La retenció de talent és un dels principals reptes que afronten les empreses espanyoles actualment. La gran competitivitat del mercat laboral i les altes expectatives de treballadors i candidats han posat més difícil a les companyies la tasca de mantindre equips estables i crear unes condicions atractives. En aquest context, entre les mesures que les empreses estan prenent destaca la implantació de la setmana laboral de 4 dies que, en el cas de les pimes, és una opció que ja remenen el 25,4% d'elles, segons les dades de 2023 de l'Informe de Pimes i Autònoms elaborat per *Hiscox, companyia asseguradora internacional que ofereix solucions especialitzades per a empreses i professionals, amb la finalitat d'analitzar la situació i perspectives dels pimes i autònoms del nostre país.
Per a afavorir aquest tipus de mesures, el mes d'abril passat, el Govern d'Espanya va posar en marxa un programa d'ajudes destinades a pimes que, com a part d'un projecte pilot, tenien com a objectiu el “assaig” d'aquesta nova jornada laboral. Aquest programa consistia en la posada a la disposició de les empreses subvenciones de fins a 200.000€ perquè aquestes pogueren reduir l'horari de treball sense retallar el sou dels seus treballadors. No obstant això, només 41 empreses van presentar la seua sol·licitud, segons dades publicades pel Ministeri d'Indústria. I és que, d'acord amb l'informe de *Hiscox, més de la meitat de les pimes espanyoles, el 54,8%, no havien sentit parlar d'aquestes ajudes.
D'entre aquelles que sí que tenen coneixement d'aquesta ajuda (44,4%), quasi la meitat d'elles (45,2%) no les considera gens interessants, per la qual cosa no tenen pensat sol·licitar-la. De fet, el 60,5% confirma que no ho farà. No obstant això, d'entre els qui sí que la consideren interessant (un escàs 8,5%), l'àmplia majoria la sol·licitarà, un 80,5%.
Un nou repte per a les pimes
El model de la setmana laboral de 4 dies suposa un gran desafiament per a les companyies que desitgen implementar-lo, ja que implica des d'una reorganització del treball fins a un augment dels costos, així com possibles conflictes pel greuge comparatiu, ja que no tots els llocs dins d'una mateixa companyia podrien reduir el seu treball setmanal a 4 dies (personal de botigues, atenció al client, etc. enfront del personal d'oficines).
En el cas de les pimes, amb menys personal i menor pressupost que les grans corporacions, aquest repte és encara major, per la qual cosa moltes d'elles, el 66,3%, estan recorrent a altres beneficis per a atraure i retindre el talent. D'elles, el benefici líder per excel·lència és la flexibilitat horària, que és oferida pel 76,6% de les petites i mitjanes empreses. En segon lloc es troba el teletreball, oferit pel 30,9% d'elles, mentre que aquest percentatge augmenta fins al 52% entre les companyies de més de 2 milions de facturació. Segons l'Informe de *Hiscox, tanquen el rànquing els plans de formació (23,1%) i les assegurances de salut (14,1%).
Menys nivells d'estrés i més productivitat
Amb la finalitat de perseguir un model laboral que vaja en línia amb el respecte de la vida fora del treball i aconseguir unes rutines més sostenibles, des de diferents àmbits polítics i socials s'ha promogut la setmana laboral de 4 dies a través de diferents programes pilot en empreses, destacant els beneficis que té per als treballadors i les seues companyies. Entre ells, s'assenyalen la reducció del nivell d'estrés i increment de la productivitat, la millora de la conciliació familiar i personal, la reducció de les emissions de CO? i la contaminació en zones d'alta concentració poblacional, gràcies a la reducció del trànsit, i, fins i tot, un augment mitjà en els seus ingressos.
Més informació
Font: rrhhdigital.com