FECAP
FECAP Ph. +34 964 711 644
Carrer Albaset, 5 Segorbe, ES
FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia.
Ayudas y subvenciones (Mostrar tot)
Coneix les ajudes a l'impuls de l'Economia Circular 2024

Coneix les ajudes a l'impuls de l'Economia Circular 2024

Les ajudes a l'impuls de l'Economia Circular 2024 són una iniciativa del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic gestionada a través de la Fundació Biodiversitat destinada a finançar projectes que contribuïsquen significativament a la sostenibilitat i circularitat dels processos industrials i empresarials.

La convocatòria, dotada amb un pressupost de quasi 26,9 milions d'euros, s'emmarquen en la línia d'acció 2 de *PERTE d'Economia Circular i en el Component 12: "Política Industrial d'Espanya 2030", del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Quins objectius perseguixen les ajudes?
L'objectiu d'estes ajudes és fomentar la sostenibilitat i circularitat en els processos industrials i empresarials, millorant així la competitivitat i innovació del teixit industrial espanyol.

Es perseguix impulsar una economia circular que vaja més enllà dels nivells mínims exigits per les normatives europees, promovent:

La reducció del consum de matèries primeres verges.
La investigació, desenvolupament i innovació per a millorar l'ecodisseny dels productes amb la finalitat d'allargar la seua vida útil i millorar la seua reciclabilitat.
La millora de la gestió de residus.
La transformació digital de processos a través d'infraestructures i sistemes que, sobre la base dels sistemes d'informació, plataformes, servicis d'internet de les coses, big data, xarxes de connectivitat, intel·ligència artificial, impressió 3D i/o tecnologia *blockchain, permeta aconseguir els objectius i condicions tècniques indicades en la convocatòria.
A qui van dirigides?
Les ajudes d'esta convocatòria estan destinades a:

Persones jurídiques de dret privat amb personalitat jurídica pròpia.
Entitats d'economia social que no formen part del sector públic.
Agrupacions de les anteriors sempre que estiguen participades per, almenys, una pime, start-up o entitat d'economia social que complisca amb els requisits establits en la convocatòria.
De quins recursos disposa la convocatòria?
La convocatòria compta amb una dotació pressupostària de 26.864.000 euros finançats a través dels fons "*NextGenerationEU".

L'import de les subvencions varia segons la naturalesa del projecte, amb una quantia màxima de 10 milions d'euros per projecte i entitat, i un mínim de 100.000 euros, excepte en el cas d'estudis de viabilitat i projectes de digitalització, que tindran una quantia màxima de 5 milions d'euros.

Com accedir a les ajudes?
Les sol·licituds han de presentar-se de manera telemàtica a través de la pàgina web de la Fundació Biodiversitat a través del següent enllaç.

El termini per a presentar sol·licituds abasta de l'1 de juliol al 16 d'agost de 2024.

Què és l'economia circular?
L'economia circular és un nou paradigma de producció i consum que s'enfoca a optimitzar els recursos i minimitzar els residus generats. Es tracta d'un model econòmic sostenible que busca reduir la petjada ecològica fomentant accions com el reciclatge i la reutilització dels productes.

Dit en altres paraules. L'economia circular és un model centrat en maximitzar els recursos disponibles perquè estos romanguen el major temps possible en el cicle productiu.

L'objectiu és reduir tot el possible la generació de residus i a aprofitar al màxim aquells la generació dels quals no es puga evitar.

Este model econòmic s'aplica tant als cicles biològics com als tecnològics. Així, s'extrauen matèries primeres, es fabriquen productes i dels residus generats es recuperen materials i substàncies que posteriorment es reincorporen, de manera segura per a la salut humana i el medi ambient, de nou al procés productiu.

*PERTE d'Economia Circular
El *PERTE d'Economia Circular va ser aprovat pel Consell de Ministres el dia 8 de març de 2022 sobre la base del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, de mesures urgents per a la modernització de l'Administració Pública i per a l'execució del *PRTR, i comprén un total de 18 instruments distribuïts en dos línies d'acció:

Línia d'acció 1 de «Actuacions sobre sectors clau de l'economia espanyola com són el tèxtil, el plàstic i els béns d'equip per a energies renovables».
Línia d'acció 2 de «Actuació transversal per a impulsar l'economia circular en l'empresa’».
La línia 2 contempla ajudes a projectes de recerca i desenvolupament; a la innovació en matèria de processos i organització; a la inversió per al reciclatge i la reutilització de residus, i a la inversió que permeta a les empreses anar més enllà de les normes de la Unió Europea en matèria de protecció mediambiental.

La primera convocatòria de la línia transversal va ser resolta al març del 2024, amb 165,5 milions per a 102 projectes, amb ajudes que van oscil·lar entre els 150.000 euros i els 10 milions per projecte.

A esta convocatòria se sumen enguany les ajudes per als sectors clau del tèxtil, la moda i el calçat, del plàstic (convocatòria actualment oberta a sol·licituds) i dels béns d'equip per a energies renovables, corresponents amb la línia d'acció 1 del *PERTE, tot això dins del Component 12 «Política Industrial d'Espanya 2030», del *PRTR.

La presentació de candidatures s'estendrà fins al 16 d'agost, i s'haurà de realitzar a través de la pàgina web de la Fundació Biodiversitat, que actua com a entitat col·laboradora de la línia 2 del *PERTE.v

Més informació

Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11Imagen de fondo FECAP 11
© FECAP. Federación Empresarial Comarcal del Alto Palancia