FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Hisenda haurà d'acceptar que els autònoms presenten proves fora de termini si van actuar de bona fe

Hisenda haurà d'acceptar que els autònoms presenten proves fora de termini si van actuar de bona fe

Una resolució del Tribunal Economicoadministratiu Central (*TEAC) admet com a vàlides les proves presentades pels autònoms en la fase de recurs d'una inspecció, encara que no les hagen aportades abans. Segons els experts, hauran de demostrar que no ho van fer de mala fe.

Hisenda haurà d'acceptar les proves que els autònoms presenten fora de termini durant una inspecció o investigació, sempre que estos actuen de bona fe en el retard de la documentació requerida. Així ho ha establit el Tribunal Econòmic Administratiu Central (*TEAC), que unifica el criteri que han vingut marcant diverses sentències del Tribunal Suprem en els últims anys.

Així, a partir d'ara la Inspecció haurà de tindre en compte els documents o registres presentats pels autònoms per a demostrar la seua innocència davant la comissió d'una falta o delicte. Fins i tot, quan estos sobrepassen la data límit imposada per l'Agència Tributària, sempre que acrediten que el retard es deu, per exemple, al fet que no trobaven les proves.

Segons van explicar els advocats tributaris consultats per este diari, es tracta d'una resolució important per als autònoms, ja que el més probable “és que els casos on es deixen d'admetre proves presentades durant la fase de recurs després d'una Inspecció es reduïsquen considerablement”, va afirmar José María Salcedo, advocat especialitzat del despatx Salcedo *Tax *Litigation.

Si l'autònom actua de bona fe, les proves entregades fora de termini han de prendre's en consideració
La resolució del *TEAC al·ludeix al cas d'un negoci que, després d'una inspecció oberta per l'Agència Tributària, va ser requerit per a entregar documentació relativa a l'Impost de Societats entre els anys 2013 i 2016. En un primer moment, el negoci no va entregar a Hisenda cap llibre de registre o factures corresponents a aquests anys, malgrat les reiterades peticions d'Hisenda.

No obstant això, l'empresa sí que va presentar la documentació requerida després que vencera el termini imposat per l'Agència Tributària, ja dins de la fase de revisió, però els inspectors ho van rebutjar al·ludint a este retard. Després del recurs per part del negoci, la Justícia va acabar donant-li la raó, i obligant Hisenda a prendre en consideració les proves aportades amb posterioritat.

Així, el Tribunal Econòmic Administratiu Central unifica el seu criteri, i estableix que les proves que un autònom o negoci aporte a Hisenda després del venciment del termini establit hauran de ser considerades com a vàlides “llevat que l'actitud de l'interessat haja de *reputarse abusiva o maliciosa i així es constate deguda i justificadament en l'expedient.”

Per a José María Salcedo, esta qüestió “porta anys donant tombs perquè, quan la inspecció està en via de recurs, si s'aportaven proves fora de la via administrativa, Hisenda venia a dir que no ho permetia perquè la fase d'aportació de proves ja havia conclòs”, va afirmar a este mitjà. No obstant això, “el Tribunal Suprem li corregia bastant, perquè no acabava d'anar de bracet amb el dret a la legítima defensa.”

Els inspectors d'Hisenda afirmen que seran els autònoms els qui hagen de demostrar la seua bona fe
Malgrat això, els inspectors d'Hisenda consideren que seran els autònoms els qui, dins de la fase de revisió de les seues liquidacions, hagen de demostrar que, per exemple, van oblidar entregar la documentació requerida en el termini, o que no disposaven d'ella en el moment del requeriment.

En este sentit, l'inspector d'Hisenda José María *Peláez va recordar a este diari que “les proves s'han d'aportar en el moment processal oportú, que és la fase d'instrucció. Si Hisenda li demana a un autònom els registres, han d'aportar-los en el termini indicat”, va afirmar.

Per a l'inspector, si l'autònom presenta estes proves en un tribunal amb posterioritat, “els jutges hauran de veure cada cas. Serà el contribuent el que haja de demostrar que no va poder aportar-les, explicant i demostrant el motiu. Si no hi ha motiu, el tribunal segurament el denegarà”, va explicar José María *Peláez

Per a més informació:´Més informació

Font:autonomosyemprendedor.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia