El BOE també explica que els notaris podran entregar còpies electròniques autoritzades dels documents notarials als ciutadans i autònoms, “amb el consegüent estalvi de paper i desplaçaments”, van afegir des del Consell. Es calcula que les còpies electròniques autoritzades emeses podrien superar els 17 milions a l'any, amb el consegüent “estalvi en temps i paper”. Tràmits en línia, com l'enviament de còpies electròniques autoritzades a les Administracions Públiques, al Cadastre o als registres, liquidacions telemàtiques, emissió de certificats o remissió de dades.
Una altra de les novetats que porta la llei és la posada en marxa del protocol electrònic notarial (arxiu electrònic de les escriptures), que permetrà una major agilitat en la transmissió d'informació a les Administracions públiques i a particulars i empreses.
Els protocols electrònics notarials estaran depositats en el Consell General del Notariat i només podran accedir a ells i ser utilitzats pel notari titular de cadascun, igual que ocorre amb els protocols en paper, que continuaran estant en les notaries.
Més informació
Font: autonomosyemprendedor.es