Segons un estudi de *Clearpay i *Kantar, un 68% dels consumidors espanyols prefereix controlar les seues despeses, estalviar i previndre i un 65% s'ho pensa més que abans a l'hora de fer una despesa extra. L'augment del cost de vida està afectant a tots els països de la UE i la inflació ha superat el 9% per primera vegada en vint anys, batent un rècord històric, per la qual cosa les empreses de totes les grandàries estan adoptant mesures per a reduir despeses.
De fet, un 47% dels *retailers espanyols afirma que un dels seus reptes principals és poder pagar les despeses bàsiques del seu negoci, inclosos els salaris dels empleats i el lloguer, segons l'estudi Radiografia del comerç minorista a Espanya, realitzat per *Square. No obstant això, les petites i mitjanes empreses són les que més noten l'impacte de la inflació, encara que això no vol dir que no puguen fer res enfront d'aquesta crisi.
Per a abordar aquesta situació, *Roshan *Jhunja, General *Manager de *Retail en *Square, recomana:
Conéixer l'estat actual de l'empresa, identificant tant els punts forts com aquells que necessiten més atenció. Amb aquest objectiu, les dades són aliades clau a l'hora de saber amb exactitud quines són les principals fonts d'ingressos, on es guanya més i de quins clients procedeixen aquests guanys. Un informe detallat de les pèrdues, per a tindre un control del rendiment del negoci i adaptar l'estratègia de vendes quan siga necessari, també pot ajudar a donar major suport a les àrees de negoci menys rendibles.
Dissenyar un pla que ajude no sols a adquirir nous clients sinó que contribuïsca també a enfortir les relacions amb els clients existents és fonamental en moments de tensió econòmica. Oferir raons perquè es queden i continuen comprant els productes o serveis, per exemple, a través de programes de fidelització, pot ser una opció. En 2022, tan sols un 32,4% dels detallistes espanyols empraven o tenien previsió d'implantar la tecnologia d'automatització per a desenvolupar programes d'incentius i fidelització de clients, segons les dades de què disposem en *Square, per la qual cosa molts negocis tenen encara l'oportunitat d'explorar aquesta via per a minimitzar els efectes de la inflació.
Evitar pujar els preus i córrer el risc que els clients opten per una opció més barata, reorientant l'estratègia de màrqueting de l'empresa. L'objectiu del canvi seria reposicionar el producte i aportar-li més valor, de manera que els clients ho perceben de manera diferent. El màrqueting per correu electrònic és una eina poderosa que pot ajudar a donar a conéixer els productes, expressar la personalitat de la marca d'una manera més directa i construir relacions duradores amb potencials clients. Amb un programari dedicat es poden configurar correus electrònics personalitzats per a adaptar-los a cada client i mesurar els resultats de cada estratègia.
Explorar noves fonts d'ingressos. És una solució que pot ajudar a eixir a flotació en temps de crisi. Poden ser complementàries com, per exemple, un nou paquet de serveis o un nou producte, que pot vendre's de manera omnicanal però també es pot proposar una cosa completament diferent per a tindre una font d'ingressos passiva.
Les petites i mitjanes empreses han sabut aprofitar les qualitats que els fan únics, reelaborant-les i utilitzant-les al seu favor durant 2022, però s'enfronten a nous reptes aquest 2023. Quan un negoci s'adapta a un entorn en constant evolució, és capaç de donar als clients exactament el que busquen, fins i tot en moments econòmics incerts. En la creació d'aquest espai de desenvolupament flexible és on venda omnicanal i la digitalització tenen un paper central, especialment en un entorn marcat per la necessitat d'optimitzar processos per a no repercutir costos extra al consumidor ja esgotat.
Més informació
Font: emprendedores.es