Les petites i mitjanes empreses han sigut de les grans afectades per les conseqüències econòmiques de la pandèmia. En un primer moment, l'emergència sanitària va derivar en negocis tancats i la paralització de tota activitat econòmica no essencial, encara que des de llavors s'han donat nombroses solucions per a contribuir a la recuperació del component més important del teixit empresarial espanyol.
S'han activat ajudes, per exemple, per al finançament o per a impulsar la seua digitalització. Si bé, ara que l'activitat comercial es recupera a poc a poc, alguns experts plantegen si la internacionalització de les empreses pot ser una via oportuna per al manteniment dels negocis de menor grandària, perquè ja ha demostrat ser un camí beneficiós per a les grans empreses que volen explorar noves oportunitats. Un informe del Club d'Exportadors i Inversors assenyalava l'any passat la “excessiva concentració de les exportacions en poques empreses de gran grandària. Fora de les anomenades empreses exportadores regulars, hi ha un gran nombre de pimes que exporten poc i molt irregularment”.
En aqueix grup reduït sempre podem trobar casos d'èxit, com el de *BTD, una mitjana empresa que desenvolupa projectes en els sectors de l'educació, l'aigua i la salut en països de Llatinoamèrica i Àfrica. El seu director general i president, Andrés *Llordén, argumenta les raons per les quals eixir a l'exterior hauria de ser una possibilitat a tindre en compte entre les empreses més xicotetes: “Les grans empreses tenen el seu mercat, però les pimes tenen un gran talent, i aqueix talent és una clau màgica per a poder eixir fora. Les coses no són fàcils ni dins ni fora d'Espanya, però si un té un talent diferenciat, la determinació i la constància, al final sempre troba un lloc”.
Un mercat que es transforma, espai d'oportunitats
Va haver-hi un altre moment de crisi, en 2008, quan la internacionalització de les empreses va suposar un vertader salvavides per a molts negocis espanyols, ja que el de l'exportació va ser un dels sectors que més creixement va experimentar durant aquells anys.
Va ser un període que van viure en primera persona en *BTD Projectes, que va nàixer en 2005 prestant serveis de consultoria i assessoria precisament per a l'expansió d'altres empreses en mercats estrangers. “En aqueixos temps la demanda a Espanya era intensa i l'oferta no volia eixir a l'exterior perquè no tenia cap necessitat. L'any 2008, amb la crisi, moltes empreses volien eixir fora i ací trobem algunes oportunitats. En 2009 decidim aprofitar-les i comencem a fer les nostres pròpies operacions en l'àmbit de l'educació i, després, en el de l'aigua. Passem de ser consultors a executors”, compte *Llordén. Més recentment, des de 2018, han sumat l'objectiu d'operar les seues pròpies infraestructures, sent també els concessionaris dels seus serveis.
Pese a l'enfonsament de les exportacions en 2020 (més de 9.000 empreses van deixar de realitzar vendes a l'estranger al març de l'any passat), les previsions són més positives que en la crisi de 2008. El sector va patir un dur colp en els primers mesos de l'any, i segons el balanç global del Ministeri d'Indústria, les exportacions van caure un 10%, no obstant això, hui dia, el nombre d'exportadors s'està recuperant de manera constant.
Més informació
Font: elespanol.com