El segon trimestre de 2023 tanca amb el màxim nivell de deute per a les petites i mitjanes empreses espanyoles. Una xifra que aconsegueix els 2.366 milions d'euros, un 85% més que l'estimada en el mateix període de 2022 segons l'últim informe de l'Observatori de la Morositat publicat per la patronal *Cepyme com cada trimestre.
Mentre que el retard en el cobrament de factures suposa 1.075 milions de la quantitat total, la resta, 1.291 milions, prové del deute convencional, provocada especialment per l'increment dels tipus d'interés.
La feblesa financera de les pimes a causa del deute comercial és més significativa en aquelles de mitjana grandària en comparació amb les empreses de menor grandària. A pesar que en finalitzar el primer semestre de 2022 aquest creixement va ser el menor en huit trimestres, l'endeutament de les mitjanes va ser un 12% major que en l'anterior any, l'equivalent a 70.000 milions d'euros.
En el cas de les micro i petites empreses, el deute conjunt va aconseguir els 110.000 milions d'euros al juny. Malgrat suposar l'increment més baix des de 2021, anualment es va incrementar un 5,5%, avivat per la disminució de les vendes i l'augment de la inflació.
Pujada en els tipus d'interés
L'anunci del Banc Central Europeu (BCE) de la pujada dels tipus d'interés en 2022 va marcar un abans i un després en el deute de les empreses de petit i mitjana grandària. Si al juliol del passat any va passar de tindre un interés del 0% a un 2,4%, en el mateix mes de 2023 ha tornat a incrementar-se 25 punts bàsics fins a arribar al 4,6% en el segon trimestre.
L'esforç que això *supune a les pimes per a fer front als seus deutes ha provocat l'increment del 40%, posicionant el total del cost en el major des de setembre de 2010, més de 1.000 milions d'euros.
Morositat a l'alça
La demora en els pagaments continua provocant grans estralls en les pimes. Encara que com assegura l'últim informe de morositat de *Cepyme el Període de Pagament Mitjà (*PMP) va descendir a 81,3 dies, 0,5 menys que l'any passat, a pesar que la llei només permet fins als 60. No obstant això, l'índex de morositat en les factures de vendes a termini (*IMFVP) ascendeix fins al 53,6%, la major puntuació des de finals de 2020.
Les empreses de major grandària registren una major pujada de la morositat en termes interanuals, aconseguint els 87,4 dies, mentre que en els xicotets negocis la puntuació disminueix fins als 79,4 dies. Encapçalant la llista per sectors es troben els serveis, seguits de la indústria i el sector agroalimentari. Per contra, la construcció ha experimentat una baixada des de l'últim mes de 2022.
Més informació
Font: dirigentesdigital.com