FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Actualidad (Mostrar tot)
Treball deslliga inspeccions massives contra el frau en el salari mínim

Treball deslliga inspeccions massives contra el frau en el salari mínim

Prop de 2.300 inspectors i sotsinspectors utilitzen la «bústia de denúncies» habilitat en el Ministeri per a multiplicar les investigacions. El sector agrari és el que més visites rep per part dels funcionaris.

El Ministeri de Treball ha llançat una nova campanya d'inspeccions per a comprovar si s'aquesta complint amb la llei en l'aplicació del nou salari mínim interprofessional (SMI) i, si no ha sigut així, sancionar a aquelles empreses que no ho hagen establit encara. El passat 1 de gener va entrar en vigor l'aplicació del nou SMI, recollit en el Reial decret 1462/2018 de 21 de Desembre, segons el qual el còmput anual del salari mai pot ser inferior a 12.600 euros, la qual cosa correspon a 900 euros mensuals en 14 pagues. Tot això cal aplicar-ho a contractes amb jornada completa, per la qual cosa les jornades parcials han de calcular-se proporcionalment.

La setmana passada, la ministra de Treball en funcions, Magdalena *Valerio, ja va avisar que el seu Ministeri perseguiria a les empreses que no compliren amb l'SMI. Així, Inspecció de Treball ha habilitat una «bústia del frau» perquè els treballadors puguen denunciar qualsevol irregularitat en el seu sou. La denúncia és anònima i entrarà d'ofici en la Inspecció, que després d'una investigació podrà sancionar a qualsevol que no haja complit amb la normativa vigent. Aquesta bústia està habilitada en el propi portal web del Ministeri de Treball i el tràmit per a presentar una denúncia és senzill i es completa després de realitzar un xicotet qüestionari.

Per a dur a terme les investigacions, la Inspecció de Treball compta amb prop de 2.000 inspectors i sotsinspectors –als quals cal sumar altres 300 d'autonomies amb les competències transferides–, que ja han començat les visites i preparat les primeres sancions. Encara no existeixen dades oficials d'actuacions, però si ens atenim als de 2017, els últims publicats, es van comptabilitzar 57.258 actuacions en denúncies per salaris i transgressió de les normatives del contracte, un 42,6% del total d'intervencions, percentatge que es veurà superat enguany per l'onada d'inspeccions pel SMI, que no havien sigut prioritàries fins ara.

Més informació

Font: larazon.es

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia