El canviant entorn socioeconòmic actual fa que les responsabilitats dels directius es troben en constant evolució, la qual cosa va de bracet amb la importància d'actualitzar-se i adaptar-se a estos nous escenaris. No obstant això, molts d'ells no són del tot conscients encara dels verdaders riscos que suposen els errors i negligències en l'exercici de la seua activitat, que puguen suposar multes, reclamacions o problemes legals. De fet, el 22,5% dels directius de les pimes espanyoles no són coneixedores de la possibilitat de veure's involucrats en alguna d'estes situacions, la qual cosa es desprén del *Whitepaper “El cost real de muntar la teua pròpia empresa” de *Hiscox.
En este sentit, *Hiscox ha volgut reunir algunes de les noves responsabilitats que els directius de les empreses hauran de tindre molt en compte durant l'exercici de la seua activitat en 2024:
Responsabilitats en matèria de ciberseguretat i transformació digital
Tal com hem conegut en l'Informe de *Ciberpreparación 2023 de *Hiscox, el cost dels ciberatacs a empreses espanyoles en 2022 ha augmentat en un 43%, ja havent-se duplicat l'any anterior. Això demostra la necessitat de posicionar a la ciberseguretat com a prioritat per a les empreses, siguen de la grandària que siguen. En este sentit, un gran nombre d'empreses espanyoles, tant grans com algunes pimes i micropimes específiques, com ara del sector TIC, tindran noves obligacions en matèria de ciberseguretat enguany, a partir de l'entrada en vigor de la Directiva europea *NIS 2 amb la finalitat de fomentar una transformació en les empreses des d'un enfocament reactiu a un proactiu en esta matèria. D'altra banda, la transformació digital en si ja és tota una obligació per a les empreses, especialment les pimes. Així, la nova Llei Crea i Creix, que entra en vigor este 2024, les obligarà a implementar la factura electrònica en les seues transaccions comercials amb altres empreses i autònoms.
Responsabilitats en matèria laboral
Un dels focus principals de l'agenda de legislatura actual és en matèria laboral, per la qual cosa les pimes espanyoles s'han vist i es veuran afectades enguany per diferents mesures que impacten directament en les responsabilitats dels directius envers els seus empleats. Així, el mes de gener passat va entrar en vigor la pujada del 5% del salari mínim interprofessional per a 2024, i és que ja amb la pujada en 2023 més d'un terç de les pimes va necessitar fer ajustos per a fer-li front, com la reducció dels sous més alts, acomiadaments de treballadors o menor contractació de personal, segons es desprén de les dades de 2023 de l'Informe de Pimes i Autònoms de *Hiscox. Una altra de les mesures clau és la reducció de la jornada laboral màxima de 38,5 hores en 2024, la qual cosa implicarà una necessitat de major control del registre horari, enfrontant-se les empreses a sancions de fins a 225.018 euros i multes de fins a 7.500 euros per excés de jornada.
Responsabilitats en matèria de sostenibilitat
2024 es presenta com un any clau per a les empreses en matèria de sostenibilitat i responsabilitat amb el medi ambient. D'una banda, enguany s'ha aprovat des del Parlament Europeu la prohibició del *greenwashing o publicitat enganyosa ‘eco’ per a protegir el consumidor de l'engany sobre les qualitats i qualitat dels productes. I és que la preocupació pel medi ambient ja s'ha convertit en un dels principals riscos sistèmics per al 32,3% de les pimes i és el que més ha crescut en 2023, sent precisament les del sector comercie les que major preocupació mostren pel canvi climàtic (44,3%). En este sentit, la responsabilitat dels directius i les empreses amb la sostenibilitat i l'ecologia es veurà reforçada en 2024 i hauran d'implementar accions dirigides a això en tots els seus processos de negoci, com l'aliança amb proveïdors que complisquen amb determinats requisits en esta matèria.
Responsabilitats en matèria d'igualtat, diversitat i discriminació laboral
La responsabilitat dels directius amb les agendes socials és cada vegada major, no sols en sostenibilitat o ciberseguretat, sinó també en matèria d'igualtat i protecció del treballador. Així, ja en 2022 va entrar en vigor l'obligació de comptar amb un Pla d'Igualtat per a empreses de més de 50 empleats i tota empresa, de qualsevol envergadura, està obligada a implementar polítiques internes en favor d'esta igualtat. Més enllà i en matèria de diversitat, a partir de març de 2024 les empreses amb més de 50 treballadors han de comptar amb un protocol LGTBI amb la finalitat d'evitar l'assetjament i discriminació a este col·lectiu en concret. Si bé, d'altra banda, des de fa diversos anys es ve reforçant la ja implementada llei que obliga a tota empresa a tindre un Pla de Prevenció i Assetjament Laboral, que també a més implica la creació de canals de denúncia per a protegir als qui denuncien les males pràctiques en este sentit, una cosa obligatòria des del passat 1 de desembre de 2023.
Font: rrhhdigital.com
Més informació: Més informació