FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Per què digitalitzar una pime aporta més ocupació

Per què digitalitzar una pime aporta més ocupació

Espanya ha entrat en la fase decisiva del seu procés d'acceleració digital. Ha arribat l'hora de les pimes, que constitueixen el nucli dur del nostre teixit empresarial. La bona notícia és que, en opinió dels experts consultats, aquesta transició podrà completar-se sense que l'ocupació es ressenta

Continuem relacionant la innovació tecnològica amb la destrucció d'ocupació? La resposta és que, majoritàriament, sí. I, segons Santiago *Carbó, catedràtic de la Universitat de Granada i director d'Estudis Financers del Centre d'Anàlisi *Funcas, “es tracta d'una generalització injusta i molt inexacta. En realitat, el procés de transformació digital està portant tot el contrari: nous perfils professionals, reducció de costos, optimització de processos i noves oportunitats de negoci”.

Estem parlant de la quarta revolució industrial, la 4.0: la de la informació, les dades, la nanotecnologia, les energies renovables i la computació quàntica. I resulta “decebedora”, en paraules de *Carbó, que l'analitzem com van analitzar els nostres avantpassats les anteriors. Per exemple: en Temps moderns (1936), Charles *Chaplin ens va instar a avorrir la mecanització dels entorns laborals, pel seu efecte devastador per a la dignitat de l'ésser humà. Però la veritat és que, valorada amb perspectiva, la revolució *fordiana, impulsada pel fabricant d'automòbils Henry Ford i basada en l'automatització i la producció en sèrie (el que reflecteix críticament *Chaplin en la seua pel·lícula), va acabar incrementant exponencialment la productivitat i, per tant, les ocupacions industrials estables i ben remunerats.

Iván Maroto, director de Negoci Digital i Correus *Market en Correus, creu que una cosa molt similar ocorrerà amb l'actual procés de digitalització: “No dubte que aquests canvis llançaran un saldo molt favorable en termes d'ocupació: destruiran poc i crearan molt”. Per a començar, destaca que ja està creixent la demanda de “perfils tecnològics, disruptius i transformadors: de desenvolupadors de programari a dissenyadors de pàgines web, experts en màrqueting digital o xarxes socials, analistes de dades…”. A més, els nous models de negoci contribuiran a “blindar” també les ocupacions més convencionals, “en fer que les empreses digitalitzades resulten més competitives i rendibles”.

Un tren tecnològic que no es pot perdre
Per a Jordi *Comas, consultor estratègic i professor de la Universitat Ramon Llull, l'actual procés de “automatització i digitalització de l'economia”, perceptible des de fa almenys cinc anys i “accelerat de manera molt notable per la pandèmia”, pot tindre un efecte transformador fins i tot més profund. De moment, ja està modificant “la manera de produir, vendre i competir, i també els hàbits dels consumidors”.

A Espanya, les empreses petites i mitjanes (amb menys de 250 treballadors) suposen el 99% del total i el 97% de les quals tenen treballadors assalariats. Entre totes, generen al voltant del 90% de l'ocupació disponible al nostre país. Si vosté treballa per compte d'altri, el més probable és que ho faça per a una pime.

Més informació

Font: elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia