FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Les ajudes de la UE per a Espanya: què li tocarà a pimes i autònoms?

Les ajudes de la UE per a Espanya: què li tocarà a pimes i autònoms?

L'històric acord aconseguit a Brussel·les el passat 21 de juliol per a la reconstrucció de l'economia a la Unió Europea, després de la irrupció del coronavirus, suposarà finalment que Espanya reba un total de 140.000 milions d'euros. És l'equivalent a l'11% del nostre PIB, dels quals una mica més de la meitat, 72.700 milions, seran per a ajudes directes.

El fons en termes totals tindrà els 750.000 milions d'euros que s'havien proposat inicialment encara que es rebaixa en 110.000 milions el capítol d'ajudes directes: seran 390.000 milions per a aquestes subvencions i els 360.000 restants en crèdits.

Aquestes ajudes de la Unió Europea tenen una gran condicionalitat, no poden usar-se per a qualsevol cosa. D'aquesta manera, aquests diners ha de ser invertit, entre altres coses en la digitalització d'empreses , en creació d'ocupació i en la lluita contra el canvi climàtic.

A més, el gruix del finançament es canalitzarà a través del fons batejat Facilitat de Recuperació i Resistència, que repartirà el 90% dels fons aprovats. Els governs nacionals hauran de presentar plans de recuperació i reforç de l'economia que incloguen l'ús d'aquests fons i hauran de comptar amb el vistiplau dels socis europeus. Aquests plans hauran de quedar aprovats en 2022 o, en cas contrari, no es repartiran tots els fons acordats, la qual cosa obliga el Govern d'Espanya a comptar amb una majoria suficient per a aprovar aquesta normativa. A ningú se li escapa la dificultat per a aprovar mesures de gran importància sola amb un exemple: els pressupostos generals de l'estat no s'han actualitzat des de 2018, segons assegura El Confidencial.

Possible inversió en el sector tecnològic

Recentment aprovades les ajudes, la pregunta està damunt de la taula. On podria invertir el Govern els diners que li donarà Europa? La veritat és que algunes pimes i alguns autònoms seran beneficiaris d'aquesta mena d'ajudes, així que analitzarem quins sectors poden veure's beneficiats.

Les energies verdes i el sector tecnològic haurien de rebre un gran impuls amb aquests fons comunitaris, ja que una de les condicions que tenen les ajudes és que, entre altres coses, s'invertisca en digitalització.

“Aquest fons està pensat per a donar una espenta a la demanda agregada però les altes taxes de desocupació a Espanya obliguen a prioritzar els projectes que tenen capacitat de generar ocupació”, assevera l'investigador de *Fedea Marcel Jensen, en declaracions a Cinco Días, qui considera que, atés que el fons europeu prioritza les inversions verdes, a més del desenvolupament d'energies renovables, el país podrà aprofitar aquesta porta per a “augmentar l'eficiència energètica dels edificis” impulsant un ambiciós pla de reforma del parc d'habitatge.

“És una manera d'utilitzar el fons i generar ocupació en un sector, el de la construcció, on existeixen dificultats des de l'anterior crisi”, defensa. Això passa també per dedicar part dels recursos europeus a formar als treballadors en aquest camp, explica. De fet, el Govern ha dissenyat ja un ambiciós pla de rehabilitació d'habitatge amb el qual espera crear desenes de milers d'ocupacions i que aspira a sufragar amb fons europeus.

Quant a les inversions lligades a l'àmbit tecnològic, *Jansen creu que el destí clar d'aquestes partides és “la digitalització de les pimes”, a fi de permetre que aprofiten realment el potencial de la important infraestructura en xarxes amb la qual ja compta el país. La modernització de la pròpia administració pública, diu, és un altre de les fites a abordar amb els fons de la UE.

Més informació

Font: muypymes.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia