Abans de la pandèmia, les veus més expertes alertaven de la necessitat de canviar a l'entorn en línia i digital per a obtindre avantatges competitius. Però aqueixa obligació canvie el temps verbal per a passar de parlar d'un futur per a posicionar-se en el present més immediat. Sobreviure o no passava per prendre mesures que sempre tenien noves eines digitals al capdavant.
«En el dia a dia veiem com les pimes li estan perdent la ‘por’ a aquesta digitalització, però encara ens enfrontem a alguns sectors més tradicionals que no acaben de creure en aquest canvi, sobretot perquè pensen que la digitalització suposa la pèrdua del tracte humà amb professionals, però això és incorrecte”, destaca *Yoann *Artus, *country *manager de *PayFit, la *startup dedicada a la digitalització i automatització de tasques en l'àrea de Recursos Humans, i recentment nomenada unicorn tecnològic.
D'aqueixa situació, les empreses espanyoles (en més d'un 99% petites i mitjanes) van aprendre la lliçó i van fer un pas avant. Segons un estudi realitzat per *GoDaddy, el 76% de les pimes ja té entorns digitals (sent el 28% pioneres digitals, el 26% assentades digitals i el 22 restant iniciades).
Com ha de ser el procés de digitalització
Per a aquelles empreses que han de fer canvis en la seua estructura, aquests han d'implementar-se amb un cert ordre i, sens dubte, l'àrea de Recursos Humans és una prioritat absoluta per a articular sobre aquest departament qualsevol canvi. Més encara si afecta a tota la plantilla i la seua manera de treballar. “La transformació digital en l'àmbit laboral i de RH suposa un procés de millora i optimització de processos que no obliga a renunciar al tracte humà”, afirma *Yoann *Artus.
A més de tindre això clar, cada empresa ha de realitzar un exercici d'introspecció per a avaluar per on ha de dur a terme aquesta transformació. Cada pime té unes necessitats i no tots els sectors demanden les mateixes eines per a fer aquests canvis. “Una vegada l'empresa coneix les seues prioritats i necessitats a optimitzar, pot començar a investigar quals són les eines digitals que l'ajudaran a fer aquest canvi. Actualment existeixen programari de tota mena: per a gestionar despeses professionals, estocs, tresoreria… El nostre consell és que comencen pel més important per al seu negoci”, continua analitzant el *country *manager de la companyia.
De fet, per a la *startup d'origen francés tot aquest canvi ha de realitzar-se tenint en compte múltiples factors que van més enllà de l'organitzatiu. Per això, assenyalen que és necessari que “les pimes detecten la necessitat d'optimitzar el seu departament de Recursos Humans, aqueix és el primer pas. Un programari de recursos humans serveix tant per a optimitzar la gestió de temes de personal com per a incrementar la satisfacció dels empleats”.
D'altra banda, adverteixen com a prioritari l'aspecte econòmic i la investigació del mercat per a conéixer els diferents proveïdors que existeixen. “En poc temps les pimes s'adonen de la comoditat que aporta i els beneficis enfront de la seua manera de treballar prèvia”, concreta *Artus des de l'experiència dels milers de clients amb els quals compta la seua empresa.
En aquest sentit, el principal canvi ha de ser de mentalitat enfront de les solucions que ens pot aportar l'entorn digital. Un canvi que no pot realitzar únicament la directiva, ja que, sense fer partícip a tota la plantilla, estarà abocat al fracàs. Només d'aquesta manera aconseguiran que les empreses optimitzen els processos més mecànics i repetitius per a maximitzar el seu model de negoci i aconseguir majors beneficis.
Més informació
Font: muypymes.com