FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Ayudas y subvenciones (Mostrar tot)
Com buscar i accedir a les ajudes europees

Com buscar i accedir a les ajudes europees

El pla del Govern que canalitza el fons europeu *Next *Generation EU ofereix a les pimes ajudes per a millorar la competitivitat dels seus negocis. Abans de llançar-se a sol·licitar-les, els experts recomanen als empresaris que tinguen clars els seus projectes i els seus objectius

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (*PRTR) espanyol que articula el fons europeu *Next *Generation EU entra en el seu tercer any d'execució amb molts programes en marxa per a petites i mitjanes empreses (pimes). Aquestes organitzacions, que suposen el col·lectiu més ampli del teixit empresarial del país, opten a ajudes directes i a finançament per a potenciar la seua competitivitat. Però, per a moltes, afrontar els tràmits, suposa un repte donat la seua reduïda grandària.

Fernando Pérez, director de programes nacionals de la consultora Zabala *Innovation, destaca que les pimes no disposen de tants recursos, temps ni coneixement per a dur a terme la tramitació i el seguiment pel seu compte, en comparació amb les grans empreses, capaces de formar els seus propis departaments dedicats a això. “Les companyies han de conéixer i manejar amb soltesa aspectes tècnics, administratius i burocràtics complexos”, resumeix aquest expert.

L'assessorament d'un organisme com una entitat bancària pot ser de gran utilitat per a gestionar l'accés al fons europeu *Next *Generation EU. “L'acompanyament resulta útil des del moment de filtrar els plans per a trobar els més adequats entre el miler que s'han publicat fins a la justificació una vegada que s'ha concedit l'ajuda”, assegura Pérez.

Gerard *Brinquis, director de l'àrea d'ajudes *Next *Generation de la consultora internacional *FI *Group, opina que el treball de guia comença fins i tot abans, quan la pime o l'autònom defineix els seus objectius per a créixer. “El més important és tindre clars els objectius i que els plasmen en un document i després que trien quins programes contribuiran a aconseguir-los”, destaca aquest expert, que desgrana que aquest escrit ha de descriure detalladament el projecte que es vol executar, el seu cost, el seu impacte ambiental i social, així com la seua aportació a l'ecosistema del seu sector.

Classes d'ajudes i on trobar-les
Les ajudes directes a fons perdut que contempla el *PRTR estan encaminades al fet que les pimes i els autònoms es doten d'eines digitals, com una pàgina web o una botiga en línia (Programa Kit Digital), o perquè adquirisquen formació i recursos per a fer créixer el seu negoci o internacionalitzar-se (cursos de l'Escola d'Organització Industrial - *EOI). En el capítol energètic, el pla compta amb iniciatives perquè substituïsquen els seus vehicles de combustió per altres elèctrics o híbrids (Programa *Moves III i *Moves Flotes II), així com per a la rehabilitació energètica d'immobles tant en el sector terciari en general com, particularment, en el turístic (*PREE 5000 i Projectes d'Eficiència Energètica i d'Economia Circular en el Sector Turístic, respectivament).

Aquests programes són gestionats per una entitat pública, que pot ser un ministeri, les comunitats autònomes, els ajuntaments o altres organismes públics. Són ells els que llancen les convocatòries que corresponen a les seues competències en les seues pàgines web. Totes, a més, estan recollides en el portal del *PRTR habilitat pel Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica.

En el cas del Programa Kit Digital la responsable és Red.es, entitat pública empresarial dependent de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial; en el de la formació per a pimes, la *EOI, dependent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; mentre que les ajudes per a la transició energètica pertanyen a l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (*IDAE) i les seues delegacions autonòmiques.

Un projecte clar per a encertar amb les ajudes
L'empresari ha de tindre clar cap a on vol créixer abans de plantejar-se la petició d'ajudes. Per això ha de determinar si el seu objectiu és millorar la seua eficiència energètica per a reduir els seus costos fixos, obrir una nova línia de negoci per a créixer, començar a vendre a l'estranger o automatitzar alguns dels seus processos.

Per a donar forma als seus projectes, *Brinquis recomana als empresaris elaborar un escrit amb quatre punts essencials. “Una fitxa que els serà útil per a qualsevol convocatòria”, destaca aquest expert:

Disrupció del projecte. Els programes subvencionats amb el fons europeu *Next *Generation EU busquen finançar iniciatives que impulsen innovacions dins de les empreses. Per exemple, en el cas d'un xicotet comerç, la creació d'una pàgina web o la digitalització de la gestió de la seua clientela amb el Programa Kit Digital suposaria una disrupció en el seu negoci. En el cas del sector turístic, la rehabilitació d'un xicotet hotel rural significaria una reducció en el seu consum energètic i en les seues emissions contaminants i, com a conseqüència, un pas avant en la transició ecològica.
Estructuració i capacitats. Convé marcar el període de temps en el qual es desenvoluparà el projecte i les fites que s'esperen aconseguir. També calcular el seu cost i com se subvencionarà la part que no cobreix l'ajuda, per a conéixer els riscos.
Relació amb l'ecosistema empresarial. Suposa definir amb quines altres empreses es té intenció de col·laborar. “Segurament serà necessari subcontractar els serveis experts d'altres companyies, ja que una pime no sol comptar amb el coneixement ni el múscul per a dur a terme totes les tasques pel seu compte”, afig *Brinquis.
Impacte. Com a últim punt cal projectar com influirà la iniciativa en els empleats i en l'entorn. *Brinquis indica que es mesura a través de la creació d'ocupació, directe o indirecte i si s'apliquen criteris d'igualtat; de la cohesió territorial, si es col·labora amb empreses de l'entorn; de l'impacte ambiental, si fomenta l'economia circular i la descarbonització i de la millora dins del sector, si impulsa la competitivitat i ofereix solucions a problemes no resolts fins llavors.
La definició d'aquest document no garanteix l'èxit en la sol·licitud, però sí que multiplica les possibilitats. “Si tinc clar el meu projecte i el seu impacte, serà més fàcil adaptar-lo al que es demana en els plecs de les convocatòries”, afig *Brinquis. L'extensió d'aquesta fitxa dependrà de la complexitat del programa al qual s'opte. “En el cas del Programa Kit Digital, per exemple, pot ser molt més senzill que si es vol entrar en un pla en col·laboració amb altres companyies”, puntualitza aquest expert.

Pérez posa l'accent en el requisit de sostenibilitat dels projectes. Tots han de regir-se pel principi de “no causar perjudici significatiu al medi ambient (*DNSH per les seues sigles en anglés: do *not *significant *harm). Això significa que han de complir sis objectius entre els quals figuren la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, l'ús sostenible i la protecció dels recursos hídrics i marins, l'economia circular, la prevenció de la contaminació i la protecció i la recuperació de la biodiversitat.

Les entitats bancàries poden ajudar les empreses a donar forma a aquesta fitxa, així com proposar consorcis o suggerir aliances amb altres companyies per a arribar a programes de major envergadura, especialment concursos públics. En ells aquesta cooperació resulta essencial. Una vegada que s'ha concedit l'ajuda, si es requereixen d'ajustos en el projecte, el gestor del banc pot guiar a l'empresari i avançar amb ell en els següents passos per a concloure la iniciativa amb èxit.

Més informació

Font. elpais.com

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia