FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Seguretat Social insistix a autònoms i negocis que han de cotitzar pels becaris i explica com fer-ho

Seguretat Social insistix a autònoms i negocis que han de cotitzar pels becaris i explica com fer-ho

El passat 1 de gener va entrar en vigor el nou sistema de cotització per als becaris. La Seguretat Social ha publicat una guia recordant esta obligació per als negocis i per a intentar resoldre els dubtes més comuns, com el mode de donar-los d'alta o els tipus de pràctiques incloses.

El passat 1 de gener de 2024 va entrar en vigor el Reial decret llei 2/2023, de 16 de març que, entre altres mesures, establix un nou sistema de cotització per als becaris. Des de llavors, els estudiants que realitzen pràctiques formatives en xicotets negocis, ja siguen remunerades o no, han d'estar afiliats al sistema de la Seguretat Social.

El problema és que, com ja va avançar este diari digital, les universitats s'han vist obligades a pagar elles mateixes estes cotitzacions perquè la majoria de les empreses i organismes públics, on habitualment els alumnes feien pràctiques, s'han negat a pagar este sobrecost de cotitzacions tenint en compte que els becaris van únicament a cobrir uns crèdits universitaris i aprendre com si fora una assignatura més.

Però el Govern insistix que esta mesura permet als joves començar a cotitzar a la Seguretat Social per a gaudir d'algunes prestacions -no totes-. A més, el temps dedicat a estes pràctiques serà reconegut com a període cotitzat a l'efecte de la seua futura pensió.

Dins de la nova obligació de cotització s'inclouen les pràctiques realitzades per alumnes universitaris, tant les dirigides a l'obtenció de titulacions oficials de grau i màster, doctorat, com les que estan dirigides a l'obtenció d'un màster de formació permanent, un diploma d'especialització o un diploma d'expert. També les realitzades per alumnes de formació professional, sempre que les mateixes no es presten en el règim de formació intensiva.

Des de la revista de la Seguretat Social van aclarir els dubtes sobre esta nova mesura enfocada als alumnes que desitgen realitzar pràctiques mentres els compaginen amb els seus estudis.

Quina és la raó darrere de l'aprovació d'esta nova mesura?
El Govern va afirmar que l'objectiu és “millorar i ampliar els drets dels alumnes, incloent-los en el sistema de Seguretat Social", permetent-los així iniciar un historial de cotitzacions i estar protegits, per exemple, davant una incapacitat temporal.

Esta inclusió en el sistema de Seguretat Social té dos efectes principals, segons van explicar des del Ministeri dirigit per *Elma Saiz:

Els períodes en els quals els estudiants estiguen realitzant pràctiques comptaran com cotitzats. Això significa que estos períodes es consideraran, per exemple, per a calcular l'edat a la qual podran jubilar-se estos becaris.
Els estudiants podran accedir a la protecció oferida per la Seguretat Social mentres duen a terme les pràctiques. Això significa que estaran coberts en cas d'accident o altres eventualitats.
Quin tipus de pràctiques estan subjectes a la cotització dels becaris?
Estan incloses totes les pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes, tant si són retribuïdes com si no. Més concretament, són les següents:

Pràctiques realitzades per estudiants universitaris, ja siga com a part de la seua formació per a obtindre una titulació oficial (grau, màster o doctorat) o per a un títol propi de la universitat.
Pràctiques realitzades per estudiants de formació professional, sempre que no estiguen vinculades al règim de formació professional intensiva, és a dir, que no tinguen caràcter laboral.
Pràctiques realitzades per estudiants d'ensenyaments artístics superiors, ensenyaments artístics professionals i ensenyaments esportius del sistema educatiu.
Qui ha de donar d'alta als alumnes en el sistema de la Seguretat Social?
Les universitats, empreses i centres de formació són els encarregats de registrar i desvincular als estudiants, així com de complir amb totes les responsabilitats que sorgisquen respecte a la Seguretat Social.

Com s'ha de donar d'alta a l'estudiant en pràctiques?
Per a poder realitzar el registre en el sistema de la Seguretat Social, és necessari que l'estudiant compte amb un Número de la Seguretat Social (*NUSS) assignat. Este número servix com a identificador en les interaccions de l'estudiant amb la Seguretat Social.

És possible que l'estudiant ja dispose d'un *NUSS, per exemple, si ha tingut alguna experiència laboral anterior o si ha estat cobert pel segur escolar. No obstant això, si no compta amb este número, l'empresa, institució, entitat o centre de formació responsable de complir amb les obligacions de la Seguretat Social ha de sol·licitar-ho en el seu nom.

Per a més informació:Més informació

Font: autonomosyemprendedor.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia