FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Tributació de l'Impost de Societats en les pimes

Tributació de l'Impost de Societats en les pimes

És fonamental conéixer este impost per a tirar avant una petita empresa

Les PIMES, que a Espanya i a la Unió Europea són aquelles empreses que donen ocupació a menys de 250 treballadors o treballadores i el volum de negocis de les quals anual no excedix de 50 milions d'euros o el balanç general anual dels quals no excedisca de 43 milions d'euros, com quasi totes les societats i entitats, han de presentar, i pagar, l'Impost de Societats.

L'Impost de Societats, segons es definix en la Llei 27/2014, de 27 de novembre, és un tribut que grava la renda de les societats i altres entitats jurídiques, incloses associacions i fundacions, qualsevol que siga la seua font o origen, sempre que tinguen la seua residència en territori espanyol. És a dir:

Que s'hagueren constituït conforme a les lleis espanyoles.
Que tinguen el seu domicili social en territori espanyol.
Que tinguen la seua seu de direcció efectiva en territori espanyol o que estiguen radicades en algun país o territori de nul·la tributació o qualificat com a paradís fiscal, quan els seus actius principals, directament o indirectament, consistisquen en béns situats o drets que hagen de complir-se o exercitar-se en territori espanyol, o quan la seua activitat principal es desenvolupe en territori espanyol.

L'anterior inclou tant les microempreses com les petites i mitjanes empreses, però la pròpia llei que regula l'Impost de societats també reconeix excepcions excloses d'atendre este impost.

Entre altres, a més de les entitats de caràcter públic i les entitats i institucions sense ànim de lucre, queden fora les societats civils que no tinguen un objecte mercantil, així com les considerades “entitat patrimonial”, perquè s'entén que no realitzen una activitat econòmica.

Així mateix, s'exclouen les herències jacents, les comunitats de béns i altres entitats mancades de personalitat jurídica, perquè les rendes que obtinguen s'atribuïxen a cadascun dels socis, hereus, comuners o partícips i, si és el cas, tributaran conforme al que es disposa per a altres impostos. Vegeu, l'Impost sobre el Patrimoni o l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Quant tributen les PIMES per l'Impost de Societats?
La quantia que han de pagar les PIMES en concepte d'Impost de Societats dependrà de múltiples factors, com la base imposable i el tipus de gravamen.

La Base Imposable és l'import de les rendes obtingudes per l'entitat durant tot el període impositiu, que sol ser d'un any i coincidir amb l'any natural. Així, han d'explicar-se els ingressos i deduir-se les despeses corresponents al període impositiu en què es produïsca la seua meritació conformement a la normativa comptable, amb independència de la data del seu pagament o del seu cobrament. A més, es veurà minorada per la compensació de bases imposables negatives de períodes impositius anteriors.

No poden deduir-se, entre altres despeses, els derivats de multes o de servicis per operacions realitzades directament o indirectament amb persones o entitats residents en països o territoris qualificats com a paradisos fiscals.

El Tipus de Gravamen serà el 25% de la Base Imposable, o el 23% quan l'import net de la xifra de negocis del període impositiu immediat anterior siga inferior a 1 milió d'euros. No obstant això, les entitats de nova creació tributaran el 15% en el primer període impositiu en què la base imposable resulte positiva i en el següent, excepte quan hagen de tributar a un tipus inferior.

A més, al resultat d'aplicar el Tipus de Gravamen a la Base Imposable, caldrà restar les deduccions, bonificacions i amortitzacions que permeta la llei.

Quan deuen les PIMES presentar i pagar l'Impost de Societats?
La presentació de l'Impost de Societats ha de fer-se en 25 dies naturals des que transcórreguen 6 mesos comptats a partir de la finalització del període positiu o exercici econòmic de l'entitat, que sol coincidir amb l'any natural. És a dir, d'1 de Gener a 31 de Desembre.

De manera que, si l'exercici econòmic de l'entitat coincidix amb l'any natural, l'Impost de Societats corresponent a l'exercici 2023 ha de presentar-se entre l'1 i el 25 de Juliol de 2024.

No obstant això, amb l'objectiu de repartir la càrrega fiscal de l'Impost de Societats al llarg de l'exercici econòmic i evitar la seua acumulació, facilitant la planificació financera, durant el mateix es realitzen una diversos pagaments fraccionats trimestralment:

El primer de l'1 al 20 d'Abril.
El segon de l'1 al 20 d'Octubre.
El tercer de l'1 al 20 de Desembre.
Estos pagaments fraccionats es descomptaran de la liquidació definitiva de Juliol.

Com poden les PIMES presentar i pagar l'Impost de Societats?
La presentació i liquidació de l'Impost de Societats per les PIMES es realitza a través del Model 200, emplenant els diferents apartats amb la informació de la societat, com les seues activitats econòmiques, ingressos, despeses i beneficis, entre altres circumstàncies que puguen afectar l'impost. Tot això, serà de manera telemàtica en la Seu Electrònica de l'Agència Tributària, per a això és obligatori comptar amb el certificat electrònic.

Finalment, els referits pagaments fraccionats han de presentar-se i pagar-se a través del Model 202, emplenant les dades corresponents i també de manera telemàtica.

Font: Cinco Días

Més informació:Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia