FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Què és el *ghosting laboral i com ha d'enfrontar-ho una pyme?

Què és el *ghosting laboral i com ha d'enfrontar-ho una pyme?

El món de les aplicacions digitals no és l'únic en el qual es pot patir la pèrdua d'un contacte

L'àmbit romàntic i personal no és l'únic lloc en el qual les persones es poden trobar amb el silenci com a resposta a l'hora de relacionar-se de manera en línia. I és que en el món professional també existix el que es coneix com *ghosting, i que afecta la ment i la seguretat en un mateix més del que a priori pot semblar.

Segons un estudi realitzat per *Nexian, una empresa de selecció de personal, més del 34% dels candidats que es presenten a una oferta laboral, acaba desapareixent en el procés de contractació, fins i tot en les últimes fases d'este. No obstant això, esta no és l'única direcció del *ghosting laboral, perquè també està absolutament normalitzat el fet que siga l'empresa la que prometa posar-se en contacte per a donar una resposta a la proposta, i mai arribe a fer-ho.

Esbrinar diferents maneres que esta falta de comunicació es torne freqüent, és la clau perquè tant empresa com candidat s'estalvien el mal glop de quedar-se amb la sensació que mai arribaran a saber si aquella era l'oferta que canviaria el seu futur.

D'on ve el terme *ghosting i com s'aplica a l'àmbit empresarial?
El terme *ghosting va començar a estendre's en el moment en el qual la tecnologia va entrar i va començar a protagonitzar alguns dels començaments de les relacions amoroses. Va ser en les aplicacions de cites, que des de fa alguns anys són un canal absolutament freqüent per a conéixer gent nova.

Les coses poden eixir, exactament igual que en la vida real, bé o malament, però el que una persona mai espera és que simplement no se sàpia com ha eixit. Ací és on apareix este terme, la traducció literal del qual al castellà és "fer el fantasma", és a dir, desaparéixer.

I és que enmig d'un procés comunicatiu, i fins i tot amb cites presencials entremig, una persona simplement decidix deixar de contestar, sembrant tot tipus de dubtes en l'altra persona amb la qual s'estava relacionant, que mai arribarà a saber, ni tan sols, quin ha sigut el motiu de tal desaparició.

Si es trasllada este mateix concepte al món professional, és fàcil entendre com poden succeir les coses. Una empresa trau a la llum una oferta de treball, i un o diversos candidats proposen els seus currículum per a intentar aconseguir l'ocupació. Però, en un moment donat, una de les dues parts, presa la decisió de deixar de contestar per sempre a l'altra, fins i tot quan el procés selectiu ja està bastant avançat.

En el cas de les empreses, sol arribar en forma del clàssic "ja li cridarem". Moltes persones saben perfectament que això pot passar, i per això aconseguixen entendre que, després d'un període de temps prudencial, el silenci significa que no s'ha superat el procés. No obstant això, quan és el candidat el que, de sobte, decidix deixar de contestar als missatges, o no apareix en les següents cites del procés o fins i tot el primer dia de treball després d'haver sigut triats, les empreses no saben bé com actuar.

La clau de l'èxit perquè el silenci no siga una resposta
Les dades de *Nexian respecte a la quantitat de vegades en les quals succeïx este *ghosting laboral, són clars: moltes empreses argumenten que fins i tot a vegades succeïx que diversos dels candidats que eren favorits per a continuar en el procés, desapareixen tots alhora.

Què es pot fer per a intentar evitar, coste el que coste, esta classe de situacions que no fan més que allargar processos i retardar el ritme de treball? Els experts ho tenen clar, i hi ha algunes concessions que l'empresa pot fer perquè la seua oferta siga, sempre, prou atractiva perquè ningú vulga fer *ghosting:

*or exemple, publicar amb tot luxe de detalls quines són les condicions, característiques específiques de les funcions, l'horari, els extres, les vacances i, per descomptat, la compensació econòmica. Quan no hi ha lloc a cap mena de dubte sobre com es desenvoluparà el treball en el dia a dia, els candidats que es presenten, tenen clar per què volen el lloc.

Potenciar algunes característiques que tots els candidats a un nou lloc de treball busquen, és una altra de les formes que ningú desaparega. Segons les estadístiques, la conciliació laboral i familiar és un dels assumptes que més preocupen qualsevol professional, sobretot des que es va començar a expandir la possibilitat del teletreball arran de la pandèmia. Oferir este tipus d'alternatives pot fer que un candidat somie amb el lloc, i no l'abandone quan trobe una mica millor.
Finalment, reforçar plans de beneficis a l'hora de fer treballs extra, i deixar-ho clar en l'oferta laboral, també pot ser una motivació perquè algú seguisca tot el procés selectiu amb ganes, i no amb desídia.

Siga com siga, el *ghosting laboral és exactament igual d'incòmode i frustrant que el que succeïx en el camp de les relacions personals. Sempre hi haurà gent que actue com no es deu, però està en mans de les empreses, almenys en el món professional, intentar posar impediments perquè succeïsca.

Més informació

Font: *cincodias.*elpais

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia